hirdetés

Feiyutech VLOG pocket gimbal teszt

Kisebb, mint a telefonod

teszt
Feiyutech VLOG pocket gimbal teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-09-23

A gimbalok egyik nagy problémája, hogy macerás hurcibálni őket, egyszerűen túl nagyok. Ennek a problémának a megoldását tűzte zászlajára a Feiyutech VLOG pocket, amely tökéletesen meg is oldotta a feladatot. Kisebb, mint a mobilotok, szépen stabilizál, hosszú az üzemideje, kellemes a minősége, és nem drágább, mint a legendás Snoppa Atom, ráadásul a VLOG pocketet olcsóbban, nagyjából 30 000 Ft-ért magatokévá tehetitek. Természetesen ennél az eszköznél is játszik az áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítás.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 6
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

7

Népítélet

5.2

 • megbízhatóság:5
 • design és anyagminőség:5
 • felszereltség, funkciók:5.5
 • ergonómia:5
 • ár/érték arány:5.5
Véleményt írok

További pozitívum, hogy adnak hozzá tripodot, amit a stabilizátor aljába csavarozhattok bele, illetve jár a szokásos micro USB-s tyúkbél is a töltögetéshez. Kaptok még néhány papírt, ebből az angol nyelvű leírás az érdekes.

Ami a minőséget illeti, ebben a gyártó a saját termékével veri meg a VLOG pocketet, a Feiyutech Vimble 2-t jobb anyagokból rakták össze, csak az egy rossz termék, de az etalon Zhiyun Smooth 4 is veri ebben a tekintetben. Ettől még tesztalanyunk nem kell, hogy szégyenkezzen, bár a felület, amit fogunk, műanyag, a kar rész és a becsukómechanika alumínium, és mivel kicsi súlyokkal operálunk, alig kapnak terhelést, nem fog itt semmi elfáradni. A méretéből következik még egy dolog, hogy az apró kezű hölgyeknek jobban kézre állnak a kezelőszervek, mint a lapát tenyérrel rendelkező férfiaknak.

Itt a joystick, hol a joystick

A gimbalok kezelése nem egy nagy ördöngösség, ha már legalább egyet tartottatok a kezetekben. Persze a gyártók szeretnek kavargatni a funkciókkal, meg variálni a gombok működését, de egy fél óra alatt mindent ki lehet tapasztalni, de természetesen el kell olvasni a kézikönyvet. Egy jó tanácsa ahhoz, hogy könnyebb legyen tartani az eszközt: tegyük fel a tripodot és csukjuk össze a lábait, így kb. 8-10 centivel hosszabb lesz a nyél.

Ami mindenkinek elsőre fel fog tűnni, hogy nincsen fizikai joystick, ami arra szolgálna, hogy precízen be tudjuk állítani a Feiyutech VLOG pocket gimbalt. Helyette a beépített giroszkópokkal követi a csuklómozgást, már amennyiben ilyen módban vagyunk, de ez sosem lesz olyan precíz, mint a joy. A vicc az, hogy adnak egy virtuális verziót, amit a menü mélyéről túrhattok elő, és az égvilágon semmi értelme nincsen, hiszen ahogy megérintjük a mobilunk kijelzőjét, az egyből elfordul, emiatt kényelmetlen használni. Ha árulnának hozzá távirányítót, itt például remekül lehetne használni, de tudtommal nincs ilyen lehetőség.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A másik gond, hogy ha „lock mode-ban” vagyunk – ilyenkor nem követi a gimbal a kézmozgást, csak tartja a vízszintes síkot -, akkor viszont nincs mivel belőni a megfelelő irányt. Ez volt a termék legidegesítőbb hibája, és ez egyértelműen a miniatürizálásból fakad, mert például a Snoppa Atomon volt joystick. A módváltás egyébként nagyon egyszerű, a felső gomb nyomásával válthattok „lock” és „panning mode” – ilyenkor követi a kézmozgást – között, illetve az előlapon elhelyezkedő ravasz húzásával „follow” módot is aktiválhatjuk, ilyenkor nemcsak tengelyirányba, hanem fel és le is fordul a stabilizátor. Ha a fekvő és az álló orientáció között akartok váltani, akkor a felső gomb dupla clickje a megoldás, ezzel minden nagyjából fontos dolgot elmondtam a kezelésről.

A telefonos appot Feiyu ON-nak hívják, és maradjunk annyiban, hogy nincs túldicsérve a Google Play-en. Ezt a szoftvert használja a cég néhány másik terméke is, és az általános vélemény az, hogy lenne mit javítani rajta. Nekem az egyik gondom a nehézkes kapcsolat volt, de miután felépült, utána már jól működött. A szokásos dolgokat lehet benne állítani, fotó és videó paramétereit és elindítást – ezt egyébként az alsó gomb egyszeri vagy dupla megnyomásával is elérhetitek -, különböző fényképkészítési módok – mint a panoráma, ultraszéles kép, szűrők ráhúzása stb. – használata, időzítés, vaku és hasonlók.

Érdemes bekapcsolni a rácsozást – a gridet -, hiszen ez segít a téma eltalálásában. Azt sem szabad elfelejteni, hogy hiába programoztak le egy lehetőséget az alkalmazásban, ha azt a telefonotok kamerája nem tudja. Érdemes átnyálazni az alapbeállításokat is, hiszen elég buta alapértékeket sikerült beállítani – pl. 720p videó, amit nem is tudtam átállítani – a szoftverben. A követés nekem nem működött, a DJI gimbalokat leszámítva szinte minden más gyártó tracking funkciójával baj van, szóval ez annyira nem lepett meg.

A legégetőbb probléma viszont az, hogy egyszerűen pocsékul kezeli a telefon kameráját, összebarmolja a színeket, nem jeleníti meg jól például a felbontás adatokat, illetve az EIS-t sem tudtam beállítani. Először azt hittem, hogy az öreg Redmi Note 4-gyel van baj, de aztán a teljesen új Xiaomi A3-nál is hasonló hibákat tapasztaltam. Például hova tűntek a színek a mozgóképről? Szerintem ez szarvashiba, és ennek nagyon nem így kellene működnie.

Érdekes még az üzemidő, ami a gyári specifikáció szerint 8 óra aktív használat mellett és 14 standby módban. Ez utóbbit eléggé nehéz értelmezni, maradjunk annyiban, hogy átlagos súlyú telefonnal 7-8 órát kibír, ami azért elég sok még egy városnézéshez is.

Eleinte azt hittem, hogy a gimbal nagyon szépen csillapít, de aztán lementem egy meredek utcán, és szétesett a stabilizáció. Ugyanez igaz arra is, ha hirtelen vagy nagy szögben akartok fordulni. Mivel 360 fokos kört nem tudtok leírni a belógó kar miatt, ezért előfordul, hogy a készülék kényszerből beleránt a felvételbe. Éppen ezért, ha gyorsan mozgatjátok jobbra-balra, akkor bizony igen remegős tartalmakat fogtok létrehozni, de ez ellentételezhető azzal, ha megtanuljátok, meddig képes elfordulni az adott tengelyen a stabi.

Összegzés

A Feiyutech VLOG pocket gimbal a legkisebb stabilizátor, amihez valaha szerencsém volt, viszont azzal, hogy mindent a miniatürizálásnak rendeltek alá, sajnos máshol kellett kompromisszumokat kötnie az alkotóknak. A kezelőszervek közül hiányzik a joystick, ami miatt nehezebb az irányt beállítani, illetve a mozgási tartomány is szűkebb, mint amit megszokhattatok. A Feiyutechek neuralgikus pontja viszont a szoftver, amin most is lenne mit csiszolni.

Ha viszont a méret a fontos, a VLOG pocket mindent visz, és alapvetően a csillapítással és az üzemidővel sincsen baj, tehát aki túrázáshoz vagy városnézéshez veszi, annak tökéletes kütyü 30 000 Ft körül. A gond csak az, hogy a Snoppa Atom még jobb, és majdnem ugyanennyiért kínálják. Bármelyikre is esik a választás, használjátok az EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítási módot.

Pro

 • Hihetetlenül kicsi, alacsony súly
 • Hosszú üzemidő
 • Tripoddal kényelmes

Kontra

 • Szoftveresen nem a legjobb
 • Nincs rajta joystick
 • Nem fordul körbe

hirdetés