hirdetés

Wanbo X5 projektor teszt

teszt
Wanbo X5 projektor teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-10-12

Wanbo projektorok tesztelésében már feketeöves nindzsa vagyok, annyi modelljük járt nálunk, de az új Wanbo X5 projektor némileg eltér az eddigiektől. Kevésbé dizájn, inkább funkcionális megjelenítő, ami 1080p felbontással, 1100 ANSI lumen fényerővel és automatikus fókuszállítással rendelkezik. Cserébe az árát a középkategóriába lőtték be, az NNNWANBOX5  kuponnal 85 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihető EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Hátulról nézve baloldalon, egy kipattintható ajtó mögött lakik a porszűrő, amit alkalomadtán cserélni lehet, illetve sűrített levegőbe lehet fújni a lyukon, ha tisztítani akarjátok a berendezést. A hátoldalon pedig a portok láthatók, aminek a számát a korábbiakhoz képest megnövelték. Bal alul van a tápegység csatlakozója – a korábbiakkal ellentétben beépített, csak egy 230-as kábelt kell bedugni -, felette a panelen pedig az alábbiak láthatók:

 • 2 darab USB-A port a perifériák csatlakoztatásához
 • 1 darab jack a fejhallgatóknak
 • 1 darab AV a hangkimenetnek
 • 1 darab HDMI a képbevitel miatt

Természetesen vezetéknélküli kapcsolatokból sincs hiány, van WiFi 6 és BT 5.0 is, utóbbira pakolhattok vezetéknélküli billentyűzetet, egeret vagy éppen hangszórót, az előbbi szabvány pedig a gyors netes elérést és az okosfunkciók működtetését szavatolja.

Ami a műszaki paramétereket illeti, gyorsan pörgessük át őket: 1100 ANSI lumen, 1080p natív felbontás 4K és HDR10 támogatással, 3000:1 kontrasztarány, automata kulcskő-és fókuszállítás.

Valamiért a cég nem tud lejönni a 9-es Android verzióról – ami egy 1 GB RAM-ot és 16 GB háttértárat magában foglaló hardveren fut -, az összes projektorukba ezt pakolják mostanában. Van viszont van Apple Airplay, Miracast képátvitel és Windows Projection is, szóval a mindenféle tükrözések is adottak, sőt a hangasszisztens is, hiszen van mikrofonja a Wanbo X5 megjelenítőnek. A hűtés a hangzatos Dual-vortex nevet kapta, erről majd később.

hirdetés

Wanbo X5 projektor teszt – Elő a farbával

Mindenkinek nagyon ajánlom, hogy olvassa el a Wanbo Mozart1 projektor tesztjét, mert az egy hasonló projektor más „form factorba” csomagolva. Vagyis, volt egy olyan gyanúm, hogy belül a kettő ugyanaz, csak ez egyik ilyen, a másik olyan kinézetet és tokozást kapott. Ez persze önmagában nagyon fontos funkcionális oldalról, például a Wanbo X5 esetében elhagyták ez a hordozhatóság, mint szlogen erőltetését, ami egyébként is megkérdőjelezhető érdem. Ha nyaralni mentek, mindkettő ugyanúgy befér majd az autóba.

A Wanbo X5 viszont egy sokkal használhatóbb megoldás, mint a Mozart1, pedig az sem volt rossz, itt van például a halk működési zaj.

Szinte suttog a cucc – 37 dB körül mértem -, és még jól is hűl, egyáltalán nem zavaró a használat. A fényerő bika, még a Mozartot is veri, pedig az sem volt rossz. Nem kell besötétíteni miatta, ha kint nem tűz a nap, elég, ha „félárbócra”eresztitek a redőnyt, a tapasztalatok alapján az 1100 ANSI lumen hihető.

