hirdetés

BliztHome BH-CMM5 kávéfőző teszt

Mennyire vagy kávé gourmet?

teszt
BliztHome BH-CMM5 kávéfőző teszt 1
írta: Don Kartács
2021-10-26

A BlitzWolf is ráérzett arra, hogy egy ideje már új szelek fújnak Kínában, 330 millióan isszák a fekete nedűt az országban, pedig korábban többek között a chai teáról voltak híresek. A piaci rést egyből egy egész szériával próbálja meg betömni a cég. Mi a közepes CMM2 után a legnagyobb terméküket, a remek minőségű, kávét őrölni is képes, nyomáskijelzős kávégépet is leteszteltük. Ez azért már jóval komolyabb cucc, mint az eddigiek, 95 000 Ft-ot kérnek érte, ezt az árat pedig a BGCFCMM5 kuponkóddal érhetitek el. A kávégépet cseh és lengyel raktárból is kérhetitek, további költségek nélkül. Ez az ár egyébként jóval alacsonyabb, mint a konkurencia hasonló tudású termékei, erre a tesztben rá is fogok világítani.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

27 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).ért vihetitek haza a BGCMM2CZEU kód felhasználásával, szintén EU raktárból. A CMM5 pedig a csúcsgép, ami egy átlagos háztartás szintjén már komoly “kávé gourmet” masinának néz ki, és beépített darálóval érkezik, erről lesz most szó a tesztben. Akit bővebben érdekelnek a kávégépek, a Banggood kávéfesztivál aloldalán rengeteg terméket átnézhet, többek között olyan gyártóktól, mint a Xiaomi vagy a Hibrew.

 

BlitzHome BH-CMM5 – Az átlagnak ütős

Előre leszögezném, hogy a BH-CMM5 nem való mindenkinek. Ez egy viszonylag komoly kávégép az átlagnak, egy baristának viszont maximum egy belépő masina. A célközönsége jó eséllyel azok a kávéivók lesznek, akik a kávékészítés minden mozzanatát maguk szeretnék végigvinni, leszámítva a pörkölést. Ami a méreteit illeti, eleinte hatalmasnak éreztem a 41x28x32,5 centis, 9,3 kilós szörnyeteget, de ha azt is idevesszük, hogy van beépített darálója, meg egy 2,7 literes víztartálya – ami el tud nyelni egy palack, 1,5 literes Norda, csökkentett ásványianyag tartalmú ásványvizet -, akkor tulajdonképpen egész kompakt a cucc.

A dobozban található kiegészítők elég tipikusak,

a kávépogácsa tömörítésére használható eszköz – a tamper -, 2 db, különböző méretű kávétöltet fogadására alkalmas fém filter, a takarításra használható eszközök és persze a leírások, ugyanis kettőt is adnak. Ezt érdemes végiglapozni, hiszen enged némi betekintést a kávékészítés rejtelmeibe. Maga a gép anyaghasználata parádés, leszámítva a víztartályt, ami az elmegy kategóriája. Mindenhol máshol hűvös alumíniumot, prémium érzetet nyújtó tekerőkapcsolókat, és diszkréten világító, LED-es fizikai gombokat találhattok. Számomra nem teljesen egyértelmű, hogy az érintőpaneles – mint a CMM2 – vagy a nyomógombos megoldás-e a jobb, de ez utóbbiak nyomkodása sokkal inkább képes minőségi érzetet sugározni, vagyis megértem, hogy miért e mellett döntöttek az alkotók.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A beüzemeléshez el kell távolítanotok a kiegészítőket rögzítő ragacsokat, helyére illeszteni a csöpögtető tálcát, amiben van egy “úszóbólya”, ami felfordít egy kis feliratot tartalmazó nyelvet, hogy megtelt. A hátoldalon fel kell töltenetek a víztartályt, felül pedig a darálót, ami 250 grammnak megfelelő kávét képes fogadni, és viszonylag passzentosan is zár, ennek az aromamegőrzésben van szerepe. Maga a daráló úgy működik, hogy az aljára illeszthető fekete műanyag tartó egy kapcsolót nyom meg, ha belehelyezitek a szűrőtartót. Ilyenkor a finomságnak megfelelő szemcsemérettel beledarál kávét a szűrőbe a gép, amit a nyomás hosszával tudtok szabályozni. Ezt kell tömöríteni a már korábban említett szerszámmal, és már kezdődhet is a kávéfőzés.

