hirdetés

Elektromos vs. fosszilis energiatermelés

A Bluetti megmondja a frankót

hír
Elektromos vs. fosszilis energiatermelés 1

Forrás: Bluetti

írta: Don Kartács
2023-05-26

A Bluetti alapvetően az elektromos energiatárolási megoldásokban utazik, vagyis mindenféle power stationt és ezek kiegészítőit – például napelemek, plusz akkumulátorok, átalakítók stb. – gyártja és árulja a vállalat. Így adja magát az összehasonlítás a dízel generátorokkal, még akkor is, ha alapvetően azok nem tárolják, hanem előállítják az áramot, fosszilis üzemanyagok felhasználásával. Lássuk, hogyan viszonyul egymáshoz a két megoldás.

Forrás: Bluetti

Alapvetően az ilyen összevetések egy kicsit demagógok, hiszen a körtét hasonlítjuk az almához, de a végfelhasználók szempontjából ez mindegy, számukra az a lényeg, hogy melyiket egyszerűbb használni.

Biztonsági szempontból általában a napelemes rendszereket tekintik biztonságosabbnak, mert nem használnak éghető üzemanyagot, illetve a tartályuk sem szivároghat. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a helytelen elektromos töltés az akkumulátorok kigyulladásához vezethet. Maga a működési folyamat az elektromos rendszer esetében nem jár további kibocsátással, így elhelyezhető beltérben, ugyanez viszont nem igaz a tűzelőanyagos megoldásokra, hiszen ott az égéstermék mérgező, így csak kültéren üzemeltethetők az ilyen jellegű aggregátorok.

Ami a funkcionalitást illeti, a power stationöknek számtalan kimenete van, mindenféle modern eszköz könnyedén direktben tölthető róluk, ezzel szemben a dízel aggregátorok nagy teljesítményt képesek leadni, viszont a kimeneti oldalon jóval macerásabb az eszközök töltése. Cserébe viszont az időjárási körülmények nem befolyásolják a teljesítményleadást, ellentétben a napelemes rendszerekkel.

A felhasználói élmények kapcsán érdemes azt megemlíteni, hogy a modern inverteres rendszerek mind rendelkeznek valamilyen vezeték nélküli kapcsolattal, vagyis app alapon vezérelhetők, távolról konfigurálhatók és így tovább, ráadásul szinte hangtalanul – azért nem teljesen, mert például az aktív hűtés tud hangos lenni – tevékenykednek. Viszonylag könnyen mozgathatók,  és kevés karbantartást igényelnek. A fosszilis üzemanyagot égető aggregátorok büdösek és hangosak, és bizonyos időközönként karban is kell tartani ezeket.

Forrás: Bluetti

Nagyon fontos, hogy a napelemes rendszerek bekerülési költsége jóval magasabb, mint a dízelaggregátoroké, viszont az élettartama alatt ingyenesen képes feltölteni a rendszert napenergiával. Ezzel szemben a fosszilis üzemanyagokat használó aggregátorok esetében pont fordított a bekerülési költség, maga a generátor nem annyira drága, ám folyamatosan üzemanyaggal kell feltölteni, ami költséges, és az ára is eléggé volatilis. Például egy komplett házat meglehetősen drága lenne szigetüzemre állítani dízel aggregátorokkal, ellentétben az elektromos tárolási megoldások magas ára az évek során megtérülhet, hiszen otthont az emberek évtizedekre vásárolnak.

Végezetül pedig nem szabad elfeledkezni a fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdéséről, hiszen a dízelolaj égetése jelentős környezeti terheléssel jár, ami egy nem megújuló energiaforrás, és az ilyen típusú kibocsájtás jelentősen hozzájárul a levegő szennyezéséhez. Ezzel szemben az elektromos rendszerek a napsütésből konvertálják át az energiát, vagyis környezetsemlegesen működnek. Természetesen a fentiek tükrében nincsen egyetemesen jobb vagy rosszabb választás, egyszerűen másra valók ezek a rendszerek. Nézzünk meg két olyan forgatókönyvet, amikor a Bluetti elektromos tárolási megoldásai bizonyulnak jobb választásnak.

hirdetés

Otthoni tárolási megoldások áramszünet esetére

Nem véletlen, hogy a Bluetti többek között erre specializálódott, hiszen egy otthon energiával való automatikus ellátására kiválóak a megoldásaik. A nagyobb rendszerek képesek szigetüzemszerűen, a hálózattól teljesen elkülönülten is működni, viszont ezek bekerülése nagyon magas. Ellenben a backup rendszerek – amik csak a hálózati áramkimaradás esetén, egy fajta biztosítékként szolgáltatnak energiát – jóval olcsóbbak, és elég sok ilyen modellje van a Bluettinek. Az AC300 és AC500 modellek 3-5000 W-ot képesek leadni, képesek UPS-ként  – vagyis szünetmentes áramforrásként – is működni. A kapacitásuk bővíthető, 3072-18 432 Wh között, pénztárcától függően.

Forrás: Bluetti

Mobil energiatárolási megoldások táborozáshoz

Az előbb említett rendszerek meglehetősen nagy tömeggel rendelkeznek, nem érdemes őket egy sátortábor felépítéséhez kipakolni a mező közepére. Vannak ennél sokkal inkább a hordozhatóságot előtérbe helyező eszközök, amik azért még kellően bikák is. A Bluetti AC200 Max és AC200P modelljei már elég nagyok, képesek kipumpálni 2000 W-ot, miközben 2000 Wh a kapacitásuk és ezek is meg tudnak táplálni egy hűtőt vagy mikrót a tábor közepén.

hirdetés