hirdetés

Hibrew G3 kónikus kávéőrlő teszt

Kisebb márka, sokkal több extra

teszt
Hibrew G3 kónikus kávéőrlő teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-09-12

Aki egy kicsit közelebb szeretne kerülni a kávékészítés rejtelmeihez, annak mindenképpen ajánljuk, hogy szerezzen be egy jobb kávéőrlőt. A Hibrew G3 néven piacra dobott egy kúpos késes őrlőt, ahol nemcsak az őrlés ideje állítható, hanem a fogadó portafilter mérete is, sőt, egy kávépumpa is van a tetején. 28 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte az NNNHIBG3  kóddal, EU raktárból, ennyiért pedig itthon szinte semmilyen hasonló őrlőt nem lehet kapni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A veszteség úgy képződik, hogy egyrészt az őrlés nem tökéletes, másrészt valamennyi kávémaradék a berendezés belsejébe tapad,

egyrészt a hő, másrészt az elektrosztatikusság miatt. Ez utóbbi érinti például a műanyag tárolóedényeket is, ezek természetesen antisztatikusak a G3 esetében. Amikor szétszedtem a Hibrew G3-at, akkor találtam is benne minimális őrlési maradványt, vagyis a cég elvégezte a megfelelő minőségellenőrzést a dobozba tétel előtt. Hogyan lehet csökkenteni és egyben tisztítani is egy ilyen berendezést? Úgy, hogy a kávébab tartályra felszereltek egy kávéőrlő pumpát – angolul ezt powder blowernek hívják -, ami nem más mint egy fújtató. Megnyomására áthalad a levegő az őrlőn és kilöki a maradék kávéport is. Szintén extra, a belépőkategóriában általában nem a csomag része, de például az AVX gyárt 8-10 000 Ft-os, univerzális darabokat is.

Most hogy tisztáztuk az alapfogalmakat, nézzük, mi van a dobozban. Az őrlőn túl természetesen van egy kávéőrlemény tároló – tud karba őrölni is, de nincs hozzá profil -, maga a kávépumpa, a leírás, egy tisztításra használható kefe, illetve maga a kávébab tartály, bár ezt inkább nevezném a gép részének. A minősége – kiindulva a családban lévő Catler CG8011-es modellből, ami ennek kb. a konkurense – teljesen rendben van, nem prémium, de egyáltalán nincs szégyenkezni valója. A kinézete csinos, a fém betétek pofásak, kellemes az összhatás. Az elején elhelyezett vezérlőpanel a gombokkal elég nagy extra, a Graef CM 900-nak van hasonló gombos rendszere, potom 90 000 Ft-ért, de mondjuk egy AVX CG1 – aminek szintén van ilyen vezérlője – hasonló árban van, mint a Hibrew G3. Gyorsan el is kezdtem használni, hiszen kevés nagyobb élvezet van a kávézásnál.

hirdetés

Hibrew G3 – Gyakorlati tapasztalatok

Az egyik tipikus bénasága az olcsóbb kávédarálóknak, hogy hullik belőlük a maradék kávé. Mikor hullik? Ha meglökitek, ha arrébb rakjátok, ha feltöltitek, szóval nagyjából mindig. Ez alól a Hibrew G3 sem kivétel, viszont erre szolgál a pumpa, amit bőszen nyomogatva megúszható a dolog. Mivel nem tud kávégép karba őrölni – mármint fizikailag alá lehet tenni, csak nincs ott az erre kialakított műanyag profil -, ezért alapból egy tartóba darál.

Ezt viszont én nem erre, hanem a maradék kávéőrlemény kipumpálásához használtam. A tényleges őrlést direktben a kávégép karjában található portafilterbe végeztem. És itt jön az egyik kávékészítési magic, amit jó, ha tudtok. Alapesetben mindig az eszpresszó készítésből indulunk ki. Az olcsóbb eszpresszó gépek – nekem egy BlitzHome BH-CM1503-am van otthon, teszt itt – 1 vagy 2 kávéra elegendő őrleményt fogadnak. 1 kávéhoz 9, kettőhöz 18 gramm őrölt kávé szükséges, a 14 az under-, a 21 gramm pedig az overdose. A kávé egyenletes átfolyásához nemcsak azt kell tudni, hogy mennyi kávéőrlemény kerül a portafilterbe, hanem a letömés erősségét is.

Forrás: Geekbuying

Az underdose-t jobban, az overdose-t kevésbé kell letömni az erre szolgáló eszközzel, a tamperrel.

