hirdetés

Elevoc Clear TWS fülhallgató teszt

Eltünteti, amire nincs szükség

teszt
Elevoc Clear TWS fülhallgató teszt 1
írta: Don Kartács
2021-10-06

Az Elevoc Clear egy Indiegogo kampány segítségével befuttatott termék, azonban olyan gyártók is mögé álltak mint a Qualcomm, az Intel vagy a Lenovo. A termék hihetetlenül jó zajszűréséről ismert, amit nemcsak a zenehallgatás alatt, de beszélgetés közben is élvezhettek. Elég meggyőző az, hogy 130 km/órás sebességnél sem vette észre a túloldal, hogy autóban ülök? Természetesen más extrákat is tud a nagyjából 21 500 Ft-ba (69 USD-be) kerülő füles, amit ingyenes szállítással küld el a cég.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Vissza a technikához, hiszen itt bizony van miről beszélni. Azt gondolom, hogy még az Indiegogo kampányoknál sem mindennapos, hogy egy cég az első napon 40 000 dollárt kalapozzon össze a termékére, és nyilván van ebben valamekkora hype is, de azért bőven akad itt mérnöki tudás és technológiai vívmány is. Amit a BlitzWolf cuccok tipikusan el szoktak rontani, az a kinézet és az anyaghasználat. Az Elevoc Clear is egy fekete tojás, ami nagyrészt műanyagokból építkezik, mégis jó megfogni, kellemes a szilikon bevonat, jópofa az alján a töltöttség kijelzés, szóval a bágyasztó kinézet ellenére is van benne valami elegáns. A töltőbölcső 30 órányi delejt tárol magában, kikapcsolt zajszűrés mellett a bogyók 6 órás üzemidejével számolva a tartó további 4 feltöltésnyi energiát tartalmaz. Aktív ANC mellett a fülesek üzemideje 5 órára csökken, de ez még mindig bőven az elfogadható kategóriába esik.

Különösen akkor, ha egyszer kipróbáljátok, hogy az ANC és az ENC milyen brutális módon szűri a zajt.

Nyugodtan mondhatom, hogy a kategóriájában páratlan hatékonysággal tevékenykedik, de ehhez nem árt, ha megértitek a műszaki hátterét a dolgoknak:

 • ANC: active noise cancellation, vagyis aktív zajszűrés, ez az, ami kiszűri a zenébe beszűrődő, zavaró háttérzajt
 • ENC: enviromental noise cancellation, jellemzően beszédmikrofonoknál használják, és a beszélgetés minőségét javítja

Az Elevoc Clear esetében a gyártó nem állít kevesebbet, minthogy a kiváló ENC-vel megtámogatott beszédhangot hardveres támogatással és a mesterséges intelligencia – amit Vocplus névre kereszteltek – segítségével állítja elő a füles. Ehhez 2 db, a magyarra értelmesen nem fordítható „voice accelerometer” chipet használ, illetve oldalanként 3 db, különböző karakterisztikájú mikrofont. Amikor beszéltek, akkor a mikrofonok rögzítik a hangotok által megrezgetett csont és a levegő frekvenciáját, innen tudja azt az Elevoc, hogy mi tartozik a beszédhez, és mi nem. Az előbbi minta alapján minden mást levág a beépített hardver és az algoritmus, így eltűntetve az oda nem illő zajokat. Legalábbis ezt állítja a cég, de hogy milyen hatékonysággal működik, erről majd egy picit később.

Az ANC-t pedig már sok másik termék kapcsán megismerhettétek, ez a technológia szűri ki a zavaró háttérzajokat,

már amennyiben bekapcsoljátok. Ellentetje az „ambient mode”, amit máshol „passthrough” névvel illetnek, ez pedig bekeveri a külső zajokat a zenébe azért, hogy például a járművek ne üssenek el titeket, vagy olyan hangokat is meghalljatok, amiket normál esetben az ANC, vagy pedig a kiválóan tömítő gumiharang kiszűrne. A technikai adatok kapcsán érdemes megemlíteni, hogy oldalanként egy-egy 10 mm-es membrán felel a megfelelő zenei élményért. Technológiai szempontból ezek dinamikus meghajtók, amik inkább a basszusok kipumpálásában jeleskednek, mint a cizellált hangok megszólaltatásában, de ettől ez a kialakítás lehet nagyon jó. Nézzük, hogy a gyakorlatban hogyan működik a cucc.

 

Elevoc Clear – Áll leesős gyakorlati megvalósítás

Mielőtt szétajnároznám az Elevoc Clear ANC és ENC funkcióit, pár szót ejtenék a kezelésről, mert tapasztalataim szerint ha ez rossz, az fel tudja az embereket annyira idegesíteni, hogy a fiókba vágják a cuccot, és a büdös életben többet elő nem veszik onnan. Szerencsére, a Clear esetében ez is „elég” jó lett, de azért nem makulátlan. A makulát a hangerőállításnál kellene keresni, ha lenne ilyen, de pont ezt nem fogjátok tudni menedzselni. Gondoltam akkor majd biztosan az Elevoc appból lehet ilyesmit csinálni, de onnan sem, helyette a telefon hangerőállító gombjait kell nyomkodni.

