hirdetés

BlitzWolf BW-WS03 időjárás állomás teszt

Időjárási káosz

teszt
BlitzWolf BW-WS03 időjárás állomás teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-03-30

Elég sok időjárás állomást teszteltünk már, de olyat még nem, mint a BlitzWolf BW-WS03, ami egy brutális, kombinált külső szenzorral érkezik, ami tényleg mindent megmér. Mutatja az UV sugárzást, a szélerősséget, az eső mennyiségét, a hőmérsékletet, a légnyomást és még száz másik dolgot, mindezt egy jó nagy beltéri kijelzőn és az appban is nyomon követhetitek. Az állomásért 26 800 Ft-ot kérnek, cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 10

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A leírást érdemes forgatni, bár finoman szólva sem irodalmi angolsággal írták,

vannak benne nevetséges félrefordítások, és sajnos nagyon sok mindenre így sem ad választ, ami miatt szépen fel fogtok ti is ülni arra a bizonyos orális szex rollerre. Szerencsére én már a szívások nagyobb részét végigkínlódtam helyettetek. Mivel itt alapból három nagy terület van – a központi egység, a szenzor és a szoftver -, ezért én is a hármas tagolást fogom használni, de előtte egy kicsit anyáznék azzal kapcsolatban, hogy mennyire szutyok a felfogatási módja a BW-WS03 szenzorának. Ez ugyanis egy két elemből álló profil, amit 4 darab csavarral kellene rögzíteni, mindegyik végén egy önzáró hatlapfejű anya van, aminek alakítottak is ki helyet a műanyag profilban, hogy meghúzás közben ne forogjon el. Csak az a probléma, hogyha az egyiket elkezditek meghúzni, akkor a többi sarkon lévőt kilöki a hatszög profilból és azok ilyenkor elforognak. Elég szívás feltenni, ráadásul kizárólag cső formájú tárgyakra lehet, egy lapos elemekből álló fémkorlátra például már nem. Én végül egy partvisnyélre applikáltam fel, ez lett a tesztkörnyezet az eszköz számára.

Ezt követhette volna a beállítás, amihez be kell tolni a szenzorba 3 darab AA elemet, további kettőt pedig a központi állomásba. A szenzor elemtartóján belül – Logikus nem? Ahol nem látszik. – van 2 darab gomb és egy indikátor LED, ezt kb. 20 percig kerestem, ugyanis az elemtartó ajtaja takarja, tehát le kell azt vennetek, ha a visszajelzést látni akarjátok. A jobb oldali gomb csak felvillantja a LED-et ellenőrzés céljából, a másikkal lehet resetelni a szenzort, de hogy ez pontosan mit csinál, az a mai napig nem derült ki. A párosítás egy igazi kanosszajárás volt, kb. 20 perc alatt magától megtörténik, az eszközök 433 MHz-n kommunikálnak egymással, és onnan lehet tudni, hogy végbement a folyamat, hogy egyszer csak valós adatok jelennek meg a kijelzőn és már az „outdoor” feliratos szenzor ikon és a hőmérséklet értékek sem villognak. Mondanom sem kell, hogy ezt SEHOL nem írja a leírás, egyszer csak bekövetkezett, és kész.

Forrás: Banggood

A másik agyrohasztó dolog, hogy a központi egység oldalán van 7 darab gomb, amik körkörös menüket vezérelnek,

az egyik a „csatornák”, ahol logikusan meg kéne jelennie a dobozban lévő kombinált szenzornak, hiszen általában ezeket lehet beállítani a számozott channel értékekre, legalábbis a korábbi termékeknél így volt. Itt viszont nem ezt csinálják – hogy mit, arra nem jöttem rá -, lehet, ide lehet pakolni további kiegészítőket, de erről a sajtóanyag és a leírás sem mond semmit. Újabb érdekesség, hogyha húzogattam az ujjamat jobb felül a központi egység sarkánál és a hátpanelen, a berendezés random csipogott, pedig itt nincs is gomb. Erre mondta viccesen mrgergoke kollégám, hogy ezt hívják érintésérzékenynek, szóval ez lehet, „nem is bug, hanem feature”. Szóval elég zavaros az összkép, szerencsére ezzel együtt is használható cuccot hoztak létre, így ez megmentette a helyzetet.

 

BlitzWolf BW-WS03 központi egység – Remek panel

Ez a jobbik fele a szettnek, egy kiváló 7,5 inch-es kijelzőről van szó, ami számtalan adatot megjelenít. Egyrészt WiFi-n keresztül is hív le adatokat – pl. az időjárás előrejelzést -, másrészt a szenzor dolgait is megjeleníti. Balról jobbra haladva mutatja az ötnapos időjárás előrejelzést, de ahogy a felirat is írja, ez egy „network forecast”, vagyis a netes információkat jelzi ki, nem pedig a szenzor alapján kalkulálja.

