hirdetés

Arcmaszk koronavírus ellen

Melyik milyen, hogyan kell értelmezni a jelöléseket?

hír
Arcmaszk koronavírus ellen 1
írta: Don Kartács
2020-03-26

Többen is írtatok, hogy szeretnétek sebészi szájmaszkot, illetve álarcot beszerezni a koronavírus járvány elleni védekezés miatt. Számtalan kérdés felmerült a jelölésekkel kapcsolatban, hogy honnan, mit és hogyan érdemes megrendelni. Ezért megpróbálunk nektek segíteni a különböző rövidítések kibogozásával, illetve a termékek összegyűjtésével.

A sebészeti maszkok védelme kétirányú, viszont ezeket hermetikusan nagyon nehéz vagy egyáltalán nem lehet felhelyezni az arcra, hiszen oldalt, illetve az orrnyereg magasságában eltartanak. A légzési ellenállása csekély, viszont az illesztési pontatlansága nagy, ebből adódóan némileg nő a fals levegő szívásának esélye. Alapvetően akkor kell alkalmazni, ha már valaki fertőzött, hiszen a cseppfertőzéssel levegőbe jutó váladékot – ami a vírusokat is tartalmazza – nem engedi át. Ezek egyszer használatos maszkok, a levétel után el kell őket dobni.

A következő szint a félálarc – angolul respirator -, de a magyar köznyelvben tulajdonképpen mindent „maszknak” hívunk. A félálarc olyan szűrőbetétet tartalmazó eszköz, amely sokkal jobban rásimul az arcra, körbezárja a szájat és az orrot is. Minden álarc neve mellett alapesetben jelöléseket találtok, például: „kilégzőszelepes szűrőmaszk FFP2 NR”. A megnevezés után az FFP a filtering face piece – vagyis szabad fordításban: arcra helyezhető szűrőalkalmatosság – rövidítése, a szám pedig a védelem szintje. A maszkok lehetnek egyszer- (jelölése: NR, vagyis non reusable) vagy többször használatos darabok (jelölése: R), az előbbiek jellemzően egy munkanapot (8 óra) bírnak ki, de ez terheléstől is függ.

A kilégzőszelepes maszkok védelme általában egyirányú, a levegő kifújásakor kinyit a szelep és kiengedi a kilélegzett levegőt – ilyenkor nem szűr -, befelé viszont zár, helyette a szűrő védelme dolgozik.

Tehát semmi értelme egy beteg embernek csak befelé szűrő maszkot viselnie, hiszen ezzel csak annyit ér el, hogy mindenkit ugyanúgy megfertőz, mintha semmit nem viselne.

Ezekben nehezebb a lélegzetvétel, illetve a kommunikáció is, cserébe sokkal jobb védelmet biztosítanak mint a többi típus, annak, aki még nem beteg. A sebészi és az FFP2/FFP3 maszk közötti különbségekről szóló kutatásokért erre a linkre nyomjatok.

A koronavírus elleni védekezésben hasznos maszkok besorolása minimum FFP2, de még jobb ha FFP3 -asat használtok, a lenti táblázatokat is eszerint tanulmányozzátok. Az FFP jelölés az európai EN 149:2001 szabvány része, ezért a nem európai maszkok esetében nem ilyen szabványmegnevezésekkel fogtok találkozni, de ettől még azok is hasonló védelmi szintet képviselnek. Megpróbáltuk összeszedni, hogy melyik országban milyen szabvány érvényes az ilyen védőfelszerelésekre, és azok milyen védelmi szinteknek felelnek meg. Az alatta lévő táblázatban pedig azt láthatjátok, hogy az egyes szabványok szerint az adott védelmi szintek milyen védettséget biztosítanak:

Fontos azt tudni, hogy a vírusok ennél a méretnél kisebbek, de jellemzően valamilyen anyaghoz tapadva – pl. légúti váladék, nyál, porszemcse stb. – fertőznek, ami ellen az FFP2/N95/KN95 vagy ennél magasabb besorolású maszkok nyújtanak védelmet. A fentieken túl léteznek cserélhető betétes, ikerszűrős félálarcok és a szemet is védő álarcok is. A cserélhető betétes megoldásnál az a trükk, hogy több maszkot és több szűrőt kell venni. Használat után a használt darabot elteszitek „karanténba”, és amíg le nem telik annak ideje, nem nyúltok hozzá, hanem használtok egy másikat. A karanténidő lejárta után fertőtlenítés majd szűrőcsere, így lehet egy biztonságos vetésforgót csinálni. Néhány helyen olyat is olvastam, hogy az amerikai N95-ös szabvány teljesíti az európai FFP3-as szabvány követelményeit. Ez szerintem egy félreértés, és abból fakad, hogy az európai gyártók Amerikában forgalmazott FFP3-as eszközei értelemszerűen teljesítik az alacsonyabb amerikai besorolást is, visszafelé viszont ez nem helytálló.

Összefoglalva a fentieket: ha már fertőzöttek vagytok, akkor az elsődleges cél az, hogy meg kell akadályoznotok a továbbfertőzést, ehhez sebészeti maszkot kell viselnetek. Amennyiben nem vagytok fertőzöttek, akkor FFP2/N95/KN95 vagy magasabb besorolási szinttel rendelkező félálarcot kell viselnetek.

