hirdetés

Így lett a Raspberry Pi-ből média center

A nehéz munka meghozta gyümölcsét

hír
Így lett a Raspberry Pi-ből média center 1
írta: Atika
2020-02-16

Pár napja előbukkant a fiókomból egy Raspberry Pi B, amiből hirtelen felindulásból kitaláltam, hogy építek egy média centert. Az elgondolás egyszerű volt, tudjak lejátszani egy külső meghajtóról videót, elérjem az HBO GO-t, Netflixet, Youtube-ot, Twitch-et és a Spotify-t, illetve tudjon futni egy torrent kliens a háttérben. A terveim sajnos csak addig voltak egyszerűek, amíg a megvalósításhoz nem értem.

Így lett a Raspberry Pi-ből média center 2 Az egyeske, ahogy látszik még 2011-es gyártású.
Így lett a Raspberry Pi-ből média center 3

Egy végeláthatatlan kutatás…

A dolog eddig egyszerű volt, hiszen csak a NOOBS nevű telepítőt kellett felmásolnom egy SD kártyára, ami utána automatikusan telepítette nekem a rendszert. A dolgok innentől kezdtek el bonyolódni, ugyanis az alap funkciókészlet az offline médialejátszást tudja csak kielégíteni, amit én rendkívül kevésnek éreztem a streaming fénykorában.

Beállítottam tehát a rendszert a saját szájízemre, amely során a Raspberry Pi B teljesítménye nem volt nagy segítségemre. A menüben navigálás sem volt valami reszponzív, de amikor másodpercekig képes volt lefagyni egy menüpont megnyitásánál, akkor már elgondolkodtam rajta, hogy a terveim megvalósításánál valószínűleg olyan falakba fogok ütközni, mintha a magam által eszkábált, hátra felcsatolható szárnyaimmal megpróbálnék elrepülni a Holdra.

Gondoltam, mivel úgyis csak az éppen kellő film, sorozat vagy videó kiválasztásáig kell elviselnem ezt a tötymörgést, talán együtt tudok élni a dologgal, úgyhogy továbbléptem ezen a problémán és elkezdtem keresgélni azokat a Kodi kiegészítőket, amikre szükségem lesz. A Youtube add-on volt az első dolog, amit felvarázsoltam rá, ahol rögtön belefutottam abba a problémába, hogy két plusz szoftver nélkül maxmimum 720p-ben tudok videókat nézni. Ezek InputStream Adaptive és InputStream Helper néven elérhetők. Mindkettő elérhető a LibreElec

Na és itt már el is kezdődött a szokásos Linuxos kálváriám, ami a speciális felület miatt csak még magasabbra emelte az általában amúgy sem alacsony vérnyomásomat.

Közvetlenül nem lehet terminált nyitni a rendszeren, szóval csak egy másik, belső hálózatra kötött számítógéppel érem el a parancssort, SSH-n keresztül. Mivel nem vagyok sem rendszergazda, sem valami hálózati guru, életemben nem láttam még így leírva ezt a három betűt, úgyhogy miután megtudtam mit is jelentenek (Secure Shell), letöltöttem a laptopomra a rendkívül vicces nevű PuTTY szoftvert és rácsatlakoztam a Málnára.

A LibreElec viszont nem partner a terminálos varázslásban, ugyanis szinte minden, a debian Linuxoknál megszokott parancs elérhetetlen, nem lehet repository-t vagy alkalmazást telepíteni, úgyhogy maradt a fórumok bújása és a GitHub böngészése. Belefutottam sajnos olyanba is, hogy valamiért nem tudtam telepíteni egy repo-t, emiatt külön kellett letöltögetnem egy add-onhoz tartozó szükséges programokat, ami hosszas keresgetéssel, fájlok felmásolgatásával, egyenként telepítgetésével és újra ellenőrzéssel járt.

Így lett a Raspberry Pi-ből média center 4 A 2 USB csatlakozó sem sok, de a 100 Megabites LAN port a legnagyobb probléma.