A helyzet viszont az, hogy a fenti művelet leírva nagyon egyszerű,

a valóságban viszont az autótuningos mókoláshoz vagy a borászat egyes folyamataihoz hasonlatos bonyolultsággal vetekszik. Milyen a kávé, azt milyen finomságra daráljátok le, hogyan tömörítitek a kávépogácsát, felépül-e a nyomás, mekkora nyomás épül fel, vizes lesz-e kávépogácsa stb. stb. Ebben egyébként segítségetekre van a fronton elhelyezett nyomáskijelző mérőóra, ami a ki-bekapcsolás, a forró víz engedése – a hosszabb kávés megoldásokhoz -, illetve az egy vagy két adag kávé készítése gombok között található. Itt le is rombolnám azt a tévhitet, hogy a jó kávé elkészítéséhez 20 bar nyomás kell, ugyanis a BH-CMM5 ideálisnak jelzett tartománya 5 és 12 bar közé esik, amit nem is annyira könnyű eltalálni.

A nyomásértéket sok minden befolyásolja,

de a gép leírása szerint a kávészemcsék nagysága és a tömörítés – amit ti végeztek el az ún. tamperrel – mindenképpen, és a tapasztalataim is ezt mutatják, így nagyjából 22 adag kávét kellett lefőznöm, mire eltaláltam a nekem tetszőt. Ez nagyon tudományossá teszi az egészet, biztos van akinek be fog jönni, viszont miután én eltaláltam az ideális tartományt, többet nem variáltam, jól van az úgy. A komolyabb kávéfőzőkön van egy túlnyomáskiegyenlítő szelep, ami meggátolja, hogy a kávé a szűrőre égjen. Ezt konkrétan a CMM5 leírása nem említi, de mivel a cappucino készítéshez tejet kell gőzölni, a felesleges gőzt pedig a BlitzWolf terméke is kiengedi a folyamat végén, ezért arra tippelek, hogy ez a szerkezet itt is beépítésre került.

A másik kardinális kérdés az ideális hőmérséklet eltalálása,

amit több módon is elő lehet állítani. Van a kotyogós rendszer, ami gyakorlatilag egy vízforraló, ha megemelkedik a nyomás a melegítés hatására – kb. 1,5 bar és 120 fok -, akkor egyszerűen lefő kávé, de hát itt az ideálisnak mondott 92 Celsius fokos hőmérséklettől eléggé messze zajlik le a folyamat. A következő szint az integrált termo blokkos rendszerek, ahol egy szivattyúval felszívják a vizet, és megpróbálják nagyjából 92 fok körül tartani a hőmérsékletét, ahol már az aromák kioldódnak – ízesebb lesz a kávé -, de még nem ég meg az anyag. Általában a kávégép súlya választ ad arra, hogy egy kompakt termoblokkot vagy komolyabb, rézbojleres megoldást alkalmazott a gyártó. A BlitzHome esetében az előbbi került a lemezek alá, a hőmérsékletét viszont egy automata szabályozza és tartja az ideális 92 fokon.

A fentiekből szerintem sokak számára kiderül, hogy nem biztos, hogy a BH-CMM5 tudása a szűk keresztmetszet, sokszor maga a felhasználó sem elég képzett ahhoz, hogy a fekete nedűben rejlő lehetőségeket kimaxolja.

 

BlitzHome BH-CMM5 – Készüljön az a kávé

Miután két tucat kávét megittam, amit a BH-CMM5-tel készítettem, úgy voltam vele, hogy megpróbálom akkor végigvinni a folyamatot, úgy ahogy azt kellene. Előre lelövöm a poént: nem teljesen sikerült. Ennek az oka az, hogy egyszerűen egy átlag ember számára ez túl bonyolult lesz az első pár alkalommal, ez is egy mesterség, érteni kell hozzá, házat sem állunk neki nulla tudással építeni. Én azért megtettem a magamét, hátha kisül belőle valami jó.

Feltettem a poharakat a kávégép tetejére, ahol van egy melegítő felület, megpróbáltam közepesre darálni a kávét – ez a 6-os 8-as skála a darálón – , feltöltöttem a „max” fokozatig a víztartályt, szépen egyenletesen, két adag darálékot is tömörítettem, felraktam a szűrőtarót a helyére, aztán hadd szóljon. A nyomást ekkor éppen eltaláltam, de úgy voltam vele, hogyha már két adagot főztem le, akkor az egyikből legyen cappucino, a másikból pedig hosszú kávé. Előbbihez tejet kell gőzölni, amit a jobb oldali tekerőkapcsolóval lehet megtenni, és némi előmelegítés után ömleni kezd a gőz. A gőzölés után a felesleget a gép magától kiengedi a csöpögtető tálcára, vagyis mégiscsak van benne valamilyen nyomáskiegyenlítő szelep.

