hirdetés

Xiaomi Air 2 (AirDots Pro 2) fülhallgató teszt

Másodikra átengedem

teszt
Xiaomi Air 2 (AirDots Pro 2) fülhallgató teszt 1
írta: Don Kartács
2019-11-11

Az Apple AirPods ihletésű első generációs Xiaomi AirDots Pro nem volt a szívem csücske. Remek hangminőségét számtalan hibájával ellentételezte, így a cég is érezte, itt az ideje a második nekifutásnak. És sikerült is levetkőzni a hibák egy jelentős részét, javult az üzemidő, a közelségérzékelő szenzor elindítja és leállítja a zenét, ha kivesszük az fülünkből a Kettest, és iszonyatosan gyorsan újratölt. A kérdés persze az, hogy – a BGHU11D5 kuponnal – 18 000 Ft-ba kerülő eszköznek milyen a hangminősége, hiszen ennyiért már igencsak nagy tűzijátékot várhattok.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A párosítás viszont szuper egyszerű, de már az AirDots Pro-nál is kajáltam ezt a funkciót. Kinyitjátok a tartó tetejét, megnyomjátok a gombot és már mehet is a procedúra. A bölcső alján figyel a Type-C port, teljesen feltölteni nagyjából 1 óra, de a füleseket durván 40 perc alatt telenyomja, ami brutálisan gyors.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A standby time viszont még mindig nyomorult, 14 óra, vagyis ha lerakjátok reggel, estére lemerül, ami nekem a nevetséges kategóriába esik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a telefonotok egynapos töltési ciklusára kell átállni, vagyis még egy dolog, amire figyelni kell. Ebből viszont az is következik, hogy ezt a fülest arra tervezték, hogy napközben szakaszosan használjátok, én is így tettem, és erre tényleg kiváló, egy Aldis vásárlás alatt simán feltöltött a zsebemben.

Asszeszoárok közül csak egy Type-C kábelre van szükségetek, ezt tartalmazza is a gyári csomagolás egy kínai leírással egyetemben, ami bosszantó, hogy még mindig nem képesek angolra fordítani, mert így a vezérlésre magamtól kellett rájönnöm, szerencsére az sem különösebben bonyolult. Arra viszont még mindig nem képes a cég, hogy feltüntesse, hol kell megérinteni a szárakat, persze nehéz eltéveszteni, de akkor is. Mivel tapizós és nem gombos, ezért érezni sem lehet az érintőkapcsolót, így egy kis szokást igényel.

A funkciók eltérnek attól függően, hogy jobb vagy bal oldalon tapiztok. Két érintés jobb oldalon a lejátszás és megállítás, ugyanez a bal oldalon meghívja a „voice assitant”-et, ha esetleg angolul akarnátok keresőkifejezéseket a Google-be diktálni. Tudom, hogy nagyon menő mostanában ez a funkció, de sokkal jobban örültem volna annak, ha a számok között tudtam volna lapozni előre és hátra, vagy a hangerőt állítani a mobilom előkotrása nélkül, de sajna ezt nem lehet.

A lejátszás akkor is megáll, illetve automatikusan elindul, ha kivesszük vagy visszatesszük az egyik szárat a fülünkbe. Ezt egy infravörös szenzor segítségével valósítja meg a Kettes, és zseniálisan működik, nem úgy, mint az előző szériánál. A hívásokat felvenni és elutasítani – a Zombieland után szabadon – szintén „double tappel” lehet.

Xiaomi Air 2 – Nem a füles, a technológia a ludas

Szeretnék az elején tisztázni valamit, ami sok esetben ad félreértésre okot. A semi-ear fülesek a hagyományos, gumiharangos – agybadugós – megoldássokkal szemben mindig két jelentős hátránnyal rendelkeznek. Az egyik az izoláció, hiszen a gumigyűrű gyakorlatilag légmentesen lezárja a hallójáratot, így sokkal kevesebb külső, nemkívánatos zaj érkezik a fülbe.