A képe elég jó,

a sajtóanyagban nagy dicshimnuszokat zengenek róla, hogy ötrétegű csodalencsékből van összerakva, de a lényeg, hogy kellően éles a kép. A vetített kép mérete 1,3-6 méter között állítható, kb. 2 méterről még tökéletesen használható, de ezt a 6 métert senki ne vegye komolyan. Amit szerettem benne, hogy a használata kényelmes, minden automatán történik, legalábbis addig, amíg a 0-12 fok közötti tartományban maradtok, ennyit tud ugyanis a kihajtható láb. Ha viszont alápakolva megemelitek, hajlamos megőrülni az automatikus trapézkorrekció, szóval maradtam a manuális állítgatásnál. Egy hangyányit mindig tudtam kézzel javítani az élességen is, de ez egyébként nem egy észrevehető hiba, csak a maximalisták fognak játszani vele.

A kép színei szépek, nem tudom, hogy ez a HDR miatt van-e, de sokkal jobb rajta filmeket nézni, mint például egy olcsóbb BlitzWolf variánson.

Olyannyira, hogy ezen néztem meg a Védelmező című film egyik részét, és fel is bosszantott, hogy ez a projektor is csak Widevine L3-at tud, vagyis megint ebben a fránya SD felbontásban kell a tartalmakat fogyasztani. Szánalmas, hogy ezt nem oldja meg már évek óta a Wanbo. A hangszórók hangja is kellemes, annak ellenére, hogy csak 2×5 W a teljesítmény, szépen szólnak a membránok, jól megtámogatják a filmes hangulatot.

Amitől viszont agybajt kaptam, az a szokásos androidos rendszer.

Véletlenül sem Android TV, bár a Wanbo becsületére legyen mondva, hogy faragtak valamit a stock felületen és annál jobb, csak hát hardver nincs mögötte. Vagyis addig gyors, amíg az alap menüben mászkáltok, de ha beléptek egy Google fiókba és elkezditek a Play áruházat használni és komolyabb dolgokat letölteni, akkor a lassú rendszer meg-megakad. Persze mit várhattok 1 GB RAM-tól és 16 GB-nyi háttértártól. Azt biztos nem, hogy filmeket fogtok rá felmásolgatni, de ez egy streamingre kihegyezett projektor. Az mkv formátumokat és a zenei fájlokat – kivéve wma – többnyire így is lejátszotta, szóval a lehetőség adott. A másik korlátozó tényező a régi Android 9, így néhány appot nem is enged telepíteni, hiszen azokhoz újabb fő verzió kellene.

A fenti problémákra megoldás a tükrözés, futtassátok a telefonotok hardverjén a játékokat és máris tovaszáll a szaggatás.

Dobjatok rá filmeket egy tabletről vagy egy telóról és minden gondotok megoldódik. Hiszen hardveresen ez egy pöpec megjelenítő, az okosrész meg ugyanott vérzik el, mint mindig. Vagyis egy jó projektor lenne a Wanbo X5, csak mikor az Android szóra meg az 1 GB RAM 16 GB háttértár kombóra kóborol a tekintetek a sajtóanyagban, gyorsan takarjátok el a szemetetek. Azért megvenni nem érdemes, minden másért viszont igen.

Összegzés

Ismét nem sikerült feltalálni a spanyol viaszt, az androidos rész gyenge és idegesítő, nincs Widevine L1 licensz, így csak SD-ben mennek a streaming tartalmak. De ez kit érdekel, ha jó a tükrözés és PC-ről vagy telefonról is le lehet kábelezés nélkül játszani a dolgokat? Mert minden más meg frankó a Wanbo X5 esetében. Szép a képe, halkan működik, nagy a fényereje, jó a hangja. Ez a lényeg, de azért lehetne egy puritán verziója egy tízesel olcsóbban, Android nélkül, de az ma már nem elég menő.

Sajnos ilyen nincsen, az NNNWANBOX5  kuponnal 85 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihető EU raktárból, ingyenes szállítás mellett. Ennyit ez a hardver szerintem megér, használhatóbb, mint a Mozart1, szóval nekem bejött, csak az okos dolgokat nem szabad erőltetni.

Pro

 • Remek minőség
 • A dolgok nagy részét megcsinálja helyettetek
 • Van képernyőtükrözés, amivel sok mindent meg lehet oldani
 • Halk, kulturált működés
 • Elég jó kép

Kontra

 • Erőlködik a hardver az Android alatt, de csak nem adja ki
 • Widevine L3 tanúsítvány

hirdetés