A középső sávban jeleníti meg az eső mennyiségét – ami nulla lett nálam, lévén hetek óta nem esett, és a teszt kedvéért sem volt hajlandó -,

a szél sebességét és irányát, illetve a WiFi kapcsolat állapotát. Alatta az idő, amit szintén a netről vesz az állomás – és emiatt automatikusan át is állt nyári időszámításra -, ezt egy pici Explorer ikon jelöli. Végül a jobb oldali sávon a külső és belső hőmérsékletet jeleníti meg, illetve színekkel jelöli, ha az eltér az ideálistól. Alatta az UV sugárzás mértéke és a légnyomás jelenik meg, utóbbi hektopascal mértékegységgel. Ezeket biztosan a szenzor adatai alapján írja ki a központi állomás, hiszen ha behoztam a szobába a cuccot, változtak az értékek.

Ami még érdekes, hogy a jobb oldalon van 7 darab gomb, amivel az alábbiak állíthatók:

 • fényerőállítás 3 lépcsőben
 • kétféle ébresztési riasztás
 • páratartalom, hőmérséklet alsó és felső értéke, a szórás és van egy „chill”, ami talán a hőérzetet mutatja
 • az időjárás előrejelzés napjai közötti léptetés, illetve a WiFi párosítás hosszabb nyomásra
 • szélerősség adatai órára, napra, hétre és évre
 • az eső mennyisége, a szélerősség menühöz hasonló mennyiségekkel
 • fénymennyiség mérése kiloluxban

Mint látható, rengeteg mindent tud a cucc, és a panel is nagyon jól látható, a betekintési szögei egész jók, ráadásul színes, az ilyenek általában 6-8000 Ft-tól kezdődnek, szóval ez igencsak rendben van. A 2 elem mellé kér még USB-s tápot is – nélküle elalszik a kijelző egy idő után -, igaz ezt tovább is adja egy USB-A porton keresztül, de maximum 5 watt teljesítményre képes. Van két kis kitámasztólába is, ezekkel lehet beállítani a dőlésszöget. Az LCD panel a falra is rögzíthető, ehhez adnak tiplit és csavarokat is.

BlitzWolf BW-WS03 időjárás állomás teszt 20

Forrás: RendeljKínait

BlitzWolf BW-WS03 kombinált szenzor – Akár műhold is lehetne

A hatalmas szenzor engem a Csillagpor című film villámgyűjtő hajójára emlékeztet, legalább annyira futurisztikus, nagyon fura alakú tárgy, számtalan kiálló résszel. Az alján van egy felfogatási pont, ami szétcsavarható és levehető róla a konzol, így is érdemes felszerelni oda, ahová akarjátok, vagyis először a konzol, utána mehet rá a szenzor. Az aljába, az elemtartóba kerül a 3 darab AA elem és a reset gomb is itt található, mellette a páratartalom mérő szenzor hengerei látszanak, alul-elöl pedig a szélirányjelző ékeskedik.

A tetején több érdekességet is felfedezhettek, például balról jobbra haladva egy napelemet,

ami a nappali energiaellátásért felel – éjszaka vagy fényszegény környezetben vált csak elemre -, mellette egy gyűjtőtölcsér és egy lefolyószár, amivel az esővíz mennyiségét becsüli meg a szerkezet. Ez kicsavarható és tisztítható, ha esetleg levelekkel vagy más szennyeződéssel eltömőde. Utána egy beépített vízszintező légbuborék van, azért fontos vízszintbe tenni a berendezést, hogy például a szélerősséget megfelelően mérje. Szintén fontos, hogy a tetején lévő jelecske észak felé álljon – ehhez egy iránytű appot érdemes letölteni -, különben a szélirányt rosszul fogja meghatározni.

A készülék elején a háromkanalas, ikonikus szélkerék látható, amit az egyszerűbb mérőberendezéseken is megtalálhattok,

ezzel méri a szél sebességét a kombó szenzor. Összeségében, ami a legjobban zavart, hogy nincs ehhez az egészhez egy normális leírás, és hogy elképesztően lassan csatlakozik a központi állomáshoz, ráadásul erről semmilyen információt nem ad vissza. Nem sípol, nem beszél, kis jelecske sem jeleik meg a kijelzőn – az egyetlen erre utaló infó, hogy az outdoor remote mező villog, de leírva az sincs sehol, csak rájöttem – és a leírás sem egyértelmű ebben a kérdésben. Ott az 5-15 perc kerül említésre, nekem 20 percig tartott, ismerek olyat akinek 5, de hogy ez mitől függ, azt nem tudom. Ezt leszámítva rendben tette a dolgát, de egyes adatokat a netről szed le a központi egység, és nem a szenzor irányából érkeznek.

