hirdetés

BlitzWolf ELS3 és ELS4 notebooktartók tesztje

Alumínium orgia

teszt
BlitzWolf ELS3 és ELS4 notebooktartók tesztje 1
írta: Don Kartács
2021-01-09

A BlitzWolf szinte mindenbe beleüti az orrát a piacon, amibe bele lehet. Az ELS szériával a különböző notebookokhoz, tabletekhez és hasonló eszközökhöz kínál kifejezetten igényes alumínium tartókat. A BW-ELS3 a hordozható verzió, míg az BW-ELS4 egy masszív, a legnagyobb, 17,3 inch-es eszközöket is fogadó szerkezet. 7800 és 9 700 Ft-ot kérnek értük – utóbbi ár a BGELS838 kuponnal érhető el -, a szállítás párszáz forintot tesz ki, de még így is vámhatár alatt maradnak az kiegészítők.

BlitzWolf BW-ELS3 – Olcsó is és kéne is

A két cucc közül nekem ez tetszett jobban, egyszerűen azért, mert a műszaki eszközzel együtt magammal tudom vinni. Összecsukom és bevágom a hordszütyőbe, és mehet is a táskába a laptop mellé. A kidolgozása remek, mondjuk túl nehéz dolga nem volt a készítőknek, hiszen alumíniumra kellett ragasztani szilikon betéteket, és már kész is volt a feladat. A cuccot középen, egy X alakú kereszttartó mentén lehet szűkíteni és tágítani. A legszélesebb állás a nagyobb laptopoknak szolgál támaszul, a Xiaomi Mi Gaming notebookomat remekül tartotta.

Ami nagyon jó benne, hogy ez tulajdonképpen csak egy keret, és emiatt sokkal több tér marad az eszközök szellőzésének, illetve ideális szögben tartja a billentyűzetet gépeléshez, vagyis az ínhüvelygyulladást és hasonló betegségeket lehet vele megelőzni. Hátránya, hogy nem lehet felfogatni az aljára például USB-s ventilátort, pedig azzal lehetne támogatni az eszközök hűtését. Szintén negatívumként említhető, hogy mivel az állvány fokozatmentesen állítható, nem pedig egy fogas megoldás mentén, ezért ha nincs rajta terhelés, akkor könnyen összecsúszik. Viszont pont ilyen könnyen ki is nyitható, tehát ez azért nem olyan nagy probléma.

A dőlésszöge 6 fokozatban állítható, nekem az első volt a legkényelmesebb gépeléshez, nyilván minél beljebb hozzátok a tartót, annál nagyobb szögbe emeli az adott eszközt. Notebookoknak az első 2, míg tableteknek inkább az utolsó 4 lesz a megfelelő, azt viszont nem értem, miért nem fúrtak rá egyszerűen több lyukat, hiszen akkor megnőne a fokozatok száma, és még nagyobb tartományban lenne variálható. Jó pár napot ledolgoztam vele, és teljesen stabil a cucc, szóval erre igazán nem panaszkodhattok majd.

Összességében túl sok mindenbe nem tudok belekötni a BW-ELS3 kapcsán, és a 7800 Ft-os ára is tükrözi a tudását, sőt ennyiért szerintem még olcsónak is mondható. Nekem a két termék közül ez kellene jobban, de ez leginkább azért van, mert a hordozhatósága miatt praktikusabbnak érzem. Ha ti a büdös életben nem mozgatjátok az eszközeiteket, akkor inkább a BW-ELS4-re menjetek rá.

 

BlitzWolf BW-ELS4 – A túl nagy tesó?

A két tartó közül a BW-ELS4 a gigantikusabb darab. Itt tulajdonképpen két hatalmas alumínium lapról van szó, amit oldalanként egy-egy karral láttak el, ezt lehet tetszés szerint, fokozatmentesen állítani, már amennyiben ez sikerül. Eleinte ugyanis azt hittem, hogy fix, olyan erő kell a dőlésszög változtatásához, csak annak nem lett volna semmi értelme. Helyenként izomból kellett húznom a felső lapot, miközben attól féltem, hogy eltöröm, és nem lesz miről megírni a tesztet. Ez persze valahol jogos, hiszen meg kell tartania egy akár 5-6 kilós, 17,3 inch-es laptopot is, de egy gyengébb hölgyemény nem biztos, hogy be tudja majd állítani.

Az alsó lemez teljesen egybefüggő, míg a felső lyuggatott, nyilván a hűtés miatt lett ilyen, a kérdés az, hogy miből gondolták azt, hogy pont középen van minden eszközön a hűtőnyílás. Máris tudok több ellenpéldát mondani, a Lenovo Y580-amnak nem ott van, a Xiaomi Mi Gamingnek meg a hátlapon teljes szélességében végigfutnak a hűtőcsövei és maga a nyílás is. Vagyis ennél azért tervezhettek volna jobb kialakítást is, vagy egyszerűen több helyen – például rácsozva – kilyuggathatták volna a lapot. Nyilván, akkor nem lenne ilyen merev, de például bárhova fel lehetne fogatni ventilátorokat, amelyek az extra légmozgással elvezetnék a hőt. Mivel a talp egyben van, ágyban nem olyan kényelmes használni – igaz a kisebb tesóját meg egyáltalán nem is lehet -, viszont legalább nem tud alámenni a takaró, és eltömíteni a notebook hűtőnyílásait, és ez által túlmelegíteni azt.

Akit a fenti hiányosság nem zavar, annak a BW-ELS4-et is bátran merem ajánlani, főleg olyan helyre, ahol nem nagyon mozgatjátok az eszközöket. Az például tökéletes megoldás, ha egy ELS4-et fixen az asztalotok közepén tartotok, míg utazáshoz átdobjátok a technikát a BW-ELS3-ra. Szerintem ez is ér 9 700 Ft-ot – kupon: BGELS838 -, mivel háromszor annyi anyag van benne, mint a kisebb tesóban, de nyilván ez egy fix helyre szánt tartó.

Összegzés

Nincs nagy mágia a BW-ELS sorozatban, kiváló minőségű kiegészítőkről van szó. Az olcsóbbik összecsukható és szállítható, a nagyobbik pedig egy masszív permanens tartó. Mindkettő alumínium, a kidolgozásban nem találtam kivetnivalót. A BW-ELS3 talán praktikusabb, mert a mérete állítható, de mindkettőre felrakható 17,3 inch-ig mindenféle eszköz. Azt sajnáltam, hogy a BW-ELS4-en nem alakítottak ki felfogató helyeket, akkor egy USB-s ventilátorral tovább lehetne javítani az alumínium felületek hőelvonó képességén. De persze így sem rossz a felhozatal, a BW-ELS3 7800 és a BW-ELS4 a BGELS838 kuponkóddal elérhető 9 700 Ft-os ára is emészthető, itthon teljesen alu tartókat ennyiért nem lehet kapni.

A tesztben nem találtok értékelést, egyszerűen azért, mert nem tudnám pontozni például a felszereltség vagy a megbízhatóság kategóriát. Így egy tízes skálán értékelve az ELS3-nak 9/10, az ELS4-nek 7,5/10 pontot adok.

Pro

  • ELS3: állítható, hordozható és olcsó, illetve kiváló a minősége
  • ELS4: nagyon masszív, és jól tartja az eszközöket

Kontra

  • ELS3: jobb lenne, ha több szögben is beállítható lenne
  • ELS4: nagy erővel állítható csak be

hirdetés