hirdetés

Így élik meg Kínában a koronavírus okozta káoszt

Mire számíthatunk mi?

hír
Így élik meg Kínában a koronavírus okozta káoszt 1
írta: molcsa
2020-01-31

Beszélgettem a napokban egy kínai ismerősömmel, és természetesen kitértünk a vírus okozta káoszra is. Ő is éppen a szabadságát tölti, és első kézből számolt be az országban uralkodó állapotokról. Egészen elképesztő mértékben befolyásolja az átlagemeberek életét a fertőzésveszély, teljesen felborult a szokásos ünnepi menetrend, és sok kényszerintézkedést vezettek be.

Így élik meg Kínában a koronavírus okozta káoszt 2

Akik már korábban elutaztak a rokonokhoz, most együtt ülnek a családi házakban, és egész nap nézik a híreket, hogy képben legyenek a helyzettel. Nem is nagyon tudnak mást tenni, hiszen szinte minden tömeges ünnepséget lemondtak, és óvatosságra intették az embereket.

Ismerősöm – ahogy sokan mások is – Hupej tartomány vezetését okolja a helyzetért, mivel nem kezelték elég komolyan a vírust kezdetben, és nem vonták elég gyorsan karantén alá Vuhan városát, így nagyon sok potenciálisan fertőzött ember elutazott már a rokonaihoz az ünnepekre. Attólt tart, hogy így könnyen terjeszthetik a vírust más tartományokban és a tömegközlekedésen is. Viszont a kínai kormány intézkedéseivel elégedett, úgy érzi, hogy mióta komolyan kezelik a problémát, nagyon hatékonyan lépnek fel, és mindent megtesznek, ami tőlük telik a járvány megfékezésében.

Azt mondta, hogy pozitív a jövővel kapcsolatban, mert bár a betegek száma továbbra is nő, úgy érzi, hogy a kormány hatékonyan lép fel a vírus terjedése ellen, és 10 napon belül sokkal jobb állapotokra számít. Ő Sencsenben lakik, de az ünnepekre – ahogy a legtöbben – elutaztak a férje kis szülővárosába, és állítása szerint így egyszerűbb átvészelni ezt a nehéz időszakot, mivel Sencsenben most nehéz biztos forrásból – például – zöldséghez jutni, vidéken jobb az ellátottság ilyen szempontból. Ráadásul mivel ritkán lakott a külváros, ki tudnak menni a szabadba kirándulni, tegnap pedig bambuszkosarat fontak a családdal. Szóval nem mindenhol állt meg teljesen az élet, de nagyon komolynak ítéli ő is a helyzetet.

Sokan lassan már térnének vissza a munkájukhoz, de a legtöbb helyen a helyi vezetés meghosszabította a szabadságot, és az iskolakezdést is eltolták. Ismerősöm esetében ugyan megkérték az embereket, hogy február 8-tól már menjenek dolgozni, de sok cég még vár, a Gearbest csapata például csak 10-től lesz újra elérhető. A kontaktom több kollégája viszont február 3-tól már újra dolgozni fog home office-ban, szóval igyekeznek pörgésben tartani a gazdaságot, de érezhetően rosszat tesz ez a válsághelyzet az emberek magánéletének és az ország gazdaságának is.

Így élik meg Kínában a koronavírus okozta káoszt 3 Forrás: eastwestbank.com

Hogyan hat ránk, magyarokra a vírus?

Azt már számos szaktekintély és vezető nyilatkozta, hogy nem kell tartanunk a Kínából rendelt csomagok miatt, szinte kizárt, hogy ilyen módon kapjuk el a vírust, és az elmondások alapján itthon is fel vagyunk készülve egy esetleges járvány kezelésére. Ennek ellenére mégis érezteti hatását a vírus, leginkább gazdasági téren (üzemanyagagárak, tőzsde, a kínai termelés csökkenése miatt az árak várható emelkedése stb.), hiszen Kína óriási szereplője a világgazdaságnak, tehát az ő problémájuk az egész világra kihat.

Nekünk, Kínából rendelőknek lassabb termék kiküldésre és válaszidőkre, hiányosabb készletekre kell felkészülnünk,

de partnereink biztosítottak róla, hogy igyekeznek minél inkább a szokott kerékvágásban működni, úgyhogy lehet, hogy semmit sem fogunk észrevenni az egészből. Mindenesetre legyünk toleránsak és megértőek, és nagyobb türelemmel kezeljük az esetleges fennakadásokat, ezzel is segítve a Kínában dolgozók helyzetét.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Vu Hong

hirdetés