hirdetés

Baseus FM transzmitter és kihangosító teszt

Maradt benne fejlesztési potenciál

teszt
Baseus FM transzmitter és kihangosító teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-01-12

Eddig nem nagyon volt szerencsém az FM transzmitterekkel kapcsolatban, vagy összeakadtak más jelforrásokkal, vagy recsegtek, esetleg csak nem voltak kompatibilisek az autómmal. Az is hatalmas probléma volt, hogy a mikrofon használatához nagyon mélyre kellett hajolnom, ami kifejezetten veszélyes autózás közben. A Baseus azonban állításuk szerint az összes felmerült problémát megoldotta, vagyis teljesértékű kihangosítóként és zeneátvivő kütyüként is használható a termékük, amiért 3500-4000 Ft-ot kérnek. Vettem hát egyet Black Friday-en, hátha igazat mondanak.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ezekkel persze nem merült ki a Baseus FM transzmitter tudása, hiszen az alábbi funkciókkal is büszkélkedik:

 • BT 5.0 vezetéknélküli átvitel
 • autó akkumulátorának feszültségkijelzése
 • 2 db USB-A port, QC 3.0 töltési szabvány támogatása
 • micro SD kártya bemenet az oldalán (maximu 32 GB-os méretig kezeli őket)
 • lejátszik mindenféle zeneformátumot: MP3, FLAC, WAV, APE, VMA stb.

A dobozt kibontva semmi extra nem vár benneteket, de azért legszükségesebbek benne vannak. A termék, leírás, egy jack kábel és további sajtóanyagok. A minőségre nem lehet panasz, a Baseus általában véve is kellemes műanyagokat használ, és ez itt sincs másként. Szolid az összerakottság is, annak ellenére, hogy egy 3500 Ft-os termékről beszélünk. Az USB portok maximum 3,1 A-t tudnak leadni, ezt fel is tüntetik a terméken, ha mindkét kimenetet használjátok, akkor ez 2,1+1 A-re redukálódik.

A szivargyújtós adapterből egy ruganyos kábel vezet a kijelzőhöz, ezt érdemes úgy elhelyeznetek a műszerfalon, hogy könnyedén elérjétek a rajta elhelyezett multifunkciós gombokat. Ezzel nemcsak a bejövő hívásokat vehetitek fel vagy utasíthatjátok el, de a hangerőt is szabályozhatjátok, illetve a frekvenciák között lapozgathattok. A baloldali kijelző mutatja az aktuális hullámhosszt, illetve bekapcsoláskor a kijelző az akkumulátor feszültségét, illetve itt helyezték el a mikrofont is, ami elvileg megoldja a kihangosítók tipikus problémáját: hogy a túloldal a menetzaj miatt semmit nem hall a beszélgetésből.

 

Baseus FM transzmitter – Tényleg működik a cucc?

Az első dolog, amit kiszúrtam, hogy a leírás említi a Quick Charge 3.0 gyorstöltési szabvány támogatását, viszont csak 5 V 3,1 A-t említ. Gyakorlatilag az összes újabb Quick Charge szabvány úgy működik, hogy megemeli a feszültséget azonos áramerősség mellett, így leadva a többletteljesítményt, szóval a sajtóanyagban 9, esetleg 12 V-ot kellett volna látnom. Ilyet viszont nem is tudtam rajta mérni, szóval maradjunk annyiban, hogy a QC 1.0, ami 2A 10 W-ot tud, azt tulajdonképpen tudja, de a QC 3.0-t nem.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A frekvenciatartományt 87,5 és 109 Mhz között lehet beállítani, ez gyakorlatilag megegyezik az itthon is használt sávval, így minden adót be tudtok fogni. A probléma abból szokott fakadni, hogy ahogy az autótokkal haladtok az autópályán, ezek a frekvenciák változnak, esetleg részlegesen elfedik egymást – interferálnak -, emiatt a vétel romlik, recsegős, zavaros lesz a zene vagy a beszéd. Erre találták ki az AUX kimenetet a Baseus FM transzmitteren, aminek a másik végét az autótok rádiós fejegységébe kell dugni, már amennyiben van ilyen bemenet rajta.

