hirdetés

Tippek az otthoni ügyintézéshez

Így kerüld el a tömeget

hír
Tippek az otthoni ügyintézéshez 1
írta: hajas
2020-03-26

Biztosan tapasztaltátok már, hogy a jelenlegi helyzetben nem olyan egyszerű az ügyintézés, csekkek befizetése. A posták, gyógyszertárak előtt hosszú sorok kígyóznak, a boltok pedig gyakran zsúfoltak. Sok ügyet azonban otthonról is el tudtok intézni, ehhez adunk nektek néhány jó tanácsot.

A telefonos applikációkon csak egyszerűen be kell olvasnotok a csekken található QR kódot, és a telefonon megjelennek a csekk adatai. Ha leellenőriztétek, hogy minden stimmel, akkor bökjetek a befizetés gombra, és kész is a számlabefizetés. Erről SMS-ben visszajelzést is kaptok. Az internetes bankfiókokon pedig általában egy virtuális sárga csekk jelenik meg előttetek, ahova be kell pötyögnötök a papír alapú számla adatait.

Tippek az otthoni ügyintézéshez 2

Feltöltőkártyások adategyeztetése

Néhány éve a telekommunikációs szolgáltatók kötelezve lettek arra, hogy kötelező évente a feltöltőkártyás ügyfeleivel adatot egyeztetni. Ezt az ügyfelek online is elvégezhetik, azonban többen csak személyesen tudják elintézni, főleg az idősebb korosztály, akik nem feltétlenül boldogulnak a digitális világban. Így ha a családban szülők, nagyszülők feltöltőkártyás telefont használnak, segítsetek nekik! Ehhez csak a személyigazolványukra és a lakcímkártyájukra van szükségük, az adatokat pedig telefonon keresztül is elkérhetitek tőlük.

Fontos, hogy pontosan azokat az adatokat adják meg, amik az igazolványokon szerepelnek. Például, ha a személyin az szerepel, hogy a születési hely Budapest 09 (Magyarország), akkor nem elég azt megadni, hogy Budapest. Mindegyik szolgáltató részletes útmutatót ad, ez alapján járjatok el ti is. A három szolgáltató webes felülete a következő:

 

Tippek az otthoni ügyintézéshez 3

Gyógyszerek kiváltása

Egyszerűsödött az e-receptek kiváltása. Ismerősök, barátok, rokonok gyógyszereit akár ti is kiválthatjátok a patikákban, felírási igazolás és meghatalmazás nélkül. Ehhez mindössze az adott személy TAJ számára, és a saját személyazonosító adataitokra lesz szükségetek. Kaptok egy nyugtát, hogy a gyógyszerek átvétele megtörtént, erről a gyógyszertárnak is lesz egy másolata. Ha csak tehetitek, fizessetek érintéses kártyával. Április 15-től egyébként 15 000 forint lesz az érintéses fizetések értékhatára.

Online bevásárlás

Több hazai áruházlánc biztosít online bevásárlási lehetőséget, így elkerülhetitek a forgalmas bevásárlóközpontokat. Ehhez szükségetek lesz regisztrálni az áruházak weboldalán, meg kell adnotok a címeteket, és készíteni egy bevásárlólistát, de akár készételt is rendelhettek házhoz. Ezt napokon belül futár hozza ki nektek, a készételt természetesen jóval hamarabb viszik ki, akár egy órán belül. Óvjátok a futárokat, lehetőleg előre fizessetek online, ne kézbesítéskor. Néhány tipp:

Segítsetek egymásnak, idősebb rokonaitoknak, vigyázzatok magatokra, és ha lehet, maradjatok otthon! #maradjotthon

 

hirdetés