hirdetés

Xiaomi Mi Smart Compact okosprojektor teszt

Top kategória alacsony áron

teszt
Xiaomi Mi Smart Compact okosprojektor teszt 1
SonkaMod
írta: SonkaMod
2020-10-12

A kínai olcsó projektor vonalat már teljesen kiismertük a szerkesztőségben, de a drágábbak közül még nem sok fordult meg nálunk, bár egy Xgimi-hez és egy JmGo-hoz volt már szerencsénk, és az előbbivel nagyon meg is voltunk elégedve. Most megkaptuk egy teszt erejére a Xiaomishoptól a Xiaomi Mi Smart Compactot (kínai nevén: Xiaomi Mijia MJJGTYDS02FM), és meg kell hagyni, hogy nem véletlenül kerül többe, mint az olcsóbb kütyük. Minden részletében prémium, viszont az ára egyáltalán nincs elszállva, hatalmas virtuális vállveregetést küldök ezért a cuccért a cégnek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

9.4

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

Az alján található egy 1/4”-es menetes furat, itt rögzíthető különböző mennyezeti tartókra vagy állványra. Az elején található a lencse és az automatikus fókuszhoz tartozó szenzor. Az előbbinek nincsen kupakja, de nem közvetlenül a lencsét taperoljuk össze, hanem egy egyszerű üveglapot, ami könnyen takarítható is, és remekül védi az optikát a kosztól.

A bekapcsolás pofon egyszerű, a Bluetooth-os távvezérlő beállítása szintén az. Az eszköz már az első pár másodpercben automatikusan beállítja a fókuszt és a trapézkorrekciót, így megkönnyítve a dolgunkat. Mivel beépített Android TV-vel, és az ahhoz tartozó hardverrel rendelkezik, így először a rendszert kell beállítani, ami hasonlóan működik, mint a Xiaomi TV-k esetében. Bár csak 2 GB memória van a gépben, és egy Amlogic T968-H processzor, a rendszer elég gördülékenyen működik. Néha van egy kis várakozási idő, egy-egy akadás, de a tartalomfogyasztás zökkenőmentes. Megy rajta a Netflix, az Amazon Prime és YouTube-ozni is élmény rajta. Ami hiányzott az alaprendszerből, hogy normális fájlkezelő nincs rajta, de ezt gyorsan pótolhatjuk a Google Play áruházból.

A projektor felbontása 1080p, tehát Full HD, ami bőségesen elég egy többméteres kép esetében is. Én körülbelül 4 méterről használtam, így nagyjából 5 méter átlójú (200 inch) képet kaptam. Jómagam ez esetben 4,5 méterről élveztem a vetítést, és pixeleket így lehetetlen volt kivenni, éles a kép, és a színek is szépek. Tényleg moziélmény varázsolható vele a nappaliba, ez nagy részben a HDR-nek is köszönhető. Ráadásul olyan jól működik az automatikus trapézkorrekció, hogy még állványra sem kell tenni, hanem elég kitenni egy asztalra, és maximum egy vékony könyvet alátenni az első két lába alá. Ha nem szeretnénk állandó helyet a vetítőnek, hanem tényleg csak alkalmakkor vennénk elő, akkor ez kifejezetten ideális, mert kis helyen elfér, és nem kell hozzá plusz felszerelés sem. Vertikális trapézkorrekciója sajnos nincsen, de ez általában nem is szokott gond lenni, nekem legalábbis még sosem volt rá szükségem.

