Hibrew H7A Barista Pro Dual Boiler kávéfőző teszt
Ennyiért, ilyen tudást máshol nem kapsz
Forrás: Ranvee
A Hibrew H7A Barista Pro Dual Boiler egy igazi nagyágyú, a leírása szerint dupla bojlerrel jeleskedik, állítható rajta a nyomás- és a hőmérséklet érték, van saját őrlője, vendéglátóipari szabványt használ, szóval ez a full full a Hibrew otthoni kínálatában. Az ára elsőre horzsol, vagy mégsem? A TEQ9GD8DM1GT kuponnal 175 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül, ami kifejezetten alacsonynak számít a konkurensek között, ahogyan majd látni fogjátok. A szállítás ingyenes, az áfát az ár már tartalmazza.
Ezen 150-200 000 forintos szinten már nem nagyon aprózzák el a kiegészítők dobozba pakolását, ami azért is fura lenne, mert itt már elvileg komoly szaktudással dolgozó baristák is a képbe kerülhetnek. Így egy kicsit nekik is kedveskedni akar a gyártó az 58 mm-es vendéglátóipari szabványra építkező gép esetében. A felhozatal az alábbi:
- 1 darab 58 mm-es fém tamper
- 1 darab 58 mm-es portafilter
- 1 darab grammos kávémérleg
- 1 darab szilikon portafilter tartó
- 1 darab tejhabosító pohár
- 2 db, nem nyomásfokozós kávékosár
- 1 db mágneses kávétölcsér (hogy ne hulljon mellé a kávé és így WDT toolozni is könnyebb)
A kiegészítők annyira minőséginek és nehéznek tűntek, hogy gyorsan fel is dobtam a grammos mérlegre, hogy kiderüljön, melyik milyen.
A teljesen fém tamper 412, míg a portafilter 555 gramm, ha a kosarat is beleteszem. Minőségi minden, nem csak a gép, ami egyébként még jól is néz ki, és ami engem a Mc Donald’s-os La Cimballi gépek kicsinyített, egykaros megoldásaira emlékeztet. Van mindenben anyag, spórolásszag nem érződik, de persze bizonyos alkatrészeket nem lehet nem műanyagból elkészíteni. Ilyen a 2,8 literes, brutális űrméretű víztartály, a kávébab tartály és meglepő módon a pohármelegítő tálca is, ami egy kicsit csalódás.
Fontos azt tisztázni, hogy a Hibrew maxi gépéből kétfélét is gyárt:
- az olcsóbb a Hibrew H7 Barista Pro (egybojleres)
- a drágább a Hibrew H7A Barista Pro Dual Boiler (ezt érdemes megvenni)
Nálam az utóbbi járt, tehát ettől tényleg a maximumot várhatjátok el, cserébe nektek is kell minimálisan érteni a kávékészítés mesterségéhez.
Galéria
Forrás: RendeljKínait
Mit jelent ez? Azt, hogy tisztában kell lennetek azzal, mit hogyan kell beállítani és miből látszanak a hibák. A Hibrew H7A Barista Pro nemcsak kávét készít, hanem őröl is, így szemből nézve a bal oldali, portafilter tartót is tartalmazó egység egy kónikus őrlő, csak ezt integrálták a karos kávéfőző mellé. Tőle jobbra az 58 mm-es szabványt használó kifolyónyílás és a gőzvető cső található, felfele haladva pedig a vezérlőpanel.
Ez azért is érdekes, mert a Hibrew H7A Barista Pro nagyon ügyesen elrejti ezt, kikapcsolt állapotban. A dizájnba belesimuló érintőpanel akkor éled fel, ha áram alá helyezitek a berendezést, hasonlóan a Hibrew H13A tejhabosítós kávéfőzőhöz. A vezérlést szépen kirendezték balra és jobbra, értelemszerűen baloldalt látjátok az őrlő paramétereit, jobbra a kávéfőzőét. Középen a nyomáskijelző óra az, ami teljessé teszi az összképet. Ami nagyon érződik, hogy bár ez a középkategória csúcsmodellje, azért nem lehet mindent szétállítgatni. Például a bal szekcióban az alábbiak vannak:
- bekapcsolás
- őrlés 1 adagra
- őrlés 2 adagra
Van itt egy számláló, ami mutatja, meddig tart az őrlés, de a Hibrew H7A Dual Boiler nem teljes mértékben engedi a folyamatba avatkozást, mint egy különálló őrlő. Nem válthattok portafilter méretet – ez mondjuk jogos -, nem állíthattok grammot és nincs folyamatos őrlés sem, viszont az őrlési idő szabályozható. A kézikönyv szerint 1 adaghoz 13! – nem ennyi, ahogyan később láthatjátok -, kettőhöz 19 grammot használ, ami teljesen érthetetlen. A sztenderd általában 9 és 18 gramm 51 mm-es portafilter esetén, de olvastam ennél kevesebbről is – népszerű a 7,5 grammos egy adag is -, többről viszont nem nagyon. Szerencsére itt a grammos mérleg, szóval megmérhetitek, csak furcsa, hogy nem lehet rajta direktben állítani, de természetesen az őrlési idővel lehet játszani. Az őrlési finomságot a kávébab tartály forgatásával lehet változtatni, a kónikus őrlő 30 fokozatot képes felvenni, az espresso-hoz 5 alatti érték kell. Van rajta powder blower, vagyis a kávéport kifújására alkalmas pumpa, az őrlési veszteségről nem esik szó, és a tartály sem zár légmentesen, amiért kár.