Ez az elmélet, mondom a gyakorlati tapasztalatokat. A szivargyújtóba – Seat Ibiza Mark IV – gond nélkül illeszkedett, vagyis az összes VW konszernes gépjárműbe fog. A kétoldalú tappanccsal nagyon könnyű felragasztani a panelt, de nem minden műszerfal lesz sík, és a rücskös felületen azért annyira könnyen nem tapad meg a kijelző. Eddig nem esett le, de az autóban folyamatosan van rezonancia, tehát azt predesztinálom, hogy ezt hosszabb távon majd megtörténik, ilyenkor a ragadós anyagot cserélni kell. A kijelző fényereje rendben van, de ha süt a nap – amit télen elég bajos kivárni -, akkor szerintem nem lesz jól látható.

Szerencsére fizikai gombos, így könnyen kitapintható.

A fenti egységben helyezkedik el a mikrofon is, ami így közelebb került a szátokhoz, mintha a szivargyújtóhoz kellene beszélnetek. Ez egy fokkal jobb, mint a hagyományos megoldások, de azért ez sem jó.

Mit jelent ez? Álló helyzetben piros lámpánál, városban 50-es tempóig kielégítő a hangminőség, de azért a túloldalnak nagyon kell figyelnie ahhoz, hogy az autóból beszélő szavait értse. Érdekes módon a volán mögött minden tisztán hallatszik, de a túloldal megszenved, mire összerakja a mondanivalót. Az igazi gond az autópálya tempónál kezdődik, ugyanis a menetzaj erőteljesen behallatszik a beszélgetésbe. Itt már gyakorlatilag használhatatlan a Baseus terméke, egy sima headset is sokkal hatékonyabban teszi a dolgát A hívásfelvétel viszont nagyon egyszerű, egyetlen gombnyomással megy, oda sem kell nézni.

Az interferencia a Baseus FM transzmitterénél sem tűnik el teljesen,

ahogy haladtam az országban, a frekvencia változások bizony bele tudtak kavarni az átvitelbe. Ezt viszont megoldja, ha a jack alapú kimenetet összekötitek az autórádiótok bemenetével, már amennyiben van ilyen a gépjárműben. Nálam szerencsére van, de azért 2021-ben, a vezetéknélküli átvitelek korában ez annyira nem magától értetődő.

Összegzés

Az alapproblémát – nincs kihangosító és BT modul az autómban – maradéktalanul a Baseus FM transzmittere sem oldotta meg, de azért javított a helyzeten. A hangkimenet hasznos, ahogyan a plusz kijelző is, amit nyomkodni lehet, a mikrofon is közelebb került a számhoz, de azért a kihangosítás még mindig elég rossz minőségű, és a kétoldalú ragasztó is lehetne jobb. Ezt ellentételezi, hogy már nem kell rádiófrekvencián átvinnem a zenéimet, elég egy jack kábel, és a 3,1A 5V is több, mint amit a legtöbb szivargyújtós töltő tud.

A fentiek ellenére azt gondolom, hogy a ki lehet érte fizetni azt a 3500-4000 Ft-ot, amit kérnek érte, nem rossz vétel ez, de azért nem is akkora bomba, mert a kihangosítás problémáját nem képes orvosolni. Felváltva olcsóbb a termék hol Banggoodon, hol Aliexpressen, mindkettőt linkeltem, ízlés dolga, ki honnan veszi, de Aliról jellemzően ingyenes a szállítás is.

Pro

 • Jó anyaghasználat az árhoz képest
 • Okos újítások: kijelző, AUX kimenet
 • A mikrofon közelebb van a szátokhoz, mint eddig
 • Nagyon sok szivargyújtóba jó lesz a Baseus megoldása

Kontra

 • Tud ez is interferálni
 • Szerintem nem tud QC 3.0 gyorstöltést
 • A beszélgetés minősége sokszor vállalhatatlan

hirdetés