hirdetés

Érdekes, NEM Xiaomi telefonok

Van élet a kínai Apple-ön túl

hír
Érdekes, NEM Xiaomi telefonok 1
írta: Don Kartács
2019-07-11

Ha valaki megkérdezné, milyen telefont ajánlunk megvételre, akkor szinte biztos, hogy a Xiaomi, Huawei, OnePlus hármas valamelyik modellje lenne a válasz. Ez nem véletlen, ezek a legmegbízhatóbb, ár-érték arányban is remekelő, vagy valamilyen olyan speciális tudással rendelkező készülékek, amikért már érdemes kifizetni a plusz felárat. Azonban a piac ennél sokkal szélesebb, így megnéztük, mit lehet még venni, ha valakinek már tele van a hócipője a fenti hármas konstans emlegetésével.

Ennek szerintem tényleg van értelme, hiszen „tag und nacht” ezt bámuljátok, akkor legalább tényleg lássatok valamit a 6,26 colos területen. 9.1-es Android fut rajta, ami valószínűleg stabil, ha nem mókoltak bele az Elephone mérnökei.

Természetesen a mostanában menő szolgáltatásokat – gyorstöltés, arcfeloldás, Type-C port, B20 4G – is tudja, az NFC viszont hiányzik. 74.000 Ft-ért kelleti magát, ami még mindig a Mi9 T ára alá esik, bár a GBMI9T500 kuponnal azt is lefaraghatjuk 86.000 Ft-ra.

Az Asus Zenfone 6 hasonló filozófiával operál, mint az Elephone U2, viszont ő nem felfele csúsztatja ki a pop up kamerát, hanem mint a régi sportautók bukólámpája, kifordítja azt.  Kifejezetten látványos megoldás, és természetesen ennek is az a célja, hogy a 100%-hoz közelítő képernyő/előlap arányt elérjék.

A hardver a jelenleg kapható csúcslapkára, a Snapdragon 855-re épül, amit 6 GB RAM és 128 GB ROM egészíti ki, szóval a teljesítménnyel nem nagyon lesz gondotok. A képátló itt is hatalmas, 6,4 colos, viszont IPS technológiát használ, és nem AMOLED-et, nagy bánatomra. A kamera nyilván egy flagship teló esetében a csúcsot képviselő darab, a fő szenzor 48 Megapixeles, vagyis jó eséllyel szénné nagyíthatjuk majd a képeket, mégsem lesz elviselhetetlen a minőség. Vicces adat, hogy a készülék 2 TB-nyi micro SD kártyát is lekezel, ennél sokkal hasznosabb információ, hogy a hatalmas, 5.000 mAh-s akkuval brutális üzemidőre számíthattok, ha nem napi több órában henteltek rajta zombikat. Természetesen a létező összes extrát megkapta – NFC, QC 4.0, BT 5.0, – ami most menő a piacon, de a 191.000 Ft-os árért azt hiszem, ez a minimum.

Lenovo Z6 Lite és Z5s

Említettem a Xiaomi böjtöt a bevezetőben, ehhez az elvhez ragaszkodva akadtam bele a fenti két telefonba. Mindkettő árban Xiaomi Redmi Note 7 4/64-es alternatívája, viszont valamiért a 65.000 Ft körüli árba belefért a Snapdragon 710 SoC, ami így azt a fura helyzetet eredményezi, hogy ez a két mobil egy hangyányit alulárazottnak tűnik. Láttam már ilyet annak idején LeTV készülékek kapcsán, vettem is akkor egy LeTV X526 Pro-t.

Persze ilyenkor mindig megszólal bennem a vészcsengő, hogy vajon hol lóg ki a lóláb. Mindkettőn Android 9 fut, tudják a B20-as sávot, ez a rész pipa. Gyenge lenne az akksi? Még azt sem mondanám, 4.050 és 3.300 mAh, ráadásul a Snapdragon procik jellemzően takarékosak. Akkor biztosan eltrógerkedték valamelyik szenzort vagy egyéb helyen spóroltak.

Ehhez képest, Type-C port, gyorstöltés, ujjlenyomat-olvasó, duális ac WiFi, normális, a Lenovo S5 Pro-ról ismert kétszeres „optikai” zoom, szóval teljesnek tűnik a repertoár. Innentől kezdve pedig ízlés dolga, hogy melyik telefont preferáljátok, az egyik 65, a másik 63.000 Ft-ba kerül. Én a ti helyetekben a badass, metálzöld Lenovo Z5 Lite-ot választanám.

Telefonos turkáló

Kalandvágyó egyéneknek találtam még néhány „futottak még” mobilt is, amik nem különösebben drágák, és az általam nem igazán preferált MTK chipsetre épülnek. Van itt minden, mint a búcsúban, 6/64-es, friss ropogós Umidigi F1 Play 60.000 Ft-ért, strapatelefonokat is megszégyenítő, 6.000 mAh-s akkuval szerelt Oukitel K9 56.000-ért, ennél is olcsóbb Ulefone Power 6 46.300 Ft-ért azoknak, akik ennél is kevesebbet szánnak a témára.

Ha viszont sokat, akkor a Blackview BV9600 strapatelefon felé mozduljatok, ami szerintem az elmúlt 1 év egyetlen értékelhető dizájnnal felvértezett készüléke, amelyet mindenféle érdekes – NFC, giroszkóp és e-iránytű, vezetéknélküli töltés stb. – szenzorral tömtek tele. Elég vastagon fogott a cerka, 110.000 Ft, de legalább vám- és áfamentesen érkezik, lengyel raktárból.

hirdetés