A jobbra található vezérlőt sem bonyolították túl, egy vagy két adag kávé kivonatolása, illetve a lefolyási idő és a hőmérséklet változtatható 90-96 Celsius fok között. Tehát, összefoglalva a fentieket, a Hibrew H7A Barista Pro Dual Boiler a fontos paramétereket engedi piszkálni, belenyúlhattok a finomságba, a hőmérsékletbe és a nyomásértékekbe is. Úgyhogy belelkesülve kezdtem el „tweakelni” a dolgokat, lássuk, mire jutottam.
Minden kávéfőzőnek van valamilyen kazánja, amivel a melegvizet és a gőzt előállítja.
A legolcsóbb megoldás a thermo block, 100 000 forintig esélyetek sincsen másmilyent találni. Ennek oka az, hogy minden más meglehetősen drága. A thermo block baja, hogy nem jó a hőtartó képessége, cserébe gyorsan felmelegíti a vizet. Sok más gond is van – például vízfröccsökből állítja elő a gőzt, ezért köpköd a vetőcső – vele, de a legnagyobb az, hogy nehéz ezzel a megoldással egyenletes hőmérsékletet előállítani, amire az olcsó gépek termosztátos kialakítása is rátesz egy lapáttal. A termosztát pont azt csinálja, mint otthon a fűtésvezérlő: egy adott hőmérsékleti ponton bekapcsol, egy másiknál meg kikapcsol.
A Hibrew H7A Barista Pro Dual Boiler papíron NEM thermo blockot és NEM termosztátot, hanem elvileg 2 darab acél – esetleg alumínium – bojlert és PID szabályzót használ.
A bojlerek tulajdonsága, hogy egyfajta puffertartályként szolgálnak, nemcsak áthalad rajtuk a víz, hanem adott, viszonylag stabil hőmérsékleten tartják a folyadékot, amit egy PID szabályzó vezérel. Miért van két bojler benne? Azért, mert a kávékészítéshez nagyjából 90-95 Celsius fok kell, gőzöléshez meg 120-130, emiatt folyamatosan várnotok kellene, míg a berendezés felfűt, majd visszahűl. A Hibrew H7 Barista Pro egyszerre tud gőzölni és kávét készíteni, ami tipikus nagygépes sajátosság. Persze azért ez is csak a középkategória felső része, mert lehetne még ezt rézbojlerrel, meg még egyéb okosságokkal továbbdurvítani, de ezt már csak a kávézásban feketeövesek tudnák kihasználni.
A fentiek folyománya, hogy így egyszerre két pumpával kell nyomni a vizet, ami lehet pozitívum és negatívum is.
Kiindulva abból, hogy ezekben általában rezgőpumpa van – a vendéglátóipari felhasználásra tervezettek forgószivattyút kapnak -, ez az olcsóbb megoldás és nem is lehet vízkiállásra kötni. Láttatok már olyat, hogy a Mekiben vizet öntenek a gépbe? Nem túl valószínű.
Azért nem, mert vízkiállásra kötik, az ipari felhasználásra szántak mind ilyenek. Azt olvastam korábban, hogy a legsűrűbben tönkre menő részegység a rezgőpumpa, szerencsére a Hibrew-nak van hazánkban is szervíze és árulják is ezt a gépet, szóval azért ez nem akkora para. A lényeg az, hogy elvileg minden adott, hogy búradurrantóan jó kávét főzzetek.
