hirdetés

8 cég közül ki a legolcsóbb?

Finteches pénzküldés

hír
8 cég közül ki a legolcsóbb? 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-09-02

Írtam már a témáról nemrég, amikor a legismertebb cégek – a TransferWise, a Revolut és a Curve – pénzküldési szolgáltatásait hasonlítottam össze, költség oldalról. Azóta viszont újabb szolgáltatókat találtam, akik mind azt ígérik, hogy ők a legolcsóbbak, a leggyorsabbak, és még a csillagokat is lehozzák nekünk az égről. Ha azt nem is, de minimum egy rakat pénzt kell, hogy spóroljunk a hagyományos banki átváltáshoz képest. Nézzük, melyik induló nyerte meg a versenyfutást a pénzünkért.

A lent felsorolt 7+1 cég – TransferWise, TransferGo, PaySend, WeSwap, InstaReM, Azimo, WorldRemit és viszonyítási alapként a Revolut – fő profilja az olcsó pénzküldés és pénzfogadás, mégis jelentős különbségek vannak egyrészt a stratégiájukban, másrészt pedig a tényleges szolgáltatásukban. Tipikusan két taktikát alkalmaznak: alacsonyabb árfolyam mellett költségmentesen küldenek pénzt vagy magasabb árfolyam mellett, de devizaváltási költséggel kiegészítve, ilyen például a TransferWise.

Azt viszont nem nagyon szokták nagy dobra verni, hogy nem minden pénznemet támogatnak, így használhatósági szempontból nemcsak az ár, hanem az is számít, hogy egyáltalán át tudjátok-e küldeni a pénzt. Ebből a szempontból értelemszerűen a magyar forintot preferáltam, és a három fő devizára – USD, GBP, EUR – való átváltást vettem figyelembe, oda-vissza. Pár szót ejtenék a cégekről is külön-külön, hiszen nem biztos, hogy mindenki számára ismertek lesznek, kezdjük a futottak még kategóriával.

Az InstaReM erős például az EUR-USD átváltásában

A szingapúri InstaReM itthon egy nem különösebben ismert fintech szolgáltató, aminek viszonylag egyszerű oka van: nem lehet vele sem forintot küldeni, sem forintot fogadni. Mindazonáltal a legfontosabb devizák legtöbbjét – USD, GBP, EUR és néhány távol-keleti pénznem – küldhetitek és fogadhatjátok is. Érdemes összevetni a TransferWise-zal, például EUR-USD átváltásban az InstaReM a jobb, az alacsonyabb devizaváltási költségei miatt.

A WeSwap kapcsán több probléma is felmerült, a devizaváltó felületükön a devizák nem váltogathatóak oda-vissza, ami eléggé megnehezíti a dolgokat, úgy is fogalmazhatnék, hogy az ergonómia távolról sem tökéletes. Másik probléma, hogy a költségeket sem részletezik ki, és az árfolyamuk sem különösebben jó, bár el tudom képzelni, hogy van olyan devizapár, amiben megveri a többi szoláltatót. Rendelkeznek prepaid bankkártyával is, amit ha 50 fonttal feltöltötök, jár 5 font bónusz. A legnagyobb baj viszont az, hogy nincs a rendszerükben magyarországi címbeviteli lehetőség, ahogy az Azimo esetében sem, emiatt itthonról nem használható. Van még pár ilyen szolgáltató, de azért érdemes nyomon követni, hátha változik a helyzet.

Az Azimo és a PaySend legnagyobb problémája, hogy nem küldhettek másnak magyar forintot, csak egyéb devizákat, forintban viszont fogadhatjátok őket, tehát a legjellemzőbb USD-HUF, GBP-HUF, EUR-HUF konverziókra mindkét szolgáltató használható, illetve van egy két elég extrém váltási lehetőségük is. Az Azimo ráadásul az első két utalást ingyenesen teljesíti.

A TransferGo az egyik nagy kedvencem a TransferWise mellett, viszont itt is van egy jelentős megkötés, csak európai devizákban tudtok pénzt küldeni, vagyis a dollár kiesik. Minden más viszont játszik, ráadásul elég alacsony költségekkel – 1 EUR/GBP – dolgoznak, szóval akár le is nyomhatják a legnagyobb konkurenciát, a TransferWise-ot. Arra figyeljünk oda, hogy plusz díjazás fejében azt is megválaszthatjuk, hogy mikor érkezzen meg a célpontunkhoz az elutalt összeg, értelemszerűen minél gyorsabb, annál magasabb a felár. Nekik is van promóciós rendszerük, az 50 GBP értékű utalás után 10 fontot kaptok.

Bár a TransferWise-ot mindenki ismeri, írnék róla pár gondolatot. Az egyik, hogy jellemzően azért jön ki győztesen a kalkulációkból a cég, mert egy fix, százalékos díjat használnak, rendkívül jó árfolyam mellett, ami bőven ellentételezi a plusz költségeket. Másrészt ők támogatják a legtöbb devizanemet, illetve a szolgáltatásukat például a Bunq neobankhoz is integrálták, ráadásul nekik van a legtöbb ügyfelük és nyereségesen is működnek. Nekünk, magyaroknak a slusszpoén az, hogy van magyar nyelvű weboldaluk is, szóval, aki esetleg nem beszélne angolul, az sem kerül bajba.

A lenti táblázatban pedig láthatjátok az árösszehasonlítást, amelyet hétvégