hirdetés

Hibrew G4 kávéőrlő teszt

A majdnem első lépés a jó kávé felé

teszt
Hibrew G4 kávéőrlő teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-07-25

Az otthoni kávékészítés egyik első mozzanata a megfelelő őrlés, hiszen csak így lehet megőrizni az aromákat. Vagyis, ha egy jó eszpresszót akartok inni, akkor kell egy jó őrlő is, amiből itthon az elektromosak 40-50 000 Ft körül kezdődnek. Aki olcsóbban akarja a kávéfogyasztást élvezhetővé tenni, az a kézi őrlők felé kezd el kacsintgatni. A Hibrew G4 pont ebben segít kúpőrlős mechanikájával, és az ára is emészthető, a BGXIFD1135  kóddal nagyjából 13 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., és EU raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Helyette a jobb gyárók kúpkéses őrlőket használnak – ezt angolul conical burr vagy conical grinder néven kell keresni -,

amit úgy kell elképzelni, mint két, egymással szemben forgó tárcsát, ami összemorzsolja a kávébabszemeket. Az őrlés finomságát a kúpkések távolságának változtatásával lehet állítani, ami később a kávépogácsa állagát, illetve a letömés utáni folyadékáteresztést határozza majd meg, mint egy természetes szelep. Minél nagyobbak a szemek, annál több légrés marad a pogácsában, minél kisebbek, annál tömítettebb, homogénebb lesz a kávé, vagyis nagyobb ellenállást fejt ki a kazánból érkező forró víz számára.

Hibrew G4 kávéőrlő teszt 2 A conical burr grinder, vagyis a kúpkéses őrlő robbantott ábrája.

Forrás: Banggood

Vagyis, ha rosszul őrlitek le a kávét, lehet, hogy át sem tud folyni megfelelő módon a kávén a víz, és emiatt nem oldódnak ki az ízanyagok és az aromák az őrleményből.

Még egy dolgot érdemes tudni, hogy a jobb termelők minőségi kávéi vákuumcsomagolt zacskóban adják át a kávét a fogyasztónak, ezt onnan lehet tudni, hogy van rajta egy kis szelep, amit megnyomva ki lehet engedni a levegőt kinyitás, majd a visszazárás után is a tasakból, így megőrizve a kávé minőségét, legalábbis ideig-óráig. Ezért jók a hermetikusan záró, nagy tartállyal rendelkező elektromos darálók, vagyis a nevesebb gyártók komolyabb modelljei. Azonban az ilyen szerkezetek 50 000 Ft körül kezdődnek – pl. Graef CM 702 -, míg a kéziket már 15 000 Ft körül meg lehet kapni – pl. Hario Mini – , nagyjából ebben a ligában játszik a Hibrew G4 is. Most pedig a rövid alapozó után elmondom, milyen is a kínaiak kávékészítő alkalmatossága.

 

Hibrew G4 – Pofás kinézet, de a technika a lényeg

A Hibrew egy viszonylag ismert, kávégépeket gyártó vállalat, leginkább arról híresek, hogy mindenféle adapteres megoldásokkal a többi gyártó kapszuláit, pogácsáit és persze az előre őrölt kávét is be tudják fogadni. A G4 a kúpkéses acél őrlők táborát erősíti, itthon egyébként sokkal többe kerül, majdnem 30 000 forint. A test elképesztően jó minőségű, rovátkolt alumínium felület, amit nagyon jó megfogni, a hideg fém azt sugallja: ez nem fog 3 tekerés után tönkremenni. A kar levehető, a végén egy fa fogantyúval, ami szintén sokat hozzáad a minőség érzetéhez.

A működése viszonylag egyszerű: le kell emelni a karhoz csatlakozó felső részt, beleszórni a kávészemeket, majd elforgatni a kart,

ilyenkor az edzett acél kúpos őrlő szétzúzza a kávészemeket, és innen a darálék az alsó üvegtartályba hullik, aminek a szélén van egy aromazáró gyűrű is. Az őrlési finomságot egy 23 elemű skálán lehet állítani úgy, hogy leveszitek az üveg tárolót, felfordítjátok a szerkezetet, és a karral ellentartva elforgatjátok a mechanikát addig, amíg a kívánt pozícióba nem kerülnek a kések. Az őrlemény szemcsésségét alapvetően az határozza meg, hogy milyen megoldással fogjátok a kávét elkészíteni, és mivel nekem itthon egy BlitzHome BH-CM1503 kódszámú – egyébként De’Longhi licensz alapján készült, átbrandelt – eszpresszó készítésre leginkább alkalmas kávéfőzőm van, ami nem tud darálni, ezért a sajtóanyagban található szemcsésséget is ehhez állítottam be a tárcsán.