De mekkora egy portafilter? Ezt vagy megadják a kávégép kézikönyvében, vagy megméritek, a BlitzHome-nak 51 mm átmérőjű. A fenti okfejtésből az következik, hogy a kávéőrlők több bemeneti paraméter alapján őrölhetnek: grammra, portafilter méretére, időre. Ebből az előbbit eléggé macerás lenne figyelni, ezért a Hibrew G3 esetében az utóbbi kettőt lehet szabályozni.

Összesen három gomb van a paneljén, a bal az 1, a jobb oldali a 2 kávémennyiség leőrlését mutatja. Mikor megnyomjátok, elkezd visszaszámolni tizedmásodpercben, ugyanis az őrlés meglepően gyorsan végbe megy. A másik paramétert, a portafilter méretét a kijelzőn látjátok, azért 51-et ír alapból, mert 51 mm-es átmérőjű filterhez van beállítva. Természetesen mind az őrlési idő, mind a portafilter méret átállítható. A portafilter méretét a két kávécsésze ikon egyidejű hosszú nyomásával, az időt pedig az 1 vagy 2 adag kávét jelző gomb hosszú nyomásával tudjátok változtatni. Gyakorlati tapasztalat, hogy az overdose-hoz átállítottam 54 mm-esre a Hibrew G3-at, és 51-esbe őröltem, majd jobban letömtem az elegyet, és számomra így volt tökéletes a mennyiség. Ugyanez 51-es beállítás mellett hosszabb őrlési idővel is elérhető.

Azért, hogy lehessen kávétartó edénybe is őrölni, van középen egy harmadik, on/off gomb,

ilyenkor addig őröl a G3, amíg még egyszer meg nem nyomjátok a gombot. A szemcseméretet egy 34 elemű skálán lehet állítani, ami szerintem egy kicsit el van csúszva a nagy szemcseméret felé. Általában 5-10-es állásban lehet eszpresszóhoz őrölni, alatta török kávéhoz, míg a skála másik végén a filteres – dripping – kávéhoz lehet őrleményt készíteni. Nekem a tökéletes elegyet 4-esen adta ki, de nyilván ez egyénfüggő. Az őrlemény viszonylag homogén darabokból áll, talán a családban található Catler szebben őröl, de a G3 őrleménye sem rossz egy kúpos késes darálóhoz képest.

Őrölni tudni kell!

Először is, el kell találni, hol jön ki a kávéőrlemény, illetve finoman körözni kell a karral, hogy egyenletesen terüljön el benne a kávé. Az első 4-5 alkalommal mindent összekávéztam, aztán belejöttem a rutinba, és nagyjából a 10. után már semennyi nem ment mellé. Ha a kanalat kivettétek, akkor tegyétek be a dobozt, és a maradékot fújjátok ki a pumpával. Ezzel a módszerrel sokkal kevesebb kávét pazaroltok el, mint ahol nincs pumpa. A ledarált kávét TILOS visszaszórni a babszemek tetejére, ezzel beszennyezitek a kávét. Egyébként sem jó nyitogatni a tárolót, mert ezzel levegőt kapnak a szemek, az oxidáció pedig hosszabb távon aromavesztéssel jár.

Forrás: Geekbuying

A kávébab tároló tartály mérete sem lényegtelen, 210 grammos a tölcsér.

Ez egy szempontból rossz: egy átlagos zsák 1000 gramm, egy tasak általában 250, így az pont nem fér bele. Illetve csak nem férne, ha a blower miatt nem lenne magasabb egy kicsit a perem, szóval szerintem bele lehet ügyeskedni 250 grammot is. Nem próbáltam, de a magyar nép kellően találékony, hogy egy ilyen helyzetet meg tudjon oldani.

Összegzés

Bevált a Hibrew G3, a kisebb név plusz szolgáltatásokkal ellensúlyozza az erős brand hiányát. Állítható a portafilter mérete, az őrlés ideje, van „fújtató”, és a minőség is decens. Egyetlen negatívumocska, hogy meg kell tanulni azt, hogyan kell vele őrölni, vagyis minimális gyakorlat szükségeltetik a használatához. De annyi baj legyen, aki vesz otthonra őrlőt, az igazából szereti ezt a szeánszot.

Az alacsony ár pedig további megerősítő tényező: az NNNHIBG3  kóddal 28 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek a Hibrew G3-ért, EU raktárból, ennyiért itthon szinte semmilyen hasonló őrlőt nem lehet kapni.

Pro

 • Jó minőség
 • Olcsó
 • Powder blower
 • Állítható az őrlési idő és a portafilter méret is

Kontra

 • Nincs kávékart tartó műanyag profil
 • Lehetne nagyobb a kávébab tartálya

hirdetés