hirdetés

Boxym YWK-J1 okos pulzoximéter teszt

Mint a hazai

teszt
Boxym YWK-J1 okos pulzoximéter teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-01-21

Amióta tombol a Covid-járvány, az orvosdiagnosztikai eszközök és az ehhez köthető funkciók előtérbe kerültek. Pulzoximéterek, vagy más néven véroxigén-telítettség mérők minden gyógyszertárban kaphatók, de itthon is a távol-keleti variánsokat árulják. Így bekértünk egy okos variánst Kínából, hogy összehasonlítsuk egy hazai patikából valóval és a Honor Band 6-tal, ami képes véroxigén-szintet mérni. A Boxym termékéért 5800 Ft-ot kérnek a BGHU1582  kuponnal, ami már tartalmazza a szállítás költségét is, a Banggood pedig fizeti az áfát a termékei után.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Visszakanyarodva a Boxym termékéhez, szinte egy ugyanolyan véroxigénszint-mérő került elő a dobozból, mint amit tavaly vásároltam,

csak ennek mintha jobb lenne az anyagminősége. A leírása kétnyelvű, angol és kínai, elég informatív, tartalmaz egy csomó színes képet, ami megkönnyíti a használatot. Feltűnt, hogy a műanyag formában, amiben a termék ül, van még egy bemélyedés, ez lenne a csuklópántnak a helye, de ezt nem mellékelték a Boxym mellé, míg a Jzikihez ez is jár. A Boxym és a Jziki is 2 db AAA elemmel működik, és jelzik, ha merülnek, így időben képesek lesztek bennük elemet cserélni, ami nem hátrány egy ilyen berendezés esetében.

A Boxym cégről egyébként annyit érdemes tudni, hogy mindenféle egyéb orvosdiagnosztikai eszközöket – lázmérő, vérnyomásmérő és hasonlók – gyártanak, az Amazonon is van boltjuk, szóval úgy tűnik, hogy jártasak a szegmensben. Hogyan működik egy pulzoximéter? Ez gyakorlatilag egy ujjra csíptethető csipesz, amin van egy kijelző, ez mutatja a mért értékeket. A csipesz alsó részén elhelyezett LED fényforrás segítségével megvilágítja az ujjban futó hajszálereket, ahol a fénynek egy része vagy átjut a szöveten vagy visszaverődik, ezeket a nyalábokat pedig egy fotodetektor dolgozza fel. A detektált fényintenzitásból különféle módszerekkel kiszámítható az oxigénszaturáció és a pulzus. A fotopletizmográfia kifejezést érdemes a témával kapcsolatban megjegyezni, ezen az elven működnek a sportórák pulzusmérői is.

A helyzet abból a szempontból szerencsés volt, hogy rendelkezésemre állt 2 db pulzoixméter és a Honor Band 6 is, ami képes véroxigénszint-telítettséget mérni, így egymásnak eresztettem a három készüléket. Mielőtt azonban elmondanám az eredményeket, bemutatom a készülék működését. Nem egy nagy történet, szét kell nyitni a klipszet, bele kell dugni az ujjatokat, amit automatikusan érzékel a Boxym eszköze, és egyből megkezdi a mérést. Egyetlen gomb van rajta, ezzel 90 fokban elforgathatjátok a képet, minden nyomás egy újabb negyedkörös fordulást eredményez, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen irányból megszemlélhessétek az adatokat.

Mi látható a képernyőn? Az alábbiak:

 • SpO2 %: véroxigén százalékos értéke (95% felett rendben van)
 • PR: pulse rate, vagyis pulzuszsám
 • HRV: heart rate variable, vagyis a szívverés ritmusa, ez szívritmuszavar észlelése miatt fontos (az Oxym mérte, a Jziki nem)
 • PI: Perfusion index, magyarul perfúziós index, azaz:”az oxigénnel táplált vér ujjba juttatásának sebessége olyan index, amely az érzékelő helyén a pulzus erősségére vonatkozó adatokat fejezi ki. Arról mesél, hogyan terjed a pulzus hulláma a szívtől az ujjbegyig, és képet ad a kapillaritásról a mért ujjon is.