Weathersense alkalmazás – Nem rossz, de…

És akkor most jöjjön az applikáció, ami az egész termék legérdekesebb része. Először is, regisztrálni kell egy fiókot ahhoz, hogy az app működjön. Nem tudom erre mi szükség, de addig nem enged tovább, amíg ezt nem teljesítitek. Utána össze kell lőni a WiFi kapcsolatot a központi egységgel, csak 2.4 GHz-et kezel, de ezzel nekem nem volt gondom, ellenben Norbi kollégámnak – neki is van egy ilyen otthon – sokáig nem ment, végül az app újratelepítésével jött össze.

A kezelőfelülete egyszerű, balra van egy elrejthető menü, itt jellemzően a beállítások találhatók,

illetve segítség a párosításhoz. Akit érdekel, nézze végig, az egyetlen érdekes menü az talán a „my devices” fül alatt található, ahol az eszközadatokat lehet megnézni, és itt is előkerülnek a rejtélyes, de semmire nem használható csatornák, de térjünk vissza a főképernyőre.

Itt gyakorlatilag ugyanazokat az adatokat láthatjátok, amit a központi egység panelján is,

azzal a különbséggel, hogy nyilván erre távolról is ránézhettek, hiszen a lokális hálózaton kívülről is elérhetők az infók. A másik, hogy részletesebb adatokat kaptok vissza, pl. nem kilolux, hanem sima lux a fénymennyiség, ami a cikk írásának pillanatában a vakító napon 39931-es értéket mutatott. Az UV sugárzási skálát is egyszerűbb értelmezni, ha nemcsak egy számot, hanem egy csuszkát is kaptok hozzá, ahol látszik, hogy pl. a 11 – extrém sugárzás – hova esik. Élvezettel figyeltem, hogy a nap lemenetele kapcsán vagy árnyékba kerüléskor ez hogyan változik. Szintén jópofa, hogy nem kell körbe-körbe lépkedni a több napos előrejelzéshez, ezt egyben meg tudja jeleníteni az applikáció. Természetesen a többi nem említett adatot is mutatja, de pl. a napfelkeltét és a naplementét is.

Fejfájósoknak – mint amilyen én is vagyok – egy tipp:

a nagyszüleim használtak barométert légnyomásmérésre, és a nagymamám tudta, hogy adott légnyomásnál kb. milyen fizikai tünet várható. Érdemes ezt figyelni, hiszen a frontra érzékenyek a hektopascal értékek változásából következtethetnek arra, hogy fejfájós nap lesz-e vagy sem.

Összegzés

Nem volt könnyű szülés ez a teszt, mert egy meglehetősen bonyolult termékről van szó, az értelmezést ráadásul mindenféle zavaros hiba is hátráltatta. Van az a mondás, hogy: „lakva ismerszik meg az ember”. Ezt a cuccot bizony rendesen be kell „lakni”, végigszívni a hibáit, aztán egyszer csak minden jó lesz, ti meg boldogan fogjátok használni, ha addig nem pattan el az agyatokban egy komolyabb ér az idegességtől. Ebből következik, hogy az ergonómiai és megbízhatósági oldalon vannak problémák, mintha random alkatrészekből legózták volna össze, ezért lenne ennyi vakvágány.

Ennek ellenére a használat végére megkedveltem, mert nagyon sok mindent tud, olyan dolgokat is, amiket eddig semmivel nem tudtam mérni. Az UV sugárzás vagy a légnyomás hasznos adat, de gazdálkodóknak a csapadék mennyisége is ilyen lehet. A központi egység panelje nagyon szép, ráadásul színes, könnyű rajta eligazodni és az app is hasznos. Szóval kicsit nehezemre esett értékelni a terméket, de aki szeret ilyesmivel babrálni, annak szerintem tetszeni fog. Az állomásért 26 800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett. Ennél eddig csak drágább volt, így nem tartom rossz vételnek, de azért számítsatok vele némi küzdelemre.

Pro

 • Nagyon sok mindent tud, számtalan dolgot megmér
 • A tudásához képest nem drága
 • Nagyon jó központi egység
 • A netről is tud adatokat letölteni
 • Az app elég jól használható

Kontra

 • Furcsa bugok, nem mindig működő, sehova nem vezető funkciók
 • Nagyon lassan talál egymásra a központi egység és a kombinált szenzor
 • Helyenként bonyolult vezérlés
 • Béna felfogatás

hirdetés