Galéria
Forrás: RendeljKínait
Feltöltöttem a Hibrew H7 Barista Pro Dual Boiler 250 grammos babtartályát kávébabbal, majd a bekapcsolás után észrevettem, hogy amíg a kávéfőző melegszik, a kávéőrlő már aktív, ami egy okos húzás. Feldobtam a mágneses kávétölcsért – angolul dosing funnel -, ami a legjobb dolog a kávékiegészítők között, mert nem engedi, hogy szanaszéjjel hulljon a kávéőrlemény, plusz lehet benne matatni a kávétűvel, imádtam. Beállítottam 3-4-re a finomságot, nagyjából ez kell az eszpresszóhoz, majd leőröltem a gyári mennyiséget. Az megvan, hogy 2500-3000 W-ot – én 2850-at mértem – vesz fel a H7A? Nem kispályásak ezek a komolyabb eszpresszó gépek, ami a teljesítményt illeti.
Belecsattintottam a portafiltert a gépbe, majd letoltam az első kávét, nem hallottam az előáztatás – a pre-infusion – hangját, hmm, nem tudja a gép? A nyomáskijelző meg sem mozdult, a nedű egy rakat kaki lett. Vajon mit rontottam el? Azt kell tudni a Hibrew H7 Barista Pro Dual Boilerről, hogy nincs nyomásfokozós portafilter, így valamennyire érteni kell a kávékészítéshez, vagyis a puck prep – a kávé előkészítésének folyamata – nem lehet akármilyen. Úgy tűnt a letömést rontottam el, így megnéztem a dupla portafilter helyett a szimplát, odafigyeltem a letisztázásra és a letömésre.
És hopp, 9-12 bar közé kúszott fel a nyomásmérő óra mutatója, jó crema, kellemes aroma, megy ez.
Aztán újra elrontottam valamit a dupla kávékosárral és megint nem lett jó a nedű. Szóval azt találtam ki, hogy megfeleztem az őrlés mennyiségét és félúton is letömöm, jobb is lett az eredmény.
Ami feltűnt, hogy a Hibrew H7 Barista Pro Dual Boilerből csepeg a kávé az extrakció után, tehát nincs szolenoid szelep,
amit háromutasnak is hívnak, ez egy kicsit csalódás. Szerencsére OPV igen, vagyis nyomáskiegyenlítő, a biztonság jegyében. Aztán előkerült a mérleg, elkezdtem kimérni, mennyit őröl a daráló, 1 adagra 16,5! gramm – teljesen érthetetlen, ráadásul a kézikönyv 13 grammot ad meg -, 2 adagara 22! gramm jött ki a gyári 19 helyett. Éreztem is, majd kigurik a szívem az espresso helyett doppio-vá magasztosult single shottól. Reseteltem a beállításokat, de a dolog nem változott, így elkezdtem az őrlési idővel kísérletezni, hogy feloldjam a dolgokat. Mit lehet tenni? A 9 és a 13 másodperces őrlési időt vissza kell venni kb. 6-ra és 10-re és máris minden jó lesz.
Végül megtaláltam a nekem tetsző beállításokat, kellő mennyiségű őrült kávé, végre stabilan 9-15 bar között tudtam tartani a nyomást, jó volt az íz, és a lefőzött nedű állaga is,
jöhetett a barista tejhelyettesítők gőzölése. Gondoltam, megbuktatom a kávéfőzőt, kinyitottam a gőzcsapot és nyomattam a kávét is egyszerre, ÉS TUDTA mindkettőt egyszerre. Tehát tényleg két thermo block vagy kazán van benne, mehetünk tovább.
Forrás: Ranvee
Masszív, egyenletes gőz tört elő a Hibrew H7 Barista Pro Dual Boiler gőzvetőjéből, de még mindig nem voltam benne biztos, hogy ebben valódi kazánok vannak. Aztán találtam egy szétszedős videót, ami a gép megjelenése pillanatában nem, csak később vált elérhetővé és sajnos kiderült a turpisság: ez a kávéfőző is hőblokkos, és nem bojleres a nevével ellentétben, amiért nagy kár, mert amúgy szépen teszi a dolgát.
Nem vagyok egy keze-kész ember, ami a latte artot illeti, viszont a The Bridge féle barista zabital úgy habosodott, mint az álom. Próbáltam nektek szép fenyőfákat rajzolni, de maradjunk annyiban, hogy jobb, ha nem látjátok a végeredményt, mert nekem maximum fatuskók jöttek össze.
A Hibrew H7 Barista Pro Dual Boiler mindent tud, amit kell, nem rajta múlik az eredmény, hanem azon aki használja, viszont nem is segít nektek, a minimális tudás itt egy kötelezően elvárt elem.
