hirdetés

Alfawise Q9 projektor teszt

Egyre nagyobb a választék

teszt
Alfawise Q9 projektor teszt 1
írta: SonkaMod
2020-01-07

Itt az újabb projektor tesztünk, amivel bővül az általunk kipróbált olcsó kivetítők listája, azon belül is a Full HD szekció. Eddig a Vivibright F30-at tudtuk ajánlani mindenkinek, aki ennyiért akart vetítőt venni, de mostantól a Q9 is versenyben van, mivel bőven vannak jó tulajdonságai ennek is. Ha az alapverziót választjuk, akkor 52 000 forintba kerül, de ha az okosított variánsra fáj a fogunk, akkor már 69 darab mátyást kell kiadni érte.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A vetítő jó minőségű, hozza azt a szintet, amit az olcsóbb ’nyugati’ készülékek. A mérete inkább nagyobb, mint kisebb, de a szép dizájn miatt én nem is rejtegetném a lakásban. Elöl és hátul is kárpit hatású műanyag bevonattal díszitették, ami remekül passzol a skandináv lakberendezési stílushoz. Végre egy olyan vetítő, ami tényleg jól néz ki. Az elején a hatalmas lencsén kívül IR szenzor található, és arany betűkkel az Alfawise márkajelzés. Érdekesség, hogy ezt a terméket más gyártó neve alatt is meg lehet találni, tehát ez is egy white label termék. A bal oldalán csak szellőzőrácsot láthatunk, itt bepillantva a ventilátort figyelhetjük meg működés közben. A másik oldalon van két darab, egyenként 5 wattos hangszóró, valamint a fókusz- és trapézkorrekció állító tekerentyű.

A tetején vezérlőgombok láthatók, de ha a távirányítót használjuk, akkor ezekre nincs nagy szükség. A hátoldala már izgalmasabb, itt találhatók a különböző csatlakozók. Mivel nálunk az Androidos verzió járt, így az alábbiakat találjuk meg rajta: IR szenzor, LAN csatlakozó, HDMI dugalj, AV bemenet, 3,5 mm-es jack, 2 db USB 2.0 port, VGA csatlakozó. Ha az alapverziót vesszük, akkor értelemszerűen nem lesz LAN-unk, de plusz egy HDMI csatival bővül a listánk. A hátoldalon ezeken kívül található a hálózati táp bemenete, ami alatt egy cserélhető biztosíték is található.

Az alján menetes furatot láthatunk, ide lehet csatlakoztatni a magasító lábat, illetve ha a talpairól lehámozzuk a gumit, alatta felfedezhetjük a szabványos furatokat, amik segítségével könnyen rögzíthetjük egy fali vagy mennyezeti tartóra.

Technikai információk a valóságban

A projektorokkal olyan értelemben mindig bajban vagyok, hogy a terméklapon feltüntetett specifikiációkat nehezen lehet lemérni, illetve sehogy se. Szerencsére még nálunk volt a Vivibright F30-as vetítő, így annak a tudásával össze tudtam hasonlítani, ami legalább ad egy kis támpontot.

Az első, és egyik legfontosabb paraméter a felbontás, és azt hozza is a cucc, mivel az FHD-nak megfelelő pixelszám adott. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy 5 méterről nézve zseniális élményt tud nyújtani, akár 3-4 méteres képátló mellett is. Nagyon fontos a fényerő, amit megmérni már igencsak bajos lenne. Egy biztos, erősebb, mint az F30, és már félhomályban is használható. Villanyfénynél, netalán természetes napfény mellett nem igazán használható, tehát ilyen szempontból biztos nem váltja ki tökéletesen a TV-t, ezt ne is várja senki. A színei durván testreszabhatók, amit eddig még nem tapasztaltam ebben az olcsó kategóriában. Ha nem a beépített Androidos rendszeren keresztül fogyasztotok tartalmat, akkor a saját menüjében szabhatjátok testre, de ha kihasználjátok az okosfunkciót, akkor az operációs rendszerben állíthatjátok a fényerőt, színeket, szaturációt, kontrasztot. Ezzel egy gond van, hogy miközben állítgatunk, nem látjuk rögtön a változást, hanem vissza kell lépni a videólejátszóba, és ott kell csekkolni a különbséget. Így a számotokra megfelelő beállítás elérése nem könnyű feladat, de megéri vele vacakolni és csak egyszer kell meglépni. Így sokkal szebb színeket lehet kihozni, mint mondjuk az F30-ból, viszont a kontraszt sosem lesz olyan szép. Az éleket egy picit elmossa, tehát első ránézésre a színek miatt szebbnek tűnik a kép, de hosszabb ideig nézve már észrevesszük a hibákat. Mindent egybevetve jobb képminőséget kaptok , mint az F30 vagy az M18 esetében. A bevilágítottság olyan 80-90%- os, a sarkokban észrevehető, hogy nem tökéletes, de filmezés/játék közben biztosan nem fog senkit sem zavarni. Trapézkorrekciója manuális, és egy kis utánállítás még nem barmolja szét a képet. Ha nagyobb szöget állítanátok, akkor érezhetően torzul az alsó vagy felső sáv.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A zaja egyenértékű az F30-éval, ebben is elég hangos a venti, de nem feltétlen zavaró. Pár olvasónk megjegyezte egy másik tesztnél, hogy ők hangosnak ítélték meg, amit én viszont nem olyan zajosnak gondoltam. Tehát lehet, hogy én bírom jobban a zajt, de semmi pánik, pikk-pakk ki lehet cserélni benne a ventilátort valami márkásabb darabra, ami csendesebb lesz, ugyanakkora légszállítás mellett is. Egyébként a hűtést nem szabályozza semmi, végig egy fordulatszámon pörög. Ha már hang, akkor a hangszórók mellett sem lehet elmenni, hisz a beépített 2 darab 5 wattos sugárzó nagyon szépen szól. Simán lehet úgy filmezni, hogy nem kötünk rá semmiféle hangrendszert, hanem csak a kütyü beépített hangkeltőit használjuk. Illetve jó hír, hogy a HDMi csati átviszi rajta a hangot is, így a számítógépünket rádugva, és onnan tartalmat lejátszva is tudja a hangot a projektor szállítani. Azt kell hogy mondjam, ez az olcsó készülék már felér egy teljesértékű szórakoztatóközpont szintjére. Mindezt úgy teszi, hogy még nem is beszéltünk az okos funkcióról, bár ezzel nem vesztettünk semmit.