A másik szintén ebből következik, a zárt térben rezgetett hang sokkal teltebb basszust és összességében jobb hangminőséget fog eredményezni. Ezért veri agyon a 8000 Ft-os KZ AS06 a mezőny jelentős részét, egyszerűen az agybadugós technika sokkal jobb zenehallgatásra, mint az oldalról fülbe fordulós megoldás, és ezen az sem segít, ha egy termék sokkal drágább. Áttételesen pedig van még egy következménye az előbb elmondottaknak: a rosszabb izoláció miatt kényszeresen hangosabban hallgatjátok majd, ami rövidebb üzemidőt eredményez.

A gyártó által állított 4 óra is süketszobában értendő, a valóságban inkább 3 az, főleg ha futás közben, vagy tömegközlekedésen hallgatjátok, ahol jelentős a külső zaj. Ez még mindig másfélszerese az előző szériának, tehát mindenképpen előrelépésnek tekinthető. Sajnos hiába van mindenféle csili-vili betűmozaik, mint az ENC – zajcsökkentés -, bizony minden belehallatszik a zenébe. További sűrűn hangoztatott „techy” szavak a BT 5.0 és az LHDC, utóbbi veszteségmentes átvitelt jelent, de számotokra a veszteség a BKV busz berregéséből fakad majd, nem az alacsony bitrátából. Ugyanez a probléma a Xiaomi Neckband fülesnél is tapasztalható, hasonló kialakítású, mint az Air 2, csak az nem TWS, hanem pántos.

Ha viszont el tudjátok magatokat szeparálni a külső hangforrásoktól, akkor meglehetősen jó zenei minőséget érhettek el. A füles magasabb hangerőn sem torzít, de basszusban kevésbé telt, mint a gumiharangos megoldások, illetve a magas tartományban is van egy éles, zavaróbb sziszegés. Ez utóbbi csak bizonyos műfajok esetén jön elő, én sokáig észre sem vettem, de még mindig nem tökéletes, csak jó a hangkép. A hangerő sem verdesi az egeket, viszont ez egy csendes szobában nem lesz zavaró, ellentétben mondjuk a tömegközlekedéssel. Podcastokat utcán esélytelen hallgatni, ez megint a tömítetlenségre vezethető vissza.

Bár a cég azzal menőzik, hogy az új termék duális mikrofont kapott, ami über jól szűri a zajt, ezt én olyan nagyon nem vettem észre. Háromféle tesztet csináltam, nyugalmi helyzet szobában, vezetés közben, illetve elektromos uniciklin állva. Az általam leírt esetek sorrendje tükrözi a beszélgetés minőségét is, csökkenő sorrendben. Otthon elég jónak – bár visszhangosnak – ítélte meg beszélgetőpartnerem, autóban – igaz, dugóban állva – elfogadhatónak, egykerekűn állva a szélzaj miatt használhatatlannak. Ha elektromos járművön is akartok fülest használni, az Air 2 nem az, amit kerestek.

Összegzés

Határozottan előrelépett a Xiaomi Air 2 az előző szériához képest, de a technológiai sajátosságokkal nem tud mit kezdeni, ezt azonban el kell fogadnia azoknak, akik semi-ear fülest szeretnének használni. A közelségérzékelős zeneelindítás és leállítás zseniális, jobb lett az üzemidő, a minőség patent, de hangminőségben agyonverik az agybadugós megoldások. Engem a 14 órás standby idő is zavar, de aki meg tudja szokni a „nappal használom, éjszaka feltöltöm” ciklust, annak ezzel nem lesz gondja.

A vezérlés jól működik, a párosítás egyszerű, szóval összességében nem csalódás a Xiaomi Air 2, de azért a 33 000 Ft-os ár nagyon húzós azért, hogy a gumiharangos füleseknél rosszabb hangminőséget kelljen elviselnem. A BGHU493 kuponnal azonban csak 18 000-et kérnek érte – ami röhejesen olcsó az Apple AirDots-hoz képest -, ami teljesen megváltoztatja a matekot, így ha téged nem zavar a semi-ear megoldás, sőt, kifejezetten ilyet keresel, akkor menj rá az Air 2-re.

Pro

 • Zseniális közelségérzékelő szenzor
 • Nagyon szép, mint tárgy
 • Nagyon gyorsan feltölt
 • Jó a hangja, „ahhoz képest”

Kontra

 • Nevetséges standby idő
 • Nem tömít eléggé, behallatszik a háttérzaj
 • A mikrofonja középszerű
 • Hangosan hallgatva a magasak „élesek”

hirdetés