A fényereje 500 ANSI lumen, ez annyira elég, hogy sötétített szobában tökéletesen élvezhető a kép. Sajnos fényes helyiségben egyáltalán nem használható, de redőnnyel, vagy csak simán este használva teljesen jó a fénye. A színei alapvetően meggyőzőek, de ez is egy sötét szobában jön ki jól. Az összes olcsó projektort lepipálja képminőségben, ez nem is kérdés, főleg, hogy nincsenek fókuszálási problémái. A vetített kép a sarkokban is ugyanolyan mértékben bevilágított és fókuszált, mint a legbelső ponton. A fényforrása 65 wattos LED, amit természetesen hűteni kell, mert azért rendesen termeli a hőt. Ez ventilátorral megoldott, aminek a fordulatszáma a hőmérséklettől függ, tehát ha jobban melegedik az eszköz, akkor feljebb kapcsolja a fordulatot, hogy jobban hűtse. Ezt a gyakorlatban nem tudtam kipróbálni, mert már nincs olyan nagy meleg, és egyszer sem forrósodott fel a készülék. Pedig elméletileg túlmelegedés esetén még le is kapcsol. Alapjáraton a ventilátora extrém halk, filmezés közben 100%-ig észrevehetetlen zajt generál, ez nagyon tetszett benne.

Két beépített hangszóróval is rendelkezik, ezek összteljesítménye körülbelül 10 watt. Filmezésre mindig ezeket használtam, mert vannak annyira jók, mint egy egyszerűbb Bluetooth hangszóró. Poén, hogy egyébként ez a termék is képes BT hangszóróként funkcionálni, bár nem tudom, hogy ez mely felhasználóknak lesz érdekes.

A tartalomfogyasztásra három, illetve igazából négy járható út van. Az Androidos rendszerre alapból telepítve vannak a tartalomszolgáltatók appjai, ezeket igénybe véve élvezhetjük az okosprojektor áldásait. Ha konzervatívabb fejjel gondolkodunk, akkor rádughatunk egy pendrive-ot, amin rajta van az adott film, és azt lejátssza. Ezzel maximum annyi problémánk lehet, hogy nem ismeri az exFAT fájlrendszerű adathordozót, tehát ezt a felhasználási módot nem javaslom. A gép beépített Google Chromecasttal rendelkezik, tehát a mobilunk kijelzőjét egy gombnyomással ráküldhetjük, illetve a különböző tartalmakat is. Létezik még egy hagyományos módszer, a HDMI bemeneten keresztül történő vetítés. Így tudjuk rákötni a TV boxunkat (aminek nincs nagy értelme, mert beépített Android TV-s a kütyü) vagy a számítógépünket. A natív felbontás FHD, de megbirkózik a 4K tartalmakkal is, de értelemszerűen több pixelt nem fog tudni fizikailag kivetíteni.

A távirányítója két AAA méretű elemmel megy, Bluetooth-os, tehát egy másik helyiségből is tökéletesen működik. Dedikált mikrofon gomb van rajta, azt megnyomva beszélhetünk is a távvezérlőnek, így utasítást adva a keresésre. Ez a hangalapú keresés más alkalmazásokban, például YouTube-on is jól működik. Jópofa funkció, hogy a joystick érintéssel is működik, jobbra és balra húzhatjuk rajta az ujjunkat, ennek hatására az adott videó/film ugrik az időben. Ez alkalmazásonként eltérő, de jellemzően 10 másodpercet.

Összegzés

A Xiaomi Mi Smart Compact projektornak a fő erősségei a jó Androidos rendszer, a tökéletesen működő autófókusz és trapézkorrekció, a gyönyörű kép, valamint a remek dizájn és a kompakt méret. A mérleg másik oldalán a nem túl nagy fényerő és a rossz pendrive kezelés áll, de ezekkel bőven együtt lehet élni. A Xiaomishopban 184 990 forintba kerül, ami abszolút reális ár érte, mivel ebben benne van már a 2 év garancia is. Ha Kínából vásárolnánk, akkor a Banggoodon a BGCMT557 kuponkód bepötyögésével mindössze 117 000 forintba kerül. Míg a magyar ár korrekt, addig a kínai egyenesen elképesztő, ennyi pénzt simán megér a kütyü.

Pro

 • Minőségi anyaghasználat
 • Tökéletes autófókusz és trapézkorrekció
 • Szép színek
 • Bluetooth-os távvezérlő
 • Beépített Android TV és Chromecast
 • Halk működés
 • Szépen szóló hangszórók
 • Kis méret, remek dizájn

Kontra

 • A fényereje nappali fényben nem elegendő
 • Meggyűlik a baja az exFAT fájlrendszerű adathordozókkal

hirdetés