Végül nézzük meg az árakat, hiszen a Hibrew H7A Barista Pro azért már egy olyan masina, amit érdemes néhány, hazánkban is kapható komolyabb cuccal összehasonlítani. Arra figyeljetek, hogy ahogyan a Hibrew terméke is, egy csomó másik modell is dupla bojleresnek hirdeti magát, de ezek általában vagy thermo blockosak vagy csak 1 darab alumínium bojler és 1 darab thermo block van bennük. Ez alól a Hibrew egyes modelljei sem kivételek, lásd a Hibrew H13A tesztünket, ahol a „dual boiler” szintén két thermo blockot jelent. Nézzünk néhány példát az Árukeresőről:
- AVX Café DB1 Pro 2024 dual: 299 990 Ft (bojler+thermo block)
- Sage BES 920 Dual Boiler: 519 990 Ft (duális acél bojler)
- Sage ES980 The Oracle: 719 990 Ft (duális acél bojler)
- Lelit Elizabeth PL92T: 469 990 Ft (duális acél bojler)
A sort még sokáig lehetne folytatni, de valódi, duális bojlerrel semmit nem találtam. EZ NEM azt jelenti, hogy csak ez számít, és hogy akkor a H7A agyonveri a teljes piacot, sőt, de nem is ad kevesebbet a konkurenseknél.
Összegzés
Örülök, hogy kipróbálhattam a Hibrew H7 Barista Pro Dual Boiler nevű modellt, viszont egy kicsit azt éreztem, hogy folyamatosan fel kell nőnöm a gép tudásához. Amit sajnáltam, hogy nincs benne szolenoid szelep, és így összecsöpögteti a saját tálcáját, ennyiért meg azért megúsztam volna a takarítást. Nincs pre-infusion, ami meglepett, ahogyan nyomásfokozós kávékosár sem, a gép nem segít nektek a jó kávé elkészítésében. Pedig tudja, De a Roger Federerrel való teniszmeccs sem úgy kezdődik, hogy Frédi elmagyarázza nektek, hogy kell ütni, nem igaz?
Technológiai oldalon majdnem mindent megkaptok, amire szükségetek lehet, viszont a dupla bojler kamu, ez is thermo blockos gép, Viszont van kávéőrlő, remek vezérlés, 2,8 literes, soha ki nem fogyó víztartály, nagyon jó tamper, tejhabosító, és még sorolhatnám. Ráadásul a konkurenciát árban agyonveri, de sok embernek mégsem lesz rá szüksége. A Hibrew H10A egy sokkal „kezdőbarátabb” gép, majdnem ilyen tudással, és a kávéőrlő összességében többet ad a jó minőséghez, mint maga a kávéfőző, viszont nem biztos, hogy ezek egybeépítése a jó megoldás. De nem akarom elvenni a Hibrew H7 Barista Pro Dual Boiler érdemeit, majdnem mindent tud, amit kell, csak nektek is tudásban utána kell mennetek.
A TEQ9GD8DM1GT kuponnal 184 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül, ez nagyon kevés a tudásához képest, így aki egy kompakt, őrlőt és eszpresszó kávéfőzőt is magában foglaló, remek minőségű kiegészítőkkel dolgozó gépet keres, annak itt a lehetőség. A termék ingyenes szállítás mellett, EU raktárból érkezik, többletköltségek nélkül.
Pro
- Remek vezérlés
- 58 mm-es vendéglátóipari szabvány
- Elég sok mindenbe enged belenyúlást
- A konkurensekhez képest nagyon olcsó
Kontra
- Nincs szolenoid szelep és pre-infusion
- Több beállíthatóságot kínál egy különálló őrlő
- A dual bojler sajnos itt is thermo blockot jelent
- Anomáliák a kávémennyiségek körül, nem jó alapbeállítások

Mi a PID szabályzó?
A PID (Proportional-Integral-Derivative) szabályozó arra szolgál, hogy a vízhőmérsékletet pontosan beállítsa, ami kulcsfontosságú a kiváló minőségű eszpresszó elkészítéséhez. A szabályzó a hőmérsékletet stabilan tartja, minimalizálva a kilengéseket, így elkerülhetők a túlmelegedés – megégés – vagy túl alacsony – nem megfelelő extrakció – hőmérséklet okozta hibák. Valójában nemcsak a kávégépek használnak PID szabályzást, hanem például a drónok is a repülésükhöz. Ez egy matematikai modell, ami a P, az I és a D értékeket veszi alapul. Anélkül, hogy jobban belemennék a dologba, a lényeg az, hogy a múltbéli és a tervezett jövőbeli adatokat is alapul veszi a modell és korrigálja a kilengéseket a minél stabilabb hőmérséklettartás érdekében. Ezzel szemben a termosztátok előre beállított hőmérsékleti határok között működnek, vagyis, ha ez az alsó küszöbérték alá esik, akkor bekapcsolnak, ha fölé megy, kikapcsolnak.