A szörnyű igazság

Időben már bőven a második erre szánt délutánnál tartunk. A Youtube felkerült, már 1080p-ben is élvezhettem, igaz néha meg-megröccent a lejátszás. A 2 terrabájtos HDD-m egyik partícióját csak a Raspberry miatt ext4-re formáztam, mert azt preferálja, és nekiestem a torrent kliens telepítésnek.  A Transmission egy fapados, headless – vagyis kezelőfelület nélküli – program, amit webes felületen lehet elérni. A telepítés könnyen és azonnal ment, igaz ezt is úgy kellett letöltenem GitHubról és zip fájlból installáltam.

Az igazi pofont akkor kaptam meg, amikor megpróbáltam letölteni az első torrentet. A letöltési sebesség borzasztó volt.

Az 500 Mbit/s-os elméleti, UPC által szolgáltatott tempót nem vártam, de a 700 kbit/s-os átlag nagyon szíven ütött.

Rendívül rövid kutatás után találtam rá a probléma okára. A Raspberry Pi B – és amúgy egészen a legújabb Raspberry Pi 4-esig minden modell – ethernet portja az USB-vel közös buszon kommunikál, tehát nem csak az USB 2.0 szabvány lassítja az átvitelt, hanem a külső HDD is, amit rákötöttem. Ezzel nagyjából el is engedhettem volna a dolgot, mert sokkal több a munka az adatok másolgatásával egy másik gépről, mint amennyire hasznos lenne az egész projekt.

Így lett a Raspberry Pi-ből média center 5

Nem adtam fel…

Mivel rászántam két kínkeservesen hosszú délutánt erre az egészre, nem akartam kukázni az egészet, úgyhogy elkezdtem keresgélni újabb Raspberry modelleket. Mivel pár ezer forintos különbségek voltak a hármas és a négyes között ezért beszereztem egy 4 GB-os Raspberry Pi 4-et, és innentől minden problémám elhárult.

A rendszer pörgős, minden tökéletesen működik, a Kodival még barátkoznom kell, mert nem mindig sikerül neki összeszedni a filmekhez és sorozatokhoz az információkat, így a médiatárban sem mindig jelennek meg, de ez már csak fájl strukturális probléma.

Feldobtam egy qBittorrent klienst a fapados Transmission helyett, működik a Youtube, az HBO GO, a Netflix és a Twitch kiegészítő is és probléma nélkül játszik le magas bitrátájú 1080p állományokat is. 4K-val még nem próbáltam mert nincs rá igényem, de elvileg azzal is meg tud birkózni.

Azóta már megrendeltem hozzá egy házat, a hozzá tartozó hűtőbordákkal, ugyanis eléggé melegszik az SoC Netflix streaming közben.

Mindent összevetve, rendkívüli szenvedések árán és kicsit több, mint 20 000 forint elköltése után egy fullos média centert sikerült készítenem, ami egy TV box-nál okosabb, de semmivel nem drágább.

Aki jártas a Linux világában, biztosan sokkal könnyeben és gyorsabban végez egy ehhez hasonló projekttel, aki pedig szimplán csak érdeklődik iránta, azt csak bátorítani tudom, hogy építsen egy ilyet, mert tényleg sok tapasztalatot lehet vele szerezni, és a végén elégedetten tud majd hátradőlni és azt mondani, hogy: Igen, ezt is megcsináltam!

Aki érdeklődik, azoknak hagyok pár linket a hardverhez és az általam telepített add-onokhoz, hogy kevesebbet kelljen fórumokat bújnia, ha pedig valamiben elakadtatok akkor a cikkhez tartozó Facebook poszt komment szekciójában megpróbálok segíteni nektek.

NOOBS operációs rendszer telepítő: https://www.raspberrypi.org/downloads/noobs/

Thoradia repository (innen telepíthető majd torrent kliens): https://github.com/thoradia/thoradia

qBittorrent-nox kliens RPi 4-hez (ha csak ez kellene a Thoradia repoból): https://github.com/thoradia/thoradia/blob/master/9.2/Amlogic/arm/service.qbittorrent/service.qbittorrent-9.2.23.zip

Netflix: https://github.com/CastagnaIT/plugin.video.netflix

HBO GO: https://github.com/billsuxx/plugin.video.hbogohu

Spotify: https://github.com/kodi-community-addons/plugin.audio.spotify

hirdetés