hirdetés

Enchen Sharp3 hajvágógép teszt

Jobb mint egy Pana, de a Phillipset visszasírtuk

teszt
Enchen Sharp3 hajvágógép teszt 1

Forrás: Banggood.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-08-26

Rápróbáltunk az Enchen Sharp 3 hajvágógépre, amit a Banggoodon fillérekért be lehet szerezni. Korábban már volt tapasztalatunk az Enchen borotváival, és ár/érték arányban igen decens eszközöket ismertünk meg a személyükben. Hajat vágni viszont eggyel durvább küldetés, és voltak is vele kalandok, amikről a tesztben olvashattok. Az ára igencsak jutányos, a BGHU2469  kuponkóddal 7600 forintot kérnek érte ingyenes szállítás mellett, ennyiért itthon csak alsópolcos eszközöket lehet kapni, amik nem biztos, hogy be tudják tölteni a feladatukat. Lássuk, az Enchen hogyan szerepelt!

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 8

7.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ha bármije elromlik, akkor kuka, cseredarabot pedig azért nem tudnak adni, mert már nem gyártják ezt a típust.

Szóval írtak egy csereutalványt az eredeti értékéről, amit be tudtam váltani a boltnál, ahol vettem. A helyébe lépő új modellt szerettem volna megvásárolni, de a nagy nézelődésben és válogatásban – ne kérdezd, hogy hogyan – véletlenül egy Panasonic ERGC53-K503-at vettem meg a Philips helyett.

Az áruk majdnem ugyanannyi volt, a kategóriájuk azonos, felhasználhatóságuknak szintén így kellett volna lennie. Igen ám, de a Panasonic gépe csíkoz, elakad a hajamban, és minden egyes „tolás” után ki kell rázni belőle az összes hajat, máskülönben nem nyír, mert útban van a pengének a már levágott haj. Magyarul képtelen betölteni a fő funkcióját. Türelmes ember lévén futottam pár kört a Panasonic hivatalos szervizével, akik pengét cseréltek rajta – erősen kételkedtem benne, hogy ennek érdemi hatása lenne -, de nyilván ugyanolyan volt utána is. Jeleztem, hogy ez a gép gyárilag rossz, mert nem jó arra az egy feladatra, amire hivatott. Erre a Panasonic hivatalos válasza az volt, hogy ,,A pengét rendszeresen meg kell tisztítani a hajtól (használhat vizet), és tisztítás után olajozni kell.”, illetve ,,A szennyezett pengéjű készülék hatékonysága korlátozott – a vágási hatékonyság jelentősen csökken.” Magyarul, a Panasonic szerint teljesen üzemszerű, ha a hajvágógépük minden egyes 5-10 centis hajszakasz után tisztításra szorul, mert másképp képtelen tovább vágni a hajat.

Megköszöntem hát a gyártónak az adekvát választ és a kiemelkedő problémakezelést – ennyit a nagy nemzetközi márkákról -, és inkább kínai gépek után néztem.

Így jutottam el az ENCHEN Sharp3-hoz. Meglehetősen olcsó, nem néz ki rosszul, az értékelések alapján 4.6 pontos az 5-ből, mi baj lehet?

A doboza elég puritán, de egyre inkább úgy vagyok vele, hogy amíg nem egy drága, prémium termékről van szó, a csini doboz egy tök fölösleges, környezetszennyező valami, mert 1 percig boldogítja a vásárlót, utána megy a szemétbe, vagy az esetleges garis ügyintézés miatt a tárolóba, így minél „bézikebb” a doboz, annál jobb. Benne van a hajvágó 2 toldófejjel, egy USB töltőkábel, a leírás, meg egy takarítókefe. Több nem is kell, igaz, az olaj hiányzik, de ezt írja a Banggood, szóval nem meglepetés.