Értem mögötte a logikát, hiszen egy érintőfelületre nem lehet minden funkciót felfűzni, de például a számokat ritkábban lapozom előre és hátra mint amennyiszer a hangerőt állítom. Ez sem lenne gond, ha az alkalmazás lehetőséget adna ezek átkonfigurálására, de ilyet sem lehet csinálni. Vagyis, marad a számléptetés, az ANC/Ambient sound/off állások kapcsolgatása hosszú nyomással, meg a hívások fogadása és elutasítása szimpla és dupla érintéssel. A hangerőállítás hiánya azért is fura, mert ez a TWS füles is szenzorral figyeli, hogy mikor veszitek ki a fületekből, szóval az érintéses megállítás/elindítás igazából fölösleges. A másik ami felbosszantott, hogy az Elevoc appot meg sem említik a leírásban, pedig meddig tartott volna betenni egy QR kódot, amivel a progi letölthető? Persze az is beszédes, hogy ilyenek miatt sírok, és nem azért, mert a termék rossz, vagy egy funkció elégtelenül működik, de hát tesztelőként kötekedni kell valamin.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Amit ugyanis az Elevoc zajszűrés címén művel, az elég durva.

Nemcsak üres plecsniként virítanak a komolyabbnál komolyabb cégek logói a renoméjukban, még a konkurensek is elismerik, hogy mind az ANC, mind az ENC kiválóan működik. Ami a környezeti zajszűrést illeti, majdnem süketszobát csinál az Elevoc Clear, olyan szépen kihajigálja a zavaró hangokat, hogy csak na. De hogy ne csak a levegőbe beszéljek, egy „német” autópálya szakaszon tesztelve, 150 km/órás sebességénél is működik, teljesen élvezhetővé téve a zenét. Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha felhívnám Tamás kollégát, kitalálja-e, honnan beszélek, így legalább a mikrofont is tesztelhetem. És ekkor jött a döbbenet, azt mondta, olyan, mintha egy szobában ülnék, az autópályázásából szinte semmit nem hallott. Kicsit távoli ugyan a hang, hiszen a fülemig el kell jutnia, de ezt leszámítva gyakorlatilag tökéletes volt a minőség. Aki eddig headsetet keresett, az ne keressen tovább, megtalálta az egyik legjobb terméket a piacon. Aki közelebbről is kívnácsi a zajszűrési élményre, ebben a videóban hallhat egy összehasonlítást az AirPods Proval.

Van még egy sarkalatos probléma, amivel egyik TWS füles sem tud mit kezdeni, ez pedig a szélzaj. Jött az újabb teszt, uniciklivel teljes sebességgel leverettem a Gellért hegyről és felhívtam Molcsa kollégát, hogy mondjon véleményt a beszélgetés minőségéről. A végeredmény nem lett tökéletes, lehet hallani a szélzajt némi zúgás gyanánt a háttérben, de a beszéd érthető, igaz, kicsit tompa. Még ezzel is magasan a legjobb teljesítményt nyújtja a Clear a TWS fülesek között, szóval le a kalappal az alkotók előtt. Aki akar az ENC-n állítgatni, szedje le az appot, ott 0 és 100% között egy csúszkán lehet piszkálni a paramétert, de én hagytam maximumon, mert úgy is tökéletes volt, több szót pedig nem is érdemel az app.

Ide tartozik még egy dolog, ahogy kapcsolgattam az ANC és az ambient mód között, rájöttem, hogy egyrészt mennyire jó, hogy kimondja, melyik módban vagyok, másrészt minden érintés után halkan csippan egyet a termék, vagyis nincs olyan szituáció, hogy ne tudnátok, érzékelte-e az Elevoc Clear az érintést vagy sem. Az összes fülesnek így kellene működnie, remélem ezt mindenki eltanulja.

Ami a hangját illeti, ismerve a konkurenseket, nem vártam hogy nagyon durván leveri őket,

és ez nem is történt meg, de azért hozza ennek a 20-30 000 Ft-os kategóriának az elvárásait, inkább annak is a jobbik felében van. Szépen, tisztán szól minden frekvencián, nincsenek éles magasak és dübögő mélyek, egy enyhe basszuskiemelés érződik rajta, de összességében kellemes, eléggé cizellált, ha nem is annyira, mint a rezgőarmatúrás megoldások. Egy átlagos vásárlónak pedig nem lesz másik 5 fülese ebből az ársávból, hogy összehasonlítsa őket az Elevoc Clearrel, így igazából itt sincs hiba.

Összegzés

Vannak jó startup termékek, amik elsőre betalálnak, ilyen volt a Snoppa Atom bő 2 éve, és ez most az Elevoc Clearnek is sikerült. Vannak azért apró hibái, az egyik, hogy nem lehet a hangerejét állítani érintéssel, a másik, hogy az app nem túl hasznos, meg lehet lenni nélküle, igaz különösebb hibája sincs. Minden mást pedig fel lehet vésni a pozitív oldalra, jó hang, kiváló ANC és ENC, amire rá merem mondani, hogy kategóriaelsők. Az üzemideje is rendben van, ahogyan az anyaghasználata is, kiválók a mikrofonjai, szóval nem sok mindenbe tudok belekötni.

Az ára igencsak jutányos az Indiegogo Early Bird akciójának köszönhetően. A nagyjából 21 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba (69 USD-be) kerülő fülest ingyenes szállítással küldi el a cég az előrendelési akció keretében.

Pro

 • Jó minőség
 • 7 pár gumiharang, amik ráadásul nagyon jól tömítenek
 • Kiváló zajszűrés mind zenei oldalon, mind a mikrofonnál
 • Szépen szól
 • Viszonylag hosszú üzemidő

Kontra

 • Érintéssel nem lehet állítani a hangerőt
 • Az app bár hibátlan, olyan keveset tud, hogy szinte felesleges használni

hirdetés