A pulzoximéterek jellemzően ezeket az értékeket jelzik ki, míg a sportórák és aktivitásmérők az első kettőt, így csak az SpO2% és a PR számokat hasonlítottam össze. Megdöbbenésemre nagyon közel voltak az értékek egymáshoz, a véroxigén-szint 98-99% között mozgott, a pulzusom pedig 2-3 ütés eltéréssel, nyugalmi helyzetben 55-58 körül ugrált. Ha pedig hosszabb időn – perceken – át mértem, akkor az értékek még inkább kisimultak, volt, amikor mindkét érték egyezett mindhárom eszközön. Egyetlen dolgot jegyeztem még fel, hogy a Jziki idegesítően sípol, amit az Oxym nem csinál, cserébe viszont BT 5.1-es szabvány szerint kommunikál az Oximeter-H nevű appal, nézzük, hogy mit tud a progi.

Boxym YWK-J1 okos pulzoximéter – Hasznos, de nem úttörő app

Az alkalmazással dolgozó orvosdiagnosztikai eszközöké a jövő. Amerikában van már néhány, milliárdos piaci kapitalizációjú cég, ami ilyesmikkel foglalkozik, de pl. Magyarországon is az EESZT-be – ami egy kórelőzményeket tartalmazó online adatbázis – kerülnek be a betegek adatai. A digitalizáció felgyorsulásával pedig simán el tudom képzelni, hogy a közeljövőben a dokinak otthonról küldjük el az adatainkat egy egyszerű vércseppes teszt segítségével, illetve a rajtunk lévő berendezések real-time adatokat biztosítanak a kórházaknak.

Ebbe az irányba tesz egy lépést a Boxym, és már más is próbálkozott ilyesmivel, pl. a Xiaomi Mijia iHealth 2, amiről videót is készítettünk. Az YWK-J1 egy viszonylag egyszerű felületű programot használ, ami szerintem kifejezetten előnyös egy orvosdiagnosztikai eszköz esetében, hiszen így egy nagymama is le tudja olvasni a számára fontos információkat. Az adatok real-time érkeznek a Boxymtól, így nemcsak a tényleges értéket, hanem a tendenciát is le lehet olvasni. Összesen három lapot válogathattok, az elsőn az adatok, a másodikon a korábban elmentett értékek, az utolsón pedig a beállítások találhatók, illetve innen lehet frissíteni is az appot, de felvehettek újabb felhasználókat is.

A lényeg viszont nem ez, hanem hogy a real-time adatokról lehet képernyőképet készíteni,

és azt másik alkalmazásokba becsatolni. Én ebben látom a pláne faktort, még akkor is, ha maga a dolog egyelőre eléggé kezdetleges. Ha van távolabb élő rokonotok, és ő el tudja küldeni a családtagoknak az adatait vagy egyből a dokinak, akkor ez megéri azt a pár plusz forintot, amit egy ilyen eszközért kérnek.

Összegzés

A Boxym YWK-J1 nagyon hasonló ahhoz, amit véroxigénszint-mérő témában lehet itthon kapni, azzal a különbséggel, hogy applikáció segítségével az adatokat le lehet menteni, és igény szerint továbbítani is. Ezt leszámítva mindenben – anyagminőség, használhatóság, mérté értek pontosság – megegyezik a hazai gyógyszertárakban kapható eszközökkel, vagyis többet tud, de nem drágább, mint hasonszőrű társai.

A BGHU1582  kuponnal 5800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, ami nagyon is reális összeg, és ebben már a szállítás díja is benne van. A Banggood pedig a termékei után fizeti az áfát, így emiatt sem kell aggódnotok.

Pro

 • Nagyon egyszerű használat
 • App alapú adattovábbítás
 • Négy értéket is mér

Kontra

 • Sajnos elemes és nem akkumulátoros

hirdetés