hirdetés

Jön a Poco M4 Pro 5G

Feléledő trónharcok a legjobb teló címéért

hír
Jön a Poco M4 Pro 5G 1
írta: Don Kartács
2021-11-09

A telefon világpremierjét november 9-én tartja a cég, ennek alkalmából beszámolunk arról, mit tud a legújabb modell. Nem meglepő módon ez az M3 Pro 5G átdolgozott kiadása, erősebb processzorral, sokkal jobb tokozással és persze új kamerákkal.  Az egyik nagy újdonság a 33 W-os gyorstöltés, vagyis több olyan tulajdonsága is van, ami inkább a középkategória kiváltsága volt eddig. A nagy kérdés persze mindig az ár, a 4/64 GB-os modellért 63 000 Ft-ot – 174 EUR -, míg a 6/128-asért durván 70 000 Ft-ot – 194 EUR – kérnek a Goboo webshopjában – ami a Poco hivatalos partnere -, ha a RENAITM4 kupont és az oldalon lévő 20 EUR-os kódot is használjátok. A spanyol raktárból érkező mobil szállítása ingyenes, így további költségekkel (áfa, vám) nem kell számolnotok.

Amitől viszont lehidaltam – igaz, ez az M3 Pro 5G esetében is így volt – az a háttértár sebessége,

a kategóriát meghazudtoló 961 Mbps olvasási és 492 Mbps írási sebesség mindenképpen figyelemre méltó. Ettől nagyon gyorsnak érződik a MIUI 12,5, ami természetesen az Android 11-es alap rendszerre épül, kifejezetten kellemes használni a masinát. Igaz, ehhez a 90 Hz-es kijelző is hozzájárul, és a furcsa tintásodást is kijavították az elődmodellhez képest. A fényereje 450 nit, ami átlagos, nem nevezném rossznak, de a semmi extra kategória.

A 6,6 inch-es 1080*2400 pixel felbontású, DotDisplay kialakítású panel egyébként még játékra is kiváló,

jó az érintésérzékenysége is, és a hardverben megbújó MALI-G57 MC2 GPU is elég kakaót biztosít ehhez a tevékenységhez. Sajnos a hang csak monó, és a hangszórót el is tudjátok takarni a kezetekkel, így egy füles mindenképpen ajánlott a gaminghez. Az akkumulátora a Xiaomi berkekben sztenderdnek tekinthető 5000 mAh kapacitású, jó hír azonban, hogy már 33 W-os gyorstöltésre képes, és ehhez az alapcsomag részeként egy ilyen teljesítményű töltő is jár.

Szokásos Xiaomi hagyománynak megfelelően a szenzor és csatlakozó fronton a készülék gyakorlatilag mindent felvonultat, amit manapság lehet.

Van GPS, gyorsulásmérő, ujjlenyomat-olvasó, giroszkóp, iránytű, lépésszámláló, NFC, duális WiFi, 5G kapcsolat mobilnetezéshez, infra szenzor, illetve az elmaradhatatlan jack port is a repertoár része, a töltés természetesen Type-C-n keresztül történik.

A kamera szekcióra sokan finnyogtak az elődmodell kapcsán, szerintem teljesen jogosan, így a makulát próbálta a cég kijavítani azzal, hogy megváltoztatta a beépített alkatrészeket, amelyek a hátlap bal felső részén találhatók. Látszólag 4+1 kamerát kaptok, de valójában az egyik egy vak kamerahely, a másik meg maga a vaku, sőt valamiért azt is odaírták egy szenzornak látszó dizájnos körbe, hogy „AI”. Vagyis a valóság az, hogy:

  • a főkamera 50 Megapixeles
  • az ultraszéles 8 Megapixeles
  • a szelfi pedig 16 Megapixeles

Mint látható a semmire nem jó makró kikerült, az ultraszéles meg be, pont ahogyan azt a korábbi tesztben is igényeltem. Csak nem olvas minket a gyártó? Viccet félretéve, az 50 MP-es főszenzortól jobb képeket várhattok, mint korábban és a dizájnt is szépen kiadják a szenzorok. Külön ki kell emelnem, hogy a teló nemcsak jól néz ki, de valamilyen csúszás és ujjlenyomat-gyűjtést gátló felületkezelést kapott a hátlap, amit remek megfogni, olyan, mintha nagyon minőségi dörzspapírral lenne bevonva. Bejön, esztétikus és hasznos, pont olyan amilyennek lennie kell. Hamarosan jövünk a teszttel is, már nem kell sokat aludnotok ahhoz, hogy elolvassátok.

A Poco M4 Pro 5G-t spanyol raktárból vásárolhatjátok meg előrendelés keretében – ami 11.09. 14:00 órától 11.10. 11:59-ig tart -, vagyis 20 EUR foglalót kell letennetek, a fennmaradó összeget a későbbiekben – 11.10. 0:00 órától 11.14. 0:00-ig – kell kifizetnetek. A 4/64 GB-os modellért 63 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot – 174 EUR -, míg a 6/128-asért durván 70 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot – 194 EUR – kérnek a Goboo webshopjában, ha a RENAITM4 kupont és az oldalon lévő 20 EUR-os kódot is használjátok.

A mobil szállítása ingyenes, így további költségekkel (áfa, vám) nem kell számolnotok. Minden vásárló ajándékban kap a készülék mellé egy Goboo hordtáskát – a Goboo és a Poco cég együttműködésének termékét -, az első 100 vevő pedig egy Mi Band 6-tal lehet gazdagabb.

hirdetés