hirdetés

Xiaomi Mi Note 10 okostelefon előzetes

A 108 tonnás ütés

hír
Xiaomi Mi Note 10 okostelefon előzetes 1
írta: Don Kartács
2019-11-29

Készül a Xiaomi Mi Note 10 tesztje, de úgy gondoltuk, hogy megkönnyítendő a döntéseteket, kiadunk egy előzetest, ami nagy vonalakban bemutatja, mit tud a telefon. 108 Megapixeles fő kamera, brutális fotós képességek, gyors hardver, nagyon szép, lekerekített AMOLED kijelző, 20 V-os gyorstöltés, szenzor garmada. Új király született a Xiaominál 135 000 Ft-ért?

A zöldes-kék hátlap szépen játszik a fényben ha forgatjátok a mobilt, mindig kicsit másnak néz ki, kifejezetten prémium hatást kelt. Az 5 db kamerát egymás alá rendezték el, nem egymás mellé, így nincs buta elektromos rezsó kinézete. Az ujjlenyomat-olvasót a kijelzőben rejtették el, szépen animál, ha használjátok, és természetesen villámgyors. Sajnos a hang csak mono, viszont telefonhoz képest nagyon jól szól. Sajnos játék közben pont takarja majd az ujjatok, ha pedig megfordítjátok a telefont,  a kameralencséket fogdossátok össze.

Lefuttattam néhány benchmarkot, Antutu pontban bő 250 000-es eredményt kaptam, ami elmarad például a Note 8 Pro-tól, viszont az Adreno 618-as GPU chip veri az MTK-s konkurenst. A 83 FPS T-Rex teszten nagyon sok, játékoknál pedig ez fog számítani. Gyakorlatilag mindent felhúzhattok maximum beállításra, akkor sem lagolnak a programok. Asphalt 9-et, Iron Bladet próbáltam, jó pörgős az akció.

A rendszer egyáltalán nem akadozik, jól optimalizáltnak érződik, a 6 GB RAM és a 128 GB ROM is megteszi a hatását. A központi mag egy Snapdragon 730G SoC, ami a felső-közép kategória „szülötte”, a Note 8 Pro-ban található MTK G90T-vel van pariban, annál egy picit lassabb, cserébe takarékosabb. Ez utóbbi szerintem fontosabb, főleg hogy giga akkut kapott, 5260 mAh a kapacitása, így az első becslésem alapján 3-4 napos üzemidőre számítok. Megmértem a képernyőidőt, 1 óra Youtube-ozás 3%-os merít az akkumulátoron, közepes fényerőn, vagyis így 33 órán keresztül művelhetitek a videózást.

A dobozt kinyitva egyből szembeötlött a vaskos töltő, oldalán ott a mágikus 20 V, vagyis igen gyors töltési megoldásról van szó. Ez nagyjából azt jelenti, hogy 30 perc alatt 55-60%, míg 65 perc alatt 100%-ra fogja pumpálni az akkut. Az biztos, hogy a villámgyors töltés és a nagy telep kombó igen kényelmes használatot tesz lehetővé. Szenzor fronton is jól áll a Note 10, a vezetéknélküli töltést leszámítva minden benne van, ami kell. NFC-t is kapott, ami azért fontos, mert Curve kártya segítségével már itthon is használhatjátok a Google Pay-t, erről bővebben a Fintech csoportunkban érdeklődhettek.

Jöjjön az ömlengés a kamerákról, ami minden eddigi Xiaomi – és úgy általában nagyjából az összes konkurens – telefont is felülmúl. A mérvadó DX0 Mark oldal szerint a Xiaomi Mi CC9 Pro – ez a Mi Note 10 kínai neve – az első, holtversenyben a Huawei Mate 30 Pro-val. Ezt élőben is igazolja, pedig nem nagyon van ennél fényképezésre kevésbé alkalmas idő – eső, nulla napfény, köd -, de azért a szenzoregyüttes képességei így is kidomborodnak.

Anélkül, hogy mélyebben belemennék a technológiába, 5 lencsét kaptok, egy ultra széleset, egy macrot, két telefotót, egy 108 Megapixeles fő szenzorral megspékelve, ezeket egészít ki a dupla vaku. Ez összességében kivételes éjszakai és nappali fotós képességeket és ötszörös optikai zoomot eredményez, dupla optikai stabilizálás mellett. Azt nem tudom megmondani, hogy milyenek a színek ebben a szürke, esős időben, de egy 108 Megapixeles képalkotó esetében szuper részletes anyagokra számíthattok.

Érdemes megnézni, hogy a sötét ellenére milyen jól elválnak a kontúrok, illetve még arra hívnám fel a figyelmet, hogy a legtöbb kép a Citadellán készült, 300-500 méterre lévő hajókról, meg a durván 1 kilométerre lévő pesti oldalról, ennek ellenére teljesen emészthető a tartalom. Ezt eddig egyik másik Xiaomi telefon sem tudta, bár a Mi 9 szintén remek éjszakai képeket csinált, a Mi Note 10 sokkal több eszközt és tágabb határokat biztosít a fotós és videós anyagok elkészítésére. Mivel a 108 Megapixeles szenzorral készített fájlok a nagy felbontás miatt elég méretesek, ezért innen, külső tárhelyről érhetitek el őket. Bővebb információt a teljes tesztben kaptok, reméljük, addigra a körülmények is javulnak.

Az árakról pár szót: jelenleg Gearbesten a legolcsóbb a GBXMNT10BF kuponnal, áfa- és vámmentes EU Priority szállítással nagyjából 135 000 Ft, itthon valahová 200 000 Ft alá várják az árat. Ennél a Huawei Mate 30 Pro jóval drágább, vagyis akinek a kameraképességek a fontosak, azok igencsak jól járnak a készülékkel. Nem mellékesen remek kijelzőre, gyors rendszerre és brutális üzemidőre is számíthattok.

hirdetés