Az Android 8.0 nem a világ legfrissebb és legjobb rendszere, de nekem mostanában voltak rossz tapasztalataim az Android TV-vel, így örültem ennek a megoldásnak.

Főleg, hogy előre van telepítve rajta a Kodi, ami egy kedves figyelmesség a gyártótól.

A megfelelő hardver viszont nem került be a készülékbe, annyira nem, hogy még a gyártó sem árulja el a benne ketyegő chip pontos típusát. Azért mi kinyomoztuk, hogy 4 darab ARM Cortex-A35-ös magról van szó, ami úgy-ahogy teszi a dolgát. Ezt megtámogatja 1 GB memória és 16 GB háttértár. SD kártyával nem bővíthető, de bármilyen tárolót rácsatlakoztathatunk USB-n keresztül.

Meglepetésként ért, de eleinte jól működött a rendszer. Elég flottul lehetett mászkálni a menüben, és a Kodinak köszönhetően a filmekkel is megbírkózott. Aztán akkor jöttek a gondok, amikor appokat akartam lehúzni rá. Egy rakás dolog nem elérhető, amit a sima Android TV-nél is lehet tapasztalni. Ráadásul nekem zsánereim a droidos játékok, így leszedtem egy-két nagyobb „címet”, amikkel nem lehetett rendesen játszani, mivel csak 1GB RAM-mal szerelt a készülék, ami édeskevés egy jobb játéknak. És akkor a 4K tartalmakról még nem is beszéltem…

A különböző izmosabb fájlokkal is meggyűlt a baja, sőt az exFAT fájlrendszerbe formázott pendrive-ot nem is ismerte fel. A tartalomfogyasztás a szoftveres és hardveres bénaságok miatt nyűg volt. Sajnos még mindig igaz ezekre az olcsó okosított projektorokra, hogy nem érdemes őket megvenni, hanem inkább a sima, csak vetítőként funkcionáló variánsokra kell beruházni inkább. Szerencsére a Q9-ből is kapható ilyen normál verzió. Ha rákötünk egy normális TV boxot vagy számítógépet, akkor minden ilyen jellegű problémánk messze száll, és marad a puszta élmény. Mert a vetített kép a beállítás után szép lesz, a filmek szinte új élményt adnak a hatalmas kép miatt.

A screen mirror funkciónak köszönhetően egy kattintással ráküldhetjük a projektorra a mobilunk vagy más eszközünknek a képét, ami szépen működik, és elég hasznos is. Persze a sok okosfunkcióhoz nem árt egy billentyűzet és egér kombó, de első nekifutásra a távirányítója is megteszi, mert átállítható airmouse működésre is. Bár nem Bluetooth alapú a vezérlő, elég jól fogja a jelet minden irányból a projektor, ezt is ritkán láthatjuk ebben az árkategóriában, ahol inkább csak kispórolják a minőségi távot a csomagból.

Összegzés

Az egyik legjobb FHD projektor a piacon, ami ebben az árkategóriában indul. A fényereje nagy, beállítás után szép színeket lehet kapni, de a kontraszt lehetne jobb is. Az biztos, hogy mindenképp a „buta” verziót kell belőle venni, mert csak szenvednénk a gyengusz hardverrel. Az okos variáns 69 000 forintba kerül, de szerencsére a sima csak 52 000 forintba a SZ75Q9123 kuponkód segítségével, ami remek ár érte. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne belevágni az otthoni projektorozásba és nincsen fölösleges 1-2 százezer forintja rá. Az élmény nem fog elmaradni!

Pro

 • FHD felbontás
 • Nagy fényerő
 • Szép színek
 • Jó anyagminőség, remek dizájn

Kontra

 • Kicsit hangos (ventillátor csere megoldja)
 • Az okosfunkciók használhatatlanok a gyenge hardver miatt

hirdetés