hirdetés

Xiaomi Mijia iHealth 2 vérnyomásmérő teszt

A tesód jobban bejön

teszt
Xiaomi Mijia iHealth 2 vérnyomásmérő teszt 1
írta: Don Kartács
2020-02-15

A modern orvostudomány egyik letétményese lehetne egy kellően fejlett vérnyomásmérő, ami képes az adatokat applikáción keresztül továbbítani a megfelelő helyre. Ezt sajnos még nem tudja száz százalékos tökéletességgel a Xiaomi Mijia iHealth 2, de azért egészen közel áll hozzá. Mi Home alkalmazásba menti a mért eredményeket, amiket bármikor visszanézhettek, egyszerre 2 ember adatait is kezeli, LCD kijelzőn követhetitek nyomon a szívveréseteket. A termék nem olcsó, 30 000 Ft körül érhető el itthon és külföldön is egyaránt, és van is vele egy kis trükk, amit a teszt végére megtudhattok.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 3
 • ár/érték arány: 8

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Összesen két gomb van rajta, mivel két különálló személy adatait is képes párhuzamosan kezelni. Ezeket a kínaiak papa és mama gombnak hívják, asszociálva az idősebb korosztályra. Tényleg nagyon egyszerű a készülék használata, ami miatt simán oda merném adni idősebbeknek is. A felfújható karpántot a készülék oldalához kell csatlakoztatni, érzésre puritánabb és egy fokkal durvább, mint az Omron sajátja, viszont így sem kényelmetlen.

Ha lecsatlakoztatjátok az iHealth-ről, és megnyomjátok a fronton elhelyezkedő gombok egyikét, akkor kiírja a hőmérsékletet, aminek nem tudom, milyen szerepe van a vérnyomásmérésben, de fogjuk rá, hogy így akarják elkerülni a „mérési pontatlanságokat”. Ez persze egy laborban igaz is, de nehezen tudom elképzelni, hogy Mari néni máshogy mér majd 25 fokban, mint 19-ben, az orvosnak viszont adhat támpontokat az adatok elemzésekor. Elméletileg nemcsak a belső, de a külső hőmérsékletet is képes kijelezni, amennyiben a WiFi kapcsolat él, gondolom, leemeli a telefon helyadatai alapján a megfelelő értéket, de ezt nekem a kínai verzióval nem sikerült reprodukálnom.

 

Xiaomi Mijia iHealth 2 – Nem beszélünk egy nyelvet

A fő probléma a Xiaomi iHealth 2 használatával az, hogy csak a kínai nyelvet ismeri. Szerencsére ugyanez a termék iHealth Clear néven is elérhető teljesen angol kezelőfelülettel és az iHealth MyVitals appal. Ez utóbbi a lényeges különbség, hiszen a Mijia terméke a szokásos Mi Home progival használható, így én is ezt szedtem le a teszttermékhez. Ne felejtsétek átállítani a régiót „chinese mainland-re”, különben nem jelenik meg a listában a kütyü.

A kínai nyelv miatt a hosszabb kiírt szövegeket nem igazán tudtam értelmezni, bár azért a Google Translate alkalmazása sokat segített, illetve a piktogramok miatt viszonylag jól el lehet benne igazodni. Mivel a beépített LCD kijelzőn előbb látjátok az adatokat, mint az alkalmazásban – a Mijia iHealth 2 „offline” is eltárol 60 mérést, míg az app 2000-et tud, illetve felhőbe is feltölthetőek az adatok -, ezért érdemes itt nyomon követni mindent. Mérés közben láthatjátok a szívveréseiteket a kijelzőn, illetve oldalt egy visszajelző csíkon, hogy éppen hol tart a procedúra. Az eredményeket – szisztolés, diasztolés és pulzus – pedig a folyamat végén megjeleníti a kijelzőn, illetve a hátteret is átszínezi, attól függően, hogy a mért értékek melyik kategóriába esnek.

A végeredményt ki is mondja, igaz kínaiul, amiből csak a számokat értettem meg, úgy ahogy. Így viszont az idősebb generációnak nem kell megkeresnie a szemüveget, elég csak a szöveget hallgatnia, legalábbis az angol nyelvű verzió esetében. Természetesen a komplett kollégagárdán leteszteltem az eszközt. Úgy tűnik, hogy a szerkesztőségben mindenki egészséges. Az eredmények folyamatosan az Omron M2-vel voltak összhangban, 5%-nál kisebb eltéréssel adta vissza ugyanazokat az adatokat. Szerintem ennél nagyobb pontosságra otthoni körülmények között nincsen szükséges.

A Mi Home-ban kalandozva pedig számtalan grafikont, adatot, illetve a korábbi mérési eredményeket követhetitek nyomon. A bal alsó piros ákombákomot megnyomva az alsó-felső értékekről, az átlagról és arról kaphattok visszajelzést, hogy az iHealth 2 észlelt-e mérés közben rendellenességet. Az értelmezéshez csináltam pár képernyőképet, ha esetleg a kínai nyelvű variáns jutna el hozzátok.

És ezzel szerintem el is mondtam a lényeget, az iHealth Clear – vagyis az európai – variánson teljesen másik firmware fut, így többet tud, ráadásul angolul és németül is beszél, az applikációja pedig magyar. Ami a legjobb benne, hogy képes a mért adatokat levélben továbbítani, akár a kezelőorvosotok email címére is, ezt a kínai variáns nem tudja. Ez pedig kardinális kérdés, ha valamilyen vérnyomással összefüggő betegségetek van. Valljuk be, ez a jövő, és az orvosi szolgáltatások előtt ilyen értelemben is rengeteg fejlődés várható, gondoljatok például a már bevezetett e-receptre, amit egyből az egészségügyi központi rendszerbe töltenek fel, az összes patika látja, nem pedig papíron kapjátok meg.

Összegzés

A Xiaomi Mijia iHealth 2 egy remek készülék, innovatív, sok újdonságot tud, csak egy baja van: nem beszél európai nyelveket, így viszonylag nehéz értelmezni az adatokat. Szerencsére ez nem igaz a vérnyomásra és a pulzusra, az gond nélkül leolvasható. A minősége – mint szinte minden Xiaomi terméknek – kiváló, a használata is kényelmes, csak ez a fránya kínai nyelv szab gátat az igazi kiteljesedésnek.

Szerencsére ugyanezzel a hardverrel, de más firmware-rel kapható iHealth Clear néven is, ami angolul és németül is kommunikál, az applikáció teljesen magyar, képes kiexportálni az adatokat és továbbküldeni azokat e-mailben, illetve van még néhány funkciója, amiket sajnos nem tudtam kipróbálni. Ennek tükrében az iHealth Clear tűnik a tutinak Aliexpressről, viszont a 24 000 Ft-os ár miatt van esély arra, hogy megvámolják. A külföldi webshopokban és a Xiaomishopnál sem kell ilyesmi miatt aggódnotok, itt az ár némileg magasabb – durván 30 000 Ft – és csak a kínai variáns érhető el.

Pro

 • Remek kijelző
 • Jó minőség
 • Az angol app nagyon sokat tud
 • Az adatok exportálhatóak az angol appból

Kontra

 • Drága
 • Sajnos csak a kínai verziót tudtuk tüzetesen tesztelni
 • Csak kínaiul mondja ki a mért adatokat

hirdetés