hirdetés

Miért jó elektromos rollerrel vagy kerékpárral közlekedni?

Gyors, kényelmes és környezetbarát

hír
Miért jó elektromos rollerrel vagy kerékpárral közlekedni? 1
írta: molcsa
2021-02-12

Ha már találkoztál a Xiaomi elektromos rollereihez hasonló e-járművel, esetleg már próbáltál is ilyet, akkor lényegében megtapasztaltad a száguldás élményét. Az e-kerékpár vagy az elektromos roller megléte hasznos lehet az alapvető rövid távú utazásokhoz, miközben arra ösztönöz, hogy környezetbarát módon közlekedj, hiszen ezek az eszközök nem szennyezik a természetet.

Kényelmes és gyors elektromos rollerek

A Xiaomi rollerei aránylag megfizethetőek, körülbelül 150 ezer – 240 ezer forint között kaphatóak a webshopok kínálatában. Modelltől  függően 20, 30 vagy akár 45 km-t is képesek megtenni egy töltéssel, és akár 25 km/h-s maximális sebességgel bírják a strapát. Arra azért érdemes odafigyelned, hogy az e-kerékpárral ellentétben a rollereket leginkább rövid távra tervezték, tehát elsősorban városi közlekedésre alkalmasak. Budapest belvárosában például nagyon jól tudsz velük haladni, 10-15 km-es távolságokat könnyen teljesíthetsz és megúszhatod a nagyobb dugókat.

Az egyik legnépszerűbb modell a Xiaomi Mi 1S. 250 W-os motorjával 25 km/h-s csúcssebességre képes, és a 7,65 Ah kapacitású lítiumion-akkumulátor akár 30 km-re elegendő energiát tárol. Többféle üzemmód is rendelkezésre áll a végsebesség korlátozására, így a hatótáv növelésére.  Normál módban (D) 20 km/h, sport módban (S) 25 km/h, míg zöld, energiatakarékos üzemmódban (ECO) 15 km/h a maximális sebesség – így nem kell olyan gyakran csatlakoztatni a töltőhöz. Egy teljes feltöltés nagyjából öt óráig tart, ha pedig lemerülne az akksi, akkor sincs gond, mert „hagyományos” rollerként használhatod tovább. A bekapcsológomb vezérli az éjszakai fényszórót is.

A kettős fékrendszer E-ABS (elektronikus blokkolásgátló) technológiával mindkét keréken biztonságosabbá teszi a haladást, a regeneratív fékezés pedig – amely a fékenergiát használja az akkumulátor töltésére – segít hosszabbá tenni a hatótávot. A Xiaomi Mi 1S e-roller mérete igen praktikus: 1080 x 430 x 1140 mm, összecsukva pedig csak 1080 x 430 x 490 mm, így könnyedén magaddal viheted bárhová. A beépített kijelző segítségével valós időben figyelheted a fontosabb adatokat (töltöttség, sebesség stb.), a Bluetooth 4.1 BLE rendszer segítségével pedig könnyedén összekapcsolhatod okostelefonoddal is. A Mi Home alkalmazás segítségével követheted a roller állapotát, módosíthatod a beállításait, megoszthatod utazásaidat, és egy gombnyomással lezárhatod a rendszert.

Közlekedj óvatosan!

A Xiaomi roller minden jó tulajdonsága ellenére tartalmaz egy negatívumot: a rollerhez kapott szelepzár csak a hagyományos kézi pumpával kompatibilis, ezért, ha az első kereket kell felfújni, ne a közeli benzinkútnál kérj segítséget. A kerékpáros boltokban többre mész. Ettől függetlenül száguldj vele bátran, viszont közlekedj figyelmesen és körültekintően, nem beszélve arról, hogy ha van kerékpárút, akkor kötelező annak használata. A Xiaomi e-rollerral könnyű és gyors a városi kalandozás, az akkuja jól bírja, csak figyelj oda, hogy elkerüld a lejtős-emelkedős szakaszokat. Hosszabb távú környezettudatos utazásra pedig az e-bringa ajánlott. Ilyen típusú elektromos rollereket vagy e-kerékpárokat akár online webáruházakban is megtalálsz. Nézz körül például az eMAG.hu kínálatában, tekintsd meg a Xiaomi termékek széles kínálatát és válaszd ki a számodra legjobban megfelelő közlekedési eszközt, legyen az egy Xiaomi roller vagy bármilyen más márkájú elektromos bicikli. Egy biztos, bármelyik jobb választás lehet, mint tömegközlekedéssel utazni!

hirdetés