hirdetés

Teljeskörű revolúció a postán

Már majdnem 21. század

hír
Teljeskörű revolúció a postán 1
írta: Rolla
2019-12-11

Az elmúlt két évben nagyfokú fejlesztéseken esett át a Magyar Posta, aminek célja, hogy minél több terület legyen digitalizálva, így például az ajánlott vagy a tértivevényes leveleket már digitális aláírással és eSzemélyivel is átvehetitek, továbbá szinte valós időben nyomonkövethető a küldemény útja. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kijelentette, hogy: ,,Az elektronikus kézbesítő rendszer bevezetése új korszakot jelent a postai szolgáltatások körében.”

Teljeskörű revolúció a postán 2 Fotó: Soós Lajos

Szintén nagy újítás, hogy a könyvelt levélküldeményekhez már a posta.hu oldalán is megadhatjuk a címet, továbbá kivezetik ezen levelek papíralapú tértivevényét, helyette elektronikus úton érkezik a visszaigazolás a levél kézbesítéséről. Ezzel akár napokat is spórolhatnak, nem beszélve a munkáról és a felesleges papírról. Természetesen ha valaki feltétlenül igényli, az megkaphatja hagyományos úton is a visszajelzést.

És hogy ettől is kevesebb nyűggel és adminisztrációval járjon a kézbesítés, a levelek kézhezvételekor már eSzemélyit is használhatunk, amivel egy érintéssel, és az eAláírás PIN kódjának megadásával máris igazolhatjuk személyazonosságunkat és kitölthetjük a sokszor oly macerás átvételi elismervényt. Mivel a Posta állítása szerint Európában nincs még egy ilyen rendszer, maximum csak hasonló, ezért még nagyobb kihívást jelentett a kiépítése. A már meglévő rendszert bővítették ki, így 650 alkalmazás fut párhuzamosan, 2800 szolgáltatási ponton, ami szinte a legnagyobb vállalati informatikai rendszer ma Magyarországon.

Ti hogy látjátok, működni fog ez a módszer a gyakorlatban? Találkoztatok már esetleg szeptember óta személyesen az új rendszerrel?

hirdetés