hirdetés

Rollerek és egykerekűek mindenhol

A Hekka a hetet a kétkerekű guruló csodáknak szentelte

hír
Rollerek és egykerekűek mindenhol 1

Forrás: Hekka

írta: Don Kartács
2023-04-25

A Hekka jó ütemérzékkel nyúlt bele a tavasz egyik szokásos slágerébe, az elektromos roller szekcióba. Ráadásul nem mindenféle futottak még kategóriából kalapozták össze őket, hanem a Ninebot modelljeit kínálják, ami fölött pénzügyileg egy ideje a Xiaomi bábáskodik. Kifejezetten frankó minőségű gépeket dobnak össze, ráadásul most a pálcika rollerektől kezdve az egészen durva cuccokig mindenfélét tartalmaz a felhozatal. A Hekka az elektromos járműveket EU raktárból küldi, ingyenes szállítás mellett.

Néhány alapinformáció a Hekka használatához

Ha a Hekka oldalát használjátok, érdemes néhány információt tudnotok:

  • minden termék ára, amit az EU-ból küldenek, tartalmazza az áfát
  • minden terméket ingyenes szállítással küldenek (nincs minimum vásárlási összeg sem)
  • 29 USD fölötti vásárlás esetén a HKTECH10  kuponkód felhasználásával 10 USD-t spórolhattok
  • 10 USD fölötti vásárlás esetén a HK3OFF  kuponkód felhasználásával 3 USD-t spórolhattok

És ami talán a fentieknél is fontosabb, hogy az árakat már magyar forintban is kiírja az oldal, ha ezt preferáljátok a külföldi devizákkal szemben.

 

Valójában semmi nagy extrát nem tud, egy dolgot kivéve: nagyon megbízható.

Évek óta futnak ezek a masinák, és viszonylag kevés gond van velük, nehezen pusztulnak, több ezer kilit is elmennek, ha a minimális karbantartást megkapják, ami például a széthulló Kugoo modellekről kevésbé mondható el. Talán egyetlen modell mérhető össze vele megbízhatóságban, az a Navee N65, ami felett szintén a Xiaomi bábáskodik. A gép ára kedvező, egészen pontosan 272 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). a HKNBHU1  kuponkóddal, ingyenes, gyors szállítással a cég EU raktárából. Ezenkívül már semmilyen más költséggel nem kell számolnotok.

Az NFC vezérlés meglehetősen különleges, gyakorlatilag inditókulcsként működik a megoldás.

A rollert PIN jelszóval is lehet tiltani, ha valakinél nincs ott a kártya, és természetesen appból is lehet vezérelni, illetve az összes menetteljesítményhez tartozó paramétert itt lehet nyomon követni. Aki szeretné hordozni, az össze is csukhatja, bár ezt a tömeget már nem kellemes cipelni, de így legalább a lehetőség adott. A roller fényei fantasztikusan jók lettek – ugyanis nemcsak látni, hanem látszani is kell -, van földre vetített üdvözlőfény, 10 W-os front reflektor, féklámpa, és oldalsó világítás is, szóval egy igazi városi vagánnyá fejlesztették a kétkerekűt. A durva rollert a HKNBHU2  kóddal 618 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért lehet megvenni, ingyenes szállítás mellett.

Ninebot GT2 – A rollerek nagyágyúja

Ha van brutális roller a Ninebot – de mondhatnám a Segway-t is, amit a Ninebot felvásárolt – palettájában, akkor az a GT2, ami a legek legje, minden értelemben. Két hajtott kerék, összesen 6000 W csúcsteljesítmény áll rendelkezésre – a nominális 2×1500 W -, 70 kilométer/órás végsebességre gyorsul, miközben papíron el tud menni akár 90 kilométert is, amihez a kraftot egy 1512 Wh-s akkumulátor szolgáltatja.

Ez gyakorlatilag egy motor, amit elektromos rollernek hívunk és értelemszerűen nem „benzinnel megy”. Az önmagában sokat elmond, hogy 3,9 másodperc alatt gyorsul 48 km/órára, másrészt onnan normálisan meg is áll a két hidraulikus tárcsafékeknek köszönhetően. Ehhez a tempóhoz már megfelelő, úthibákat jól kompenzáló 11 inch-es kerekek és a meglehetősen komplex, alumínium ötvözetből készülő váz és lengéscsillapítók is rendelkezésre állnak. A hidraulikus rugóstagok 15 fokozatban állíthatók, illetve a tapadást az SDTC – Segway Dynamic Traction Control – rendszer segíti, amelyik dinamikusan osztja el a két keréken a nyomatékot, attól függően, hogy hol csúszik meg kevésbé a gumi.

