hirdetés

Hogyan tüntesd el az internetről a személyes adataidat

Segít az Incogni – A cikk frissült

hír
Hogyan tüntesd el az internetről a személyes adataidat 1

Forrás: Incogni.com

írta: Don Kartács
2022-10-18

A Surfshark cégről már írtunk korábban, ők egy biztonsági megoldásokkal foglalkozó vállalat, akik remek VPN szolgáltatást kínálnak. Az ő égiszük alá tartozik az Incogni, amelyik egy adateltávolító szolgáltatás. Az ugyanis köztudott, hogy egy csomó oldal gyűjti a felhasználókról a személyes információkat, amelyek végül adatbrókereknél kötnek ki. Így kerülnek ki az email fiókjaitok, a személyes adataitok, ezért kaptok spam leveleket, SMS-eket de akár kéretlen hívásokat is. Ezt igyekszik az Incogni a szolgáltatásával megoldani, havi 1900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os díj ellenében, ha használjátok az INCOGNI60  kuponkódot .

A cikket a 2022 október 27 és december 4 közötti Black Friday akció miatt frissítettük

Forrás: https://surfshark.com/incogni

A gyakorlatban a szolgáltatás teljesen automatikus, nektek igazából semmit sem kell csinálnotok.

A kezelőfelületen láthatjátok az adatbrókerekhez kiküldött adattörlési kéréseket összesítve és bontásban is. A mi esetünkben ez 91 kérést jelent, a listában a kérések mellett az adat érzékenységét mutatja a szoftver egy tízes skálán, ahol például a TAJ szám magasabb besorolást kap, mint mondjuk egy sima e-mail cím. A szoftver aszerint súlyoz, hogy az egyes brókerek milyen adatokat gyűjtenek. A törlés általában pár nap alatt megtörténik, de a szolgáltatóknak 30-45 napjuk áll rendelkezésre ahhoz, hogy ezt megtegyék, ezért is kell hátradőlni, és várni, hogy az Incogni helyettetek intézkedjen. A szolgáltató ráadásul az eltávolított adatokat időközönként újra ellenőrzi, hogy a továbbiakban is törölt státuszban vannak-e, és nem kerültek-e esetlegesen vissza az adatbázisokba.

Az Incogni az alábbi adatokat távolíttatja el:

  • születési adatok
  • iskolázottsággal kapcsolatos információk
  • rokoni szálak
  • nemre vonatkozó adatok
  • vásárlási szokások
  • foglalkoztatottsági előélet
  • lakcím
  • e-mail
  • TAJ szám (angolul SSN, vagyis social security number)
  • IP címhez köthető információk
  • teljes név
  • telefonszám

Forrás: Incogni.com

Jelenleg összesen 130 adatbrókerrel áll az Incogni kapcsolatban,

de természetesen a számukat folyamatosan bővíti a cég. Ezekre az eredményekre számíthattok, ha az Incognit használjátok:

  • megszűnnek az idegesítő spam és telemarketing hívások és SMS-ek
  • csökken annak a kockázata, hogy online bűnözés alanyaivá váltok (például visszaélnek a hitelkártya adataitokkal)
  • csökken az esélye annak, hogy a személyes adataitok kiszivárognak
  • ha ki is szivárognak, sokkal gyorsabban törlésre kerülnek, mint eddig

Összességében azt tudjuk elmondani, hogy egy végtelenül egyszerűen használható, hasznos és kényelmes szolgáltatás, és a teszt írásának pillanatában már kaptunk is visszaigazolást egyes adatszolgáltatóktól, hogy az általunk megadott adatokat ellenőrizték az adatbázisukban, igaz ebben az esetben ez ott nem szerepelt.

Forrás: Incogni.com

Ha felkeltette az Incogni az érdeklődéseteket, akkor a Black Friday keretében – ami október 27 és december 4 között esedékes – éves előfizetés vásárolva csak havi 1900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért – éves szinten 22 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért – vehetitek igénybe a szolgáltatást. A szolgáltatás bármikor lemondható, illetve 30 napos visszafizetési garanciát vállalnak a szolgáltatásra, amennyiben az nem felelne meg az igényeiteknek.

hirdetés