hirdetés

Xiaomi Mijia Seabird akciókamera teszt

A szegény ember GoProja

teszt
Xiaomi Mijia Seabird akciókamera teszt 1
írta: Toobee
2019-09-08

A Xiaomi Mijia Seabird az akciókamerák között kifejezetten olcsónak számít, ráadásul 4K képes, WiFi-s, amivel élőképet kapunk, és még EIS is került bele. Mindezt 25 000 Ft-ért adják a Geekbuyingon, ráadásul EU raktárbül küldik, ezért nincs gond az ÁFA-val, sem a hosszú szállítási idővel. Kapható hozzá extra akkumulátor, vízálló tok GoPro felfogatással, szelfibot, szóval nem maradunk kiegészítők nélkül, ami nagyon fontos ezeknél az eszközöknél. Mi lehet a buktató? Mi az, ami miatt ennyire olcsón lehet hozzájutni?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A 60 grammos Xiaomi Mijia Seabird kompakt, az anyaghasználata az árkategóriájának megfelelő. Kellemesen érdes, izzadt kézzel sem jelentett problémát a használata, a gombok pedig akkorák rajta, amit kesztyűben is gond nélkül lehet nyomogatni. Ezek azért fontos kritériumok, mert sportkamerának is használható. A felsővel indítható a felvétel, az előlapon lévővel pedig választható az üzemmód. Minden más beállítást az applikáción keresztül vagy a képernyőre bökve érhettek el, természetesen ez is kezelhető kesztyűben. A 2 colos IPS panel jól olvasható, a fényereje állítható, ezért szikrázó napsütésben is használható.

A memóriakártyát és a töltőkábelt az eszköz bal oldalán lévő fedél felnyitásával tudjátok a helyükre illeszteni, egy teljes feltöltés durván egyórás feladat, az üzemidő pedig 60-90 perc (függ a felvétel minőségétől, a képernyő használatától és fényerejétől), ezért tényleg nagyon fontos dolog, hogy legyen tartalék az 1050 mAh-s telepből, amit alul tudtok cserélni. Nem semmi, hogy mennyit számít a márkanév, egy GoPro akku 9000 Ft körül mozog, még a Seabirdhöz 6000 Ft úgy, hogy bölcsővel együtt adják. Az egyetlen gondom, hogy külön nem kapható, az ideális mennyiség 3-4 db lenne.

A külön megvásárolható kiegészítők közül a szelfibotot próbáltam ki, ezt egyébként máshoz is lehet használni, ugyanis egyszerű, menetes rögzítése van, tehát a Seabird szinte bármilyen tripodra felrakható, ez mondjuk TimeLaps vagy SlowMotion videók készítésénél jön nagyon jól.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A Xiaomi Mijia Seabird akciókamera – Milyen használat közben?

Érdemes az applikáció letöltésével kezdeni, amit Seabird néven találtok, az Androidos felhasználók pedig innen tudják letölteni. Ne ijedjetek meg, ha csak hieroglifákat fogtok látni a leírásban, de az app tud angolul. Az első elindítás alkalmával rögtön le is szedi a frissítést a kamerára, utána pedig használható is. A WiFi kód az 12345678, ezt nem verték nagydobra, ezért írom le külön. A Seabird saját WiFi hálózatára csatlakozva  VGA vagy 720p felbontású élőképet kapunk, innen pedig minden, de tényleg minden vezérelhető, és sokkal kényelmesebb is a telefonon keresztül állítani, mint a kamera saját menüjéből. Két fontos képjavító eljárás került a gépbe, egyszerre sajnos nem működnek:

 • LDC = lens destorition correction, azaz a lencse torzítását korrigálja
 • EIS = electronic image stabilization, azaz egy stabilizátor, persze nem olyan jó, mint egy gimbal, de használható.

Az EIS főleg szabadkezes felvételeknél jön jól, a tesztvideót is ezzel vettem fel, de motorozni, kerékpározni azért kevés. Erre mondjuk ott van a GoPro Hero7 Black, ami 120 000 Ft-ba kerül, tehát nem fair összehasonlítani őket. Amennyiben mozgókép készítésre szeretnétek használni, akkor a 12 MP-es Sony szenzorral felvértezett Seabird menüjéből a következő lehetőségek közül tudtok választani:

 • 4K 30 FPS
 • 2,7K 30 FPS
 • 1080P 30 és 60 FPS
 • 720P 30, 60, 90 és 120 FPS (ez a SlowMotion)
 • 480P 30, 60, 90 és 120 FPS

Képet 8, illetve 12 MP felbontásban tudtok készíteni, a TimeLapse felvétel is a képkészítés menüből csalható elő. Egészen sok dolgot lehet állítani az ISO-tól kezdve a szaturáción át a záridőig, ha ezeket nem akarjátok piszkálni, akkor pedig bekapcsolható a HDR, ráadásul RAW anyagokkal is dolgozhattok.

A szelfibottal vagy tripoddal kombinálva a Xiaomi Mijia Seabird igazi belevaló kezdő kamera, tök jó kompozíciókat lehet összehozni, mégis annyira picike, hogy simán befért a zsebembe is, így lehetett velem például egy egész napos bikeparkozás során. Sajnos fejkamerás felvételeket nem sikerült vele készíteni a fent említett GoPro felfogatás hiánya miatt, de szerencsére a vízálló tok orvosolja ezt a problémát. Az appon belül azonnal vissza lehet nézni a videókat, képeket, tehát ami nem lett jó azt törölheted is egyből. Erre 4K felvételek készítésekor lehet szükség, hiszen 60 másodperc 450 MB körül van.

Összegzés

A Xiaomi Mijia Seabird remek alternatívája a drága akciókameráknak, hiszen aki nem használja ki egy 120 000 Ft-os GoPro tudását, az miért fizetne ennyit érte? A Seabird 25 000 Ft-ért vásárolható meg, és ha minden extrát berendeltek hozzá, amit csak kapni lehet hozzá, még akkor is megáll 40 000 Ft alatt a végösszeg. Remekül használható az applikációja, így tényleg jó buli a SlowMotion vagy a TimeLapse felvételek készítése, a vízálló tokkal pedig akár a partól is követhetitek, hogy az aktuális „búvár” mit talált a mélységben. Ennyi pénzért én elégedett vagyok a kapott képminőséggel, ezt meg lehet fejelni egy gimballal is, ha smooth felvételekre vágytok, de a gyári EIS is tűrhető. Tud 4K-ban rögzíteni, bár ha nincs kifejezett igény rá, akkor a 1080p 60 FPS talán egy fokkal jobb megoldás, főleg ha gyors mozgásokat örökítenétek meg.

Pro

 • Kiváló applikáció
 • SlowMotion és TimeLapse funkció
 • 4K képes
 • Egyszerű kezelhetőség
 • EIS

Kontra

 • Akkumulátort csak töltővel együtt lehet vásárolni
 • A képminősége feledhető
 • Motorra, kerékpárra, testre rögzítve gimbal használata erősen ajánlott
 • Semmilyen kiegészítő nem jár hozzá, mindent külön kell megvenni

hirdetés