Mivel ez gyakorlatilag egy motor, ezért a tömege is ennek megfelelő, 52,6 kilogrammot nyom, cserébe akár 150 kilogrammos utast is elvisz, és itt ez nemcsak a váz terhelhetősége. 2×1500 W simán elvisz egy ekkora sofőrt is, én emiatt nem aggódnék. Ekkora akkut már szimpla töltéssel nagyon sokáig tartana telepumpálni, éppen ezért duális bemenet található a rolleren, így gyakorlatilag két töltővel nyomhatjátok bele az elektronokat. A fényei is leginkább egy motoréval vetekszenek, egyrészt csili-vili karácsonyfa, másrészt van rajta első és hátsó lámpa – ez utóbbi a fékezést is jelzi -, illetve vannak index fények, sőt atmoszférikus világítás is, amit ti állítgathattok kedvetek szerint. Az über roller ára is über, a HKNBHU3  kuponkóddal 1 130 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte.

Ninebot Z10 elektromos egykerekű- Jól bevált terepes

A Ninebot Z10 nem egy mai darab, évekkel ezelőtt jött ki, körülbelül akkor, amikor 2019-2020 magasságán elkezdett szerkesztőségünk két tagja uniciklizni. A Z10 a legnagyobb kereke a Ninebotnak, igazi vastagkerekű, terepezős vadállat, aminek a rollerekkel szemben az a legnagyobb előnye, hogy mindenhol elfér, és egy mozdulattal fel tudjátok emelni, és felvinni mondjuk egy lépcsőn vagy betolni egy boltba. Menetteljesítmények szempontjából vetekszik a komolyabb rollerekkel a Z10, 45 km/órára képes gyorsulni, 1800 W a motor ereje, 25%-os lejtőkön is felmegy, és akár 100 kilométer is kijön a 995 Wh-s akkuból. A valóságba ez persze inkább 60 kilométer, főleg, hogy ekkora gépeket a „súlyosabb egyének” vásárolnak, egy 105 kilós barátom ilyennel járt évekig.

Ami az úthibatűrő képességet illeti, a 18 colos, ballonos kerekek sok mindent képesek elnyelni, ennek a típusnak ráadásul még vastag is a gumija, tehát lazább földúton is megállja a helyét. Az uniciklikről még azt kell tudni, hogy elképesztően ellenállók. Gyakorlatilag egy többrétegű teknőspáncél védi az elektronikát, lehet ütni-vágni őket, nehezen mennek tönkre. És mint minden modern dolog, ezeket is lehet applikációból állítgatni, hiszen a legtöbbön nincs kijelző, ami mutatná a paramétereket. Aki szeretne egy nagyon könnyen kezelhető, nagyon nagy szabadságot biztosító, de viszonylag tanulásigényes egyedi járművet az a Ninebot Z10-et a HKNBHU4  kuponkóddal viheti haza, 452 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért cserébe.

Rollerek és egykerekűek mindenhol 31

Forrás: Hekka

Ninebot Gokart Pro – Eszement versenyautó

A Ninebot Gokart Pro egy 4800 W-os négykerekű elektromos autó, ami 40 kilométer/órára képes felgyorsulni. A gép terhelhetősége 100 kg, így gyerekek és felnőttek is beleülhetnek, de nyilván 14 év kor alatt nem ajánlott az ilyen járművek használata. 25 km a hatótávja – 642 Wh-s akkuval -, ami még így is tisztességes, lévén ez egy „versenyzésre” kitalált eszköz, már amennyiben egy gokart esetében a 40 km/órás végsebességet soknak tekintjük. A fékezésről maguk a motorok gondoskodnak, de van kézifék is, bár az ilyen négykerekűekkel alapvetően nem szoktak farolgatni, de ezzel még azt is lehet.

A váz hossza, és így a taposó távolsága is állítható,

így különböző magasságú sofőrökhöz is kalibrálható. Mi több, a váz összecsukható, így befér egy nagyobb autó csomagtartójába is, hiszen valahogyan el kell jutni vele a versenypályára, lévén a Gokart Pro nem közútképes jármű. Akinek megtetszett a móka kocsi, és van egy olyan magánterület, ahol kiélheti magát, annak érdemes ránéznie a járműre, amit a HKNBHU5  kuponnal 759 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihet haza.

hirdetés