Amennyiben csak forró vízre van szükségetek, akkor a gőzölő forgókapcsolóját békén hagyva, de a forró víz gombot megnyomva lehet a kávét némi folyadékkal felütni. Mivel a CMM5 egyszerre két adag kávét képes elkészíteni, azt viszont teljesen friss darálékból, ezért tömeges kávéztatásra nem alkalmas. Az viszont jó ötlet, hogy egyszerre kettőt is le tud főzni, így ki lehet elégíteni egyszerre kétféle igényt is. Ami a kávék állagát illeti, eléggé hasonló az eredmény ahhoz, amit a CMM2-nél tapasztaltam, sűrű, sötétbarna folyadék megfelelő krémmel – crema – a tetején. Persze nyilván ezt nagyban befolyásolja a kávépogácsa vastagsága, vagyis, hogy mennyi kávét használtok egy adag lefőzéséhez.

Én gyakorlatilag soha nem töltöttem bele a tartó kétharmadánál kevesebb kávét, ekkor ugyanis megáll a pogácsa tetején a víz. Ez még akkor is előfordulhat, ha nem elég sűrű a tömörítés. Ilyenkor kiskanállal kell kikaparni a masszát a kávétartóból, ami egy eléggé utálatos munka, szóval nektek sem javaslom. Sokszor a maximum jelölésig töltöttem fel, akár kétszer is tömörítettem, így lehet a legjobb hatást elérni, és ilyenkor a nyomás is a megfelelő tartományban marad. Az viszont látható, hogy a darálás, a tömörítés, a gőzölés és az egyéb elemek jóval bonyolultabbá teszik a kávékészítést, mint egy átlagos kávéfőző esetében, és néha azt éreztem, hogy nem a gép kevés, hanem az én tudásom nem elégséges a folyamat megfelelő elvégzéséhez.

Én viszont az a típus vagyok, akinek a “horgászbot kell és nem a hal”,

tehát elég durván rá lehet pörögni a folyamatra. Olyan ez, mint a főzés, az ételt meg is lehet rendelni, de mégiscsak jobb magadnak főzni. Ilyenkor nemcsak az alapanyag, de a folyamat is az irányításotok alá kerül, és ez azért súlyos függőséget tud okozni. Megvan a kontroll, és ami kijön a gépből a végén, az mégiscsak a ti “gyermeketek”.

Összegzés

Két irányból lehet megközelíteni azt, hogy a BH-CMM5 milyen termék. Ha az árát nézzük, akkor ez nem egy olcsó darab, a BGCFCMM5 kuponkóddal 95 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte EU raktárból. Az biztos, hogy emiatt sok embernél ki fog esni, ha viszont onnan nézzük, hogy az itthon árult, gyakorlatilag azonos elemekből összerakott gépek legalább 60-70 000 Ft-tal drágábbak, akkor nem kérdés, hogy a BH-CMM5 jó vétel. Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnének egy kicsit közelebb kerülni a kávékészítés lépéseihez, kontroll alá vonni a folyamatot, és vannak annyira igényesek, hogy finomhangolják a dolgokat, illetve olyasmikkel pepecseljenek, mint a darálás finomsága, a tömörítések száma, vagy a különböző kávészemek darálóban való cserélgetése.

A kérdés az, hogy jó kávét főz-e? Őszintén szólva, nem tudom, hogy másnak is ízlene-e, viszont pont olyat készít, amilyet én akarok. De ha nem, akkor majd átállítok rajta ezt azt, és újra jó lesz. Ha pedig megunom, ismét változtatok rajta, és akkor máshogyan lesz jó. És ezt ti is megtehetitek, hiszen minden a ti kezetekben van, és ez adja a dolog szépségét, ez az, amit a többi termék nem tud, és amit meg kell fizetnetek.

Pro

 • Remek minőség
 • Hatalmas tartály, simán elnyel egy 1,5 literes ásványvizet
 • Daráló is van benne, és a darálás minősége is állítható
 • Állatul néz ki este, mikor látszanak a LED-ek
 • Jó kávét főz
 • Cappucino és hosszú kávé is főzhető vele
 • Nyomásmérő óra a fronton

Kontra

 • Aki nem akar pepecselni, annak nem ajánlom
 • Nem annyira egyszerű eltalálni a megfelelő nyomás értéket

hirdetés