A maszk csak akkor ér valamit, hogyha a szemeteket és egyéb bőrfelületeiteket is véditek, tehát viseljetek szemüveget és gumikesztyűt is.

Ez utóbbiból a nem túl vastag, de ellenálló darabból vásároljatok jó párat, és úgy vegyétek le, hogy a csuklótok tetejétől lefele húzzátok, illetve a lehető legkevesebbet érintkeztek vele. Egyből mehet egy szemeteszsákba, amit kössetek össze és dobjatok ki.

 

Hogyan és meddig használjuk a maszkokat?

Fontos, hogy a maszkok csak akkor védenek, ha azokat szakszerűen helyezitek fel, és nem használjátok tovább, mint amit a gyártó az adott termék esetében előír. A sebészeti maszkok egyszer használatosak, míg az NR-rel jelölt félálarcok cseréjét általában 8 órányi munkavégzéshez kötik. Az R-rel jelölt félálarcok többször is használhatóak. A használatnál az alábbiakra kell figyelnetek:

  • Felhelyezés előtt mossatok kezet!
  • A férfiak borotválkozzanak meg, különben nem fog felfeküdni az arcukra a maszk!
  • A felvételkor a maszkot úgy igazítsátok el, hogy az minél jobban fedje a szájat és az orrot, a kritikus területek az orrnyereg és az arc a maszk szélein.
  • Törekedjetek arra, hogy ne maradjanak szabad részek az arcotok és a maszk között, mivel ez növeli a fals levegőszívás esélyét és csökkenti a védettséget.
  • Ne vegyetek fel egymásra több maszkot, mert nem fognak felfeküdni az arcon, és csak rontják egymás hatékonyságát.
  • Általános gyakorlat szerint azt javasolják, hogy ne érjetek a maszk külső részéhez, sem felvételkor, sem viselés közben, és különösen akkor ne, amikor leveszitek. Ennek ellent mond ez a 3M videó, ahol a gyári bemutatóban hozzányúlnak a maszkhoz.
  • Ha úgy érzitek, hogy a maszk nyirkos, akkor cseréljétek le!
  • A használt maszkot azonnal dobjátok ki egy lefedhető szemetesbe vagy egy zsákba, aminek a száját kössétek össze!
  • Minden új maszk feltételekor mossatok kezet, ezzel vissza is juttok az első lépéshez.

 

Arcmaszk koronavírus ellen 7

Honnan szerezhetőek be a felszerelések?

Gyakorlatilag az összes kínai webáruház – Banggood, Gearbest, Geekbuying, Aliexpress stb. – kínál felszereléseket, folyamatosan egymásra rálicitálva. Ami lényeges, hogy FFP2/N95/KN95-nél gyengébb védelemmel rendelkező eszközöket nem érdemes vásárolni, viszont jobbat igen. Mivel az árak naponta változnak, ezért ezeket nem közöljük most le, csak néhány dolgot jegyeznénk meg:

  • A szállítási idő kritikus ebben a helyzetben, ezért érdemes EU raktáras termékek közül válogatni, vagy vegyesen rendelni EU-s és kínai raktárból is. A kézbesítés hosszát elég jelentősen befolyásolja a magyarországi postai szállítás is.
  • Bár az árak már elég magasak, de ez pont egy olyan cucc, amin nem érdemes spórolni. Ne azért vegyetek alacsonyabb védelmi besorolásba tartozó maszkot, mert az olcsóbb.
  • Ha biztosra akartok menni, akkor valamilyen neves gyártó FFP3-as eszközét vegyétek meg, mint a 3M FFP3-as maszkja.
  • Ha nem találtok EU raktárban megfelelő felszerelést, akkor még mindig kérhetitek a csomagot DHL-lel vagy egyéb neves futárcéggel, így 5-7 nap alatt Távol-Keletről is megérkezik a küldemény. Ez azonban vám- és áfaköteles, ha a vámhatárnál – nagyjából 37 EUR – magasabb a csomag értéke. A részleteiről itt és itt tudtok tájékozódni.

A lenti gombra betettük a különböző áruházak gyűjtő linkjeit, illetve létrehoztunk a Facebook csoportunkban egy posztot, ami alá összegyűjtöttük az elérhető maszkokat, fertőtlenítő szereket és a további, védekezést segítő cuccokat. Az Aliexpress-es rendeléssel kapcsolatban annyi tanácsunk lenne számotokra, hogy a rendelés előtt kérdezzetek rá az eladónál, hogy BIZTOSAN EU raktárból küldi-e a terméket – már amennyiben az oldal is így jelöli -, mert láttunk már csodákat.

Gondoljatok továbbá az idősekre, akik a középkorúaknál és a fiataloknál sokkal veszélyeztetettebbek, ha van felesleges maszkotok, osszátok meg velük, vagy segítsetek nekik a mindennapi élet gördülékeny lebonyolításában – bevásárlás, csekkek befizetése stb. -, hiszen ha valakire igazán vonatkozik a #maradjotthon, akkor azok ők. Mindenkinek kitartást kívánunk addig, amíg a helyzet jobbra nem fordul, és tényleg maradjatok otthon.

hirdetés