Forrás: Banggood.com

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az USB tölthetőségnek azért örülök, mert nem egy egyedi adaptere van, ami csak 230 V-ról üzemel, hanem akár power bankről is tölthető,

ez pedig a hordozhatóságnak – például utazáskor – is kifejezetten jót tesz. Plusz a kapcsolón van egy biztonsági gomb, amit le kell nyomni, hogy átbillenthető legyen, így nyugodtan lehet táskában is hordani, nem fog véletlen aktiválódni. A géptest anyaghasználatával kapcsolatban pozitívan csalódtam, kopogós, igazán tré minőségre számítottam, de eltekintve a messziről fémnek tűnő, fényes műanyag elemektől, teljesen rendben van, tekergetésre, gyúrásra sem recseg-ropog. Sajnos rajta van a kis piktogram, miszerint nem mosható folyóvíz alatt, így óvatosabban kell majd takarítani, de a régim is ilyen volt, annyi baj legyen.

Ami viszont nagyobb probléma, hogy hiába állítható 20 fokozatban, fél milliméterenként 0-20 mm között – ezért van hozzá 2 fej, az egyik 0-tól 10-ig, a másik 10-től 20-ig – a nyírási hossz, hatalmas holtjáték van a toldófejet kitoló mechanikában. Ha ujjal finoman nyomom vissza a fejet – mint ahogyan a fejbőrre is rá lesz nyomva ennyire -, akkor az első 5 kattanás után – azaz 2,5 mm kitolásáig – nem mozdul sehova a fej. Miért? Miért csináljátok ezt velem?

Nullára merülve érkezett, de 2 óra alatt teljesen fel tudtam tölteni, így készen is állt a nyírásra. Ezúttal viszont dupla feladatot szántam neki, csakhogy biztosan megkapja a neki való terhelést: először a szokásos 5 mm-re toltam le a hajam, utána pedig tarkopaszra.

Hiába készültem nagy reményekkel, az a sajnálatos helyzet állt elő, hogy nem egy nagy csoda ez a gép sem.

Bár még mindig számottevően jobban megy neki a nyírás, mint a Panasonic-nak, ezt is számos alkalommal át kell tolni egy vonalon, hogy rendesen le legyen nyírva. Meg hát az 5 mm-es hosszhoz ugye 7,5 mm-re kell állítani. Túl azon, hogy ez nagyon gagyinak hat, igazából működik a dolog, mert fix 2,5 mm a holtjáték, tehát ezzel mindig számolva teljesen jól belőhető a vágás hossza. A kopaszra nyírás viszont varázslatosan ment. Csak toltam, és mint egy jobb fűnyíró: nem maradt utána semmi. Annyira jól sikerült, hogy komolyabban elgondolkodtam, akarok-e én szenvedni az 5 mm-rel, ha ennyire egyszerű, pár perces művelet a teljes kopaszság elérése?

Összegzés

Választhatok: keresem tovább az új tökéletes és olcsó gépet, esetleg beérem egy csíkozó-eltömődő Panasonic-kal, vagy egy 2.5 mm-es offsettel rendelkező Enchennel, amivel még mindig nincs meg a Philips élmény, de már egy fokkal jobb. Összegészében inkább az Enchent választom, mert kicsit elfáradtam a kutatásban és a próbálkozásban, és tulajdonképpen nem rossz az Enchen, csak ez sem hozza azt, amit vártam tőle. A Panasonicnál viszont még mindig sokkal kevésbé idegesítő.

Ha ti is hasonló tapasztalatokkal rendelkeztek a nevesebb és drágább márkákkal kapcsolatban, akkor az Enchen Sharp3 ár/érték arányától le fogtok hidalni. 7600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a BGHU2469  kuponkóddal, a szállítás ingyenes, a Banggood pedig fizeti a termékei után az áfát.

Pro

 • jó összeszerelési minőség
 • olcsó
 • USB-s tölthetőség
 • kulturált kinézet
 • kopaszra tökéletesen nyír

Kontra

 • 2,5 mm holtjáték a hossztoldókkal
 • nem mosható víz alatt
 • toldófejekkel lassúcska nyírás

hirdetés