Néhány érdekesség, még, ami elsőre nem tűnhet fel:

 • a felső rész mágneses, így ha felfordítjátok a G4-et, akkor sem esik le a fogantyú és a tető
 • a kávétároló szándékosan nem műanyag, mert egyrészt az üveg az egyik leginkább ízsemleges anyag – ugye sörből is az üveges a legjobb -, másrészt pedig a műanyag élelmiszertárolásra sem igazán ideális

Az üveg kávétartály kapacitása 18 gramm, de miért ennyi?

Ez nagyon kicsinek tűnhet, de nem véletlen, az eszpresszó gépek egyszeri töltete általában egy 9 grammos pogácsát fogad, és van a dupla töltet, ami egyszerre 2 darab kávé elkészítését teszi lehetővé. Kétszer kilenc az tizennyolc, hát ezért ennyi a tároló kapacitása, ötletes. Vagyis nem kell azon gondolkodnotok, hogy mennyit kell felhasználni belőle: vagy a felét, vagy az egészet, attól függően hogy 1 eszpresszót vagy kettőt készítetek. Egyetlen gondolatot fűznék ehhez, amit azért hibának nem mondanék: ekkora kapacitással sokat kell majd nyitogatni a kávés zsákot, ami miatt a babszemek folyamatosan levegőt kapnak, de hát a jobbakon ezért van ott a szelep. Az sem véletlen, hogy a komolyabb elektromos őrlők tartálya légmentesen zár, így csak az őrlemény jut ki belőlük, azt pedig úgyis megisszátok.

Ami a tekerési erőt illeti, az olyan közepesen sok, de iszonyatosan sokáig kell csinálni, kb. 5 percig tekertem a 18 grammnyi őrleményért.

Ezt tuti nem szívesen csinálnám meg minden nap, főleg nem akkor, ha többször iszom, konkrétan elfáradtam benne. Az őrlemény nagyon szép homogén lett, sokkal jobb, mint a propellerkéses, nem erre a célra kitalált darálónkkal. Az egy másik kérdés, hogy kibűvészkedni a kávét már nem annyira egyszerű belőle, ugyanis hullik mindenhova, ezt láthatjátok a képeken is. Viszont finom kávét készítettem belőle, talán még a crema és az íz is jobb lett, de lehet ez már csak placebo. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a folyamat kellően macerás ahhoz, hogy csak a legelhivatottabbak csinálják ezt meg minden nap, én a saját részemről egyszer tuti veszek egy kúpkéses elektromos őrlőt – azzal ugyanennek a mennyiségnek a leőrlése kb. 10 másodperc -, dolgozzon helyettem a technika. Egyébként a Hibrew kínálatában is van ilyen G3 néven, sőt, a BioloMix is gyárt kúpkéses elektromos őrlőket, de ezek kivesézése már egy másik történet.

Összegzés

A Hibrew G4 kúpkéses őrlő kiváló minősége tagadhatatlan, szegényes kávékészítési ismereteim szerint pedig hozza kb. azt, amit a nevesebb konkurencia hasonló termékei tudnak, és azért vannak itt olyan niche dolgok, amik megdobogtatják majd a kávékészítésért rajongó közösség szívét. Nekem viszont a folyamat macerássága nem jön be, de megértem, hogy van, akinek ez sokat hozzáad a szertartásossághoz. Nekik ez egy ajánlott termék a maga 13 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os árával amit a BGXIFD1135  kóddal érhettek el. EU raktárból, ingyenes szállítás mellett, de én személy szerint rámennék egy elektromos megoldásra helyette.

Pro

 • Kiváló minőség, és önmagában is egy nagyon szép tárgy
 • Széles skálán állítható őrlési méret
 • Egyszerű használat
 • Ez természetesen egy kúpkéses őrlő
 • Ennyiért egyáltalán nem drága (a konkurensekért többet kérnek)

Kontra

 • Maga az őrlés fárasztó és hosszadalmas
 • 18 grammot lehet egyszerre őrölni, pont ahogy kell, de azért ez elég kis mennyiség

hirdetés