hirdetés

A5 Plus mp3 lejátszó teszt

Megkérdőjelezett létjogosultság?

teszt
A5 Plus mp3 lejátszó teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-06

Mi értelme van egy MP3 lejátszónak 2019-ben? – tettem fel a kérdést magamnak. Annál is érdekesebb, mert nem vagyok audiofil, hogy 50+ ezresekért vásároljak magamnak céleszközt, és rendelkezem okostelefonnal is. Senki nem tart fegyvert a fejemhez, hogy a BGHU775181 kuponnal elérhető 6300 forintért megvegyek egy lejátszót, de az élet úgy hozta, hogy mégiscsak megtaláltam azt a „use case-t”, ahova pontosan beleillik az A5 Plus.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A leírásban nyilván ódákat zengtek a kütyüről, de ne felejtsük el, hogy a 10 darab ezres, amibe az eszköz kerül, az nagyjából egy jobban összerakott fröccsöntött műanyag lejátszó ára a nagyobb hazai webshopokban. Ezért aztán rendesen megnyúlt az arcom, mikor végigolvastam a fícsöröket. A terméklapon nagyon helyesen “belépő szintű HIFI lejátszó” szóösszetétellel jellemzik a portékát, és ki vagyok én, hogy belekössek ebbe, inkább elmondom a litániát.

Az 1,8 inch-es TFT kijelző éppen elég, hogy a 400 mAh akksiból kinyerhető, nagyjából 50 órányi lejátszási és 250 órányi készenléti időt boldogan végigböngészhessük. Ha nem lenne elég a 8 GB beépített memória kapacitása, további 128 GB-tal bővíthetjük a zenetárunkat. Illetve miket is beszélek, nemcsak az MP3, OGG, AAC, APE, FLAC, PCE, WMA, WAV formátumokat ismeri, bátran meg lehet kínálni némi JPG, BMP vagy akár TXT fájlokkal is, és mindezek mellett még az AMV videóformátumot is bírja, bár mondjuk minek.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Némileg hasznosabb extra, hogy ha dróttal használjuk a fülest, működik a rádió is, Budapesten egyből behozott 11 adót, ezt jónak értékelem. Akad itt még egy furcsaság, jelesül a lépésszámlálás, amit ugyan értek, hogy miért került bele, de kivenni belőle úgysem tudom.

A doboz „hóttegyszerű”, de legalább annyit a plusz oldalra lehet írni, hogy papír az egész, kihagyták azt a borzalmas hártyavékony műanyagot, ami felettébb taszító, helyette szépen mindent meghajtogattak kartonból. A csomagban egész gusztusosan van tálalva a lejátszó, a többi „cók” már nem kapott ekkora odafigyelést: a micro USB és az ajándékba adott füles annyira kotvány benyomást keltettek, hogy azóta is a dobozban pihentetem őket.

Maga az A5 Plus szép tárgy. A készüléken gusztán elosztották a gombokat, ráció sejlik át az elrendezésen, és egész jól is kattannak. Maga a lejátszó meglepően nehéz, 170 gramm masszív, egyetlen tömbből kimart alumínium, nagyon meggyőző. Bekapcsolás után aztán arcul illet a tízezer forintos valóság, mert a menü nagyon elnagyolt lett.

Végigpróbálgattam mindent, és arra jöttem rá, hogy eléggé sajátos logika mentén programozták le a rendszer, de van benne valamennyi. A gyártó volt olyan jó fej, hogy minden funkciót demózandó, előre felmásolt némi zenét, pár képet, egy Tom és Jerry (!) epizódot és egy szöveges fájlt. Természetesen minden szépen működik, a videó sem fájt annyira, mint amire számítottam, a szöveg is olvasható méretű, eddig minden smakkol.

Rámásoltam némi zenét, főleg a sokszor előszedett Aphex Twin FLAC-okat, hogy megnézzem, milyen is az élet „MP3 falván”, és azt kell mondjam, van még ott mocorgás. Sajnos nem tudom, milyen DAC-ot használ a cucc, de egész szépen kiesik belőle a zene a madzagon és a beépített ekvalázis megfelelően teszi a dolgát.

Bluetooth-ból 4.2 verzió került bele, ami egész decens hangátvitelt tesz lehetővé, de azért bőven kiérezni, hogy mennyivel jobb a vezetékes megoldás. Gond nélkül csatlakozott minden eszközömhöz, még az autó lejátszójához is, ami külön piros pont.

Eddig minden nagyon pompás, de sajnos a kezelés esetlegessége kissé lehúzza a mérleg nyelvét. Ha csak zenét hallgatsz, esetleg böngészel a lejátszón, már ahhoz is 5 gombon kell zongorázni, mert a srácok valamiért különszedték az OK és a PLAY gombokat, a végeredmény pedig egy kissé kaotikus lett. Ha például leállítod a lejátszást – nincs pause -, és elkóricálsz a menüben, mondjuk bekapcsolni a Bluetooth-t, akkor újra keresheted elő a zenét és próbálhatod kínkeserves lassúsággal előretekerni.

Ezzel szemben, ha zenézés közben simán csak kikapcsolod, akkor bekapcsolás után pontosan ugyanonnan folytatja a lejátszást, ahol abbahagytad, ki érti ezt. Ezen felül meg kell említenem, hogy a beígért hangfelvétel funkció nem működik, hiába próbáltam a saját mikrofonjával vagy a vezetékes fülesével, egyszerű statikus zaj a felvétel eredménye. Ami viszont példásan szuperál, az a rádióadásról készült mentés, küldöm mindenkinek, aki szereti.

Hasznos funkcióból is akad pár, például könyvjelzőzheted a mixet vagy a podcastet, készíthetsz playlistet és a lejátszási sebesség is állítható. Rendben beolvassa az ID3 tageket és előadó/album/zsáner szerint is tudtok keresni, ha van képed a borítóról, még azt is megjeleníti. Abban az esetben, ha ez nem lenne elegendő, van egy egyszerű mappakezelő is, így tényleg minden igényt kielégít. Azt csak ideteszem, hogy van benne óra, ébresztő, stopper és kalendárium programocska is, ha esetleg ezen múlna a vásárlás.

Összegzés

Szép design, jó hangzás, hasznos és jól használható funkciók és némi összeszedetlenség a konklúzió. A Bluetooth az igazi selling point, műhelyben, futáshoz, vízpartra, túrázás közben sokkal praktikusabb zenét hallgatni, mint a telefonon, arról nem is beszélve, hogy az utóbbi időben elkezdtem a kocsiban is használni, hogy a mobil foglalkozzon csak a navigálással. A menü kezelése szokni való dolog, de bele lehet rázódni, ugyanakkor lehetett volna ezt okosabban is megtervezni, annyi szent.

Ennek ellenére a BGHU775181 kuponnal elérhető 6300 Ft-os ár egyáltalán nem túlzó, ennyit ér a termék, már amennyiben neked szükséged van rá.

Pro

 • Számtalan formátumot ismer
 • Kellemes minőség
 • Rengeteg kiegészítő funkció

Kontra

 • Kusza menüvezérlés
 • Nincs pause gomb
 • Egyszerű grafika

hirdetés