hirdetés

A Banggood és a Geekbuying ezután is tud áfamentesen postázni

Összegyűjtöttük, mit tudunk az új áfatörvényről a gyakorlatban

hír
A Banggood és a Geekbuying ezután is tud áfamentesen postázni 1
írta: SonkaMod
2021-07-02

Mindenkiben megállt az ütő, amikor tegnap reggel kiderült, hogy az Aliexpress rátette az áfát magától az EU raktáras rendelésekre is. Ez azért volt váratlan, mert elméletileg az EU-ba beléptetett termékekre nem kell már áfát fizetni. A hír hallatára körbekérdeztük egyéb partnereinket is, hogy ők hogy állnak az EU raktáraikkal és egyéb áfamentes szállítási opcióikkal. A Banggoodtól és a Geekbuyingtól megnyugtató válaszokat kaptunk.

Egyéb áfamentes szállítási módok

A Banggood EU Priority Line szállítási módja hatalmas sláger volt eddig is, és valószínűleg ezután is az lesz. A Kínából érkező csomagokat lehet ilyen szállítással kérni, ami feláras ugyan, de közel sem annyira drága, mint az áfaköltség.

Ha ezt választjuk, akkor továbbra sem fogja importköltség terhelni a csomagunkat, tehát áfamentesen vásárolhatunk kínai raktárból.

A Geekbuyingon szintén elérhető ez a szállítási mód, viszont azt figyeltük meg, hogy rendkívül drága lett. Erről még nincs konkrét információnk, hogy áfamentes marad-e, illetve az áremelkedése végleges-e, amíg ez tisztázódik, addig inkább csak az EU raktárak használata javasolt ebből a shopból.

Tariff Insurance

Banggoodon továbbra is lehet vámbiztosítást kötni a termékekre, ami az EU Priority Line szállítási módnál majdnem mindig ingyenes, és ennek az a lényege, hogyha mégis kéne importköltséget fizetnünk, akkor azt a Banggood utólag megtéríti nekünk. Ennek a mértéke maximum a termék árának 60%-a lehet, de ez bőven jó, hiszen az áfa 27%, a vámkezelés költsége pedig a párszáz forintos kategóriába esik, így ezt szinte biztosan nem fogjuk meghaladni.

További információk és tapasztalatok

A RendeljKínait csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy egyre tisztábban lássuk az új áfatörvénnyel kapcsolatos rengeteg változást. Mivel még csak tegnap indult a rendszer, így még elég sok a kérdőjel, de a Tudnivalók menüpont alatt már összeszedtük a legfontosabb információkat. Itt többek között az egyes szolgáltatóknál (Magyar Posta, DHL, DPD) érvényes vámügyintézési költségek és áfafizetési könnyítések is megtalálhatóak, és folyamatosan fogjuk frissíteni, ahogy érkeznek az új infók és tapasztalatok.

Frissítettük az áfakalkulátorunkat is, ami az oldal jobb oldalán (mobilon az oldal tetején) elérhető a szerszám ikonra kattintva. Ez a Magyar Posta vámkezelési díjaival számol egy áfa + ügyintézési költség összeget IOSS, SA és normál vámkezelés esetére. Jelzi továbbá azt is, ha a csomag értéke miatt vámfizetésre is kell számítani (a legtöbbször azonban nem kell ilyenkor sem vámot fizetni). A csomagérték átváltásához használt árfolyamok az MNB-től érkeznek, a vámhatár értékét a NAV által közzétett adatok alapján számolja, így összhangban van az adóhatóság gyakorlatával, úgy gondoljuk, hogy elég pontosan meghatározza a várható díjakat.

Facebook csoportunkban kitettünk egy rögzített posztot, ami alá kommentben várjuk az új tapasztalatokat az áfatörvénnyel kapcsolatban. E bejegyzés alatt már most is olvashatók az olvasók és követők meglátásai. Érdemes ide megírni a konkrét tapasztalatainkat, valamint követni a posztot, hogy képben legyünk a gyakorlattal.

hirdetés