HiBREW H10A Plus kávéfőző teszt
Szép a ruhád, szép a lovad, kávét főzöl, dicső lovag?

Forrás: RendeljKínait
Nem sok „top rated” plecsnit osztottam ki 2024-ben a tesztelt termékek között, de a HiBREW H10A kávéfőző volt az egyik, amelyik megkapta. Most itt az utódja, amit csak szerénytelenül HiBREW H10 Plus névre kereszteltek el, ami nemcsak külcsínben, hanem beltartalomban is változott. Igényesebb kiegészítők, fa fogantyúk, szolenoid szelep, és még néhány apróság, amitől még jobb lett a 2025-ös modell. A C71X4FQGZPXR kuponkóddal 82 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a Ranvee-nál, EU raktárból, a szállítás ingyenes, többletköltségekre nem kell számítanotok.
A hungarocell csomagolásban helyezték el a kiegészítőket is, ilyeneket szép számmal adnak a Hibrew H10A Plus mellé:
- 3 darab kávékosár, ebből 2 nem nyomásfokozós (1 és 2 adagos) egy viszont igen (2 adagos)
- 1 darab, nagyon szépen megmunkált tejkiöntő
- 1 darab, cserélhető, fanyelű portafilter
- 1 darab, jó tömegű, bordázott 58 mm-es tamper
- 1 darab adagolókanál, ami egyben tisztítóeszköz is
- 1 darab leírás
Forrás: RendeljKínait, a futárszolgálat nem bánt vele kesztyűt kézzel
Valójában a kávéőrlemény tökéletes elrendezéséhez csak egy jó kávétű meg egy kávépárna hiányzik,
minden más adott. A HiBREW H10A Plus nagyon pofásan néz ki élőben, és ez a „zománcozott” felület az ujjlenyomatokat sem gyűjti, ellentétben a korábbi csiszolt fém felülettel. Még ott is találtok acélt, ahol elsőre nem gondolnátok, lényegében csak a csöpögtető tálca és a hatalmas, 1,8 literes víztartály az, ami műanyag. Viszont helyenként az illesztési hézagok lehetnének szebbek, például az előlap fém kerete az oldallaphoz nem éppen tökéletes módon passzol. Ezt egyébként ember nem venné észre, de nekem feltűnt, mert már a sokadik kávéfőző jár nálam.
Galéria
Forrás: RendeljKínait
Ami jó, hogy ezt az ótvar, fekete bakelit anyagot teljesen elhagyták,
helyette fa nyelet kapott a portafilter és a gőzszabályzó is, ami már nem forgókapcsoló, hanem egy kar lehúzása segíti ki a kávéhabra vágyókat. Ugyanez igaz a tömörítőre is – ami sokkal jobban illeszkedik a korábbinál a kávékosárba -, itt is a fa dominál és természetesen a „nyelek” mindenhol cserélhetők, ha valamiért nem tetszenének. A HiBREW H10A Plus 58 mm-es, vendéglátóipari szabványt használ, vagyis aki kiegészítőt akar mellé vásárolni, annak nagyon széles kínálat áll a rendelkezésére. Hiba viszont, hogy a gőzvető csövet nem lehet eléggé kihajtani, és így nagyon nehéz alátenni bármilyen poharat, de elvileg a fémből készült tejkiöntőt úgyis megdöntve használjátok majd.
Forrás: YouTube, Hibrew H10A Plus gőzvető csöve
Szintén apró hiba, hogy a HiBREW H10A Plus portafilterjében lévő rugó, ami a kávékosarat tartja a helyén, brutálisan erősre sikeredett,
olyannyira, hogy kézzel ki sem tudtam szedni a portafilterből. Szerencsére 5-6 kivétel után „bekopik” a cucc, viszont van 3 kosaratok is, ez pedig 15 adag kávé – dupla esetében 30 – elkészítését jelenti, addig is egy kanállal vagy kenőkéssel kell kifeszegetnetek a tartót. A másik, szintén bénasága a HiBREW H10A Plus-nak, hogy miközben készíti a kávét, a kifolyónyílás egy picit fröcsköl. Emiatt a permet a kávégép előfalára és a konyhapultra hullik, összekoszolva azt. Nem emlékszem, hogy a HiBREW H10A ilyet csinált volna, szóval minimum furcsa. Nem nagy ügy, egy szivaccsal könnyedén letakarítható, de hát akkor is…
Forrás: RendeljKínait, ilyen retkes lett a gép 3 nap alatt
Ami a HiBREW H10A Plus vezérlését illeti: semmit nem változott az elődmodellhez képest. Az előlapon láthatjátok a négy darab gombot, amivel a funkciókat állíthatjátok be, balról jobbra haladva ki-és bekapcsolás, 1 vagy 2 adag kávé készítése, illetve gőzölés. A négy gomb között a nyomásmérő óra – szaknyelven manométer – helyezkedik el – érdemes megfigyelnetek, hogy még véletlenül sem 20 bar az ideális, amit a legtöbb gyártó reklámoz -, jobb felül pedig egy pici kijelző ad tájékoztatást az éppen történtekről.
És akkor gyorsan sorra veszem, hogy mi a különbség a H10A és a H10A Plus között:
- fa fogantyúk
- szélesebb és jobb csepegtetőtálca
- fejlesztettek a kifolyónyíláson (ezt alapból nem látjátok, a kávéfőző alá kell nézni)
- feljelölték az értékeket a nyomáskijelző órán
- nem tekerőgombbal, hanem egy karral lehet a gőzölést megkezdeni
- a H10A Plus-ban van szolenoid szelep a nyomás kiengedésére
- nagyobb és igényesebb tejhabosító a csomagban
- jobb a tamper, szebben illeszkedik a kávékosárba
- a portafilter nem kétfüles, hanem három (így nem is kompatibilis a H10A-val)
- beállítható a nyomásérték a menüből (ilyen funkció korábban nem volt)
- olasz, ULKA rezgőszivattyú a korábbi noname helyett
A fentiekkel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy a HiBREW olvassa a vásárlói visszajelzéseket és rengeteg mindent kijavított a korábbi masinán. Ezek közül a leglátványosabb, és amiért a keskeny kávéfőzők helyett megvenném ezeket a normális szélességűeket, hogy aláfér két nagyobb pohár is. Az agyamra megy, hogy a BlitzHome BH-CM1503-am vékony tálcáján folyamatosan összeérnek a poharak, és miközben a kávé készül, csörögnek-zörögnek, ezt teljesen kiküszöböli a HiBREW H10 Plus.
Ráadásul még csendes is, ugyanis az olasz ULKA gyártó rezgőszivattyúját használja.
Mivel ez az egyik alkatrész, ami a kávéfőzőkben meg szokott pusztulni, jó, hogy be lehet hozzá szerezni az alkatrészt.
A fentiekkel persze nem kell foglalkoznotok, ha nem akartok vacakolni, csak kávét inni, de mint látható, nagyon sok mindenre lehetőséget ad a masina. Két fogalmat érdemes is egyből tisztázni, a pre-infusion és a szolenoid szelep szerepét.
Mi a pre-infusion?
A pre-infusion nem más, mint az előbefecskendezés,
ami maximum 10 másodpercig tarthat a HiBREW H10A Plus esetében. Ez a funkció annyit csinál, hogy a kávépogácsát előáztatja, így egyenletesebbé téve a lefőzést. Kísérleteztem vele, de végül kikapcsoltam, mert nagyon eláztatta a kávépogácsát, de persze ez időfüggő is, és jó hogy egyáltalán létezik ez a funkció. Onnan lehet tudni, hogy a HiBREW H10A Plus éppen előáztat, hogy halljátok, ahogy az ULKA pumpa befecskendezi a vizet, plusz a nyomásmérő óra mutatója fel-le mozog alacsonyabb nyomáson.
A szolenoid szelep azért is jó, mert így nem csöpög a rácsra lefőzés után a víz, mert elzárja annak útját, illetve a maradékot kiengedi a csepegtető tálcába, ha már nincs rá szükség. Természetesen egy mechanikus, túlnyomás elleni szelepet – OPV – is tartalmaz a HiBREW H10A Plus, ami pedig a biztonságot növeli.
Ebben az árkategóriában az összes gép thermo blockos,
ez azt jelenti, hogy nem egy fém kazán fűti fel a vizet, hanem egy fűtőelemen halad át a víz. Hátránya, hogy nehezebben tartja egyenletesen a hőmérsékletet a kazános megoldásoknál, cserébe 30-40 másodperc alatt felfűt, és szerintem a gyakorlatban ez a fontos. Szerencsére PID szabályzós is, tehát folyamatosan korrigál a hőmérsékleten, egyenletesen tartva azt, ami általában nem ennek a kategóriának a sajátossága. De, ezért dicsértem annak idején halálra a HiBREW H10A-t, mert ilyeneket tud, szóval ugyanez a pátosz jár a HiBREW H10A Plus-nak is.
Forrás: Youtube, Hibrew H10A Plus thermo block és szolenoid szelep
De milyen lett a kávé? Igazából jó, de nem elsőre.
Játszani kell az értékekkel, állítgatni a készítés idejét, kapcsolgatni a pre-infusiont, és szerintem erre az átlagembernek nincs igénye. A kávé crema-ja jó, dús sötétbarna felületet képez, de egy picit gyorsan illan el. Persze, mindehhez kell egy jó kávéőrlő – a saját HiBREW G3 őrlőmet használtam -, a megfelelő előkészítése a kávénak – kávétű, tamperelés -, de utána szépen összeáll a dolog. Megpróbáltam tejes italokat is készíteni – pedig szánalmasan gyenge vagyok a habképzésben -, elsősorban kapucsínót, amihez gőzölni kell a tejet vagy a növényi tejeket.
Galéria
Forrás: RendeljKínait
☝️CSAK barista növényi tejek habosodnak☝️
tehát aki laktózérzékeny, az ilyet vásároljon, különben nem tud majd a gőzvetőcsővel buborékokat képezni. Ehhez a Billa sajátmárkás Vega Vita zabtejét használtam, de az itthon kapható Joya és The Bridge termékek is jók, erről a HiBREW H13A tesztemben írtam. A gőzöléshez a jobb oldali, fanyelű kapcsolót kell elhúznotok, illetve a front panelen benyomni a gőz piktogramot tartalmazó gombot. Ha ezt nem teszitek meg, forró vizet nyom a gép. Flottul képzi a HiBREW H10A Plus a buborékokat, viszont a Latte Art mintákhoz gyakorlat kell, így ezt nem tudom nektek prezentálni, viszont a hab finom lett, még ha nem is szép. Viszont, mivel nagyobb méretű lett a tejhabosító edény, mint korábban és a gőzvető csövet nem lehet oldalra eléggé kihajtani, ezért folyamatosan nekiütöttem a tálcának, ami egy idegesítő ergonómiai hiba.
Összegzés
A HiBREW H10A Plus méltán viseli a Plus nevet, mert sok mindenben fejlődött az előmodellhez képest. Azért pár dolgot nem szerettem benne, az egyik, hogy egy picit fröcsköl a kávé, amiatt képes összekoszolni saját magát, a másik, hogy a korábbi portafilterrel nem kompatibilis, mert már „háromszárnyas” az illesztés kettő helyett. A gőzvető csövet pedig csak kismértékben lehet oldalra kifordítani, ami meg akadályozza a tejhabosítást. Illetve aki ennyire szorosra csinálta a portafilter rugóit, azzal kiszedetném párszor puszta kézzel büntetésből a kávékosarat.
Viszont a kiegészítői sokkal jobbak, a kinézet pofás, szépek a fa nyelek, van benne szolenoid szelep, PID szabályzó, ULKA gyártja a rezgőszivattyút, az 58 mm-es vendéglátóipari szabványt támogatja, így rengeteg kiegészítőt vehettek hozzá, és a tálcája is kellően széles két pohárnak.
Bomba gép mellé már csak egy bomba ár hiányzik, valójában tavaly a HiBREW H10A-t is a kívánatos árcímke – 52 500 forint volt – adta el. A HiBREW H10A Plus a C71X4FQGZPXR kuponkóddal 82 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett. Ez viszont sokkal magasabb ár, mint a Hibrew H10A esetében, és az pont a kiváló ár/érték aránya miatt kapta meg a Top Rated plecsnit, így ez most itt elmarad. Viszont itthon szolenoid szelepes, PID szabályzós kávéfőzőt ennyiért nem lehet kapni, szóval azért valahol mégiscsak jó vétel.
Pro
- PID vezérlés
- ULKA rezgőszivattyú
- Nagyon pofás kinézet
- Szolenoid szelep az új modellben
- Rommá állítgathatjátok a paramétereket
- Kellően széles csepptálca, elfér két pohár rajta
- 58 mm-es vendéglátóipari szabvánnyal kompatiblis
Kontra
- Összekoszolja saját magát
- Brutálisan feszes kávékosár
- A thermo blokkos rendszerek minden hátránya (de mind ilyen)
- Nem lehet jól kifordítani a gőzvető csövet így tejhabosító nekiütődik a kávéfőzőnek
Mi a szolenoid szelep?
A kávéfőző szolenoid szelepe (más néven mágnesszelep) egy elektromágneses vezérlésű szelep, amely kulcsszerepet játszik a víz és a nyomás szabályozásában. A szolenoid szelep elektromos jel hatására nyit vagy zár. Ez lehetővé teszi, hogy a gép vezérelje, mikor induljon meg vagy álljon le a víz áramlása. Képes a nyomást is vezérelni, így kiengedni a vizet a csepegtetőtálcába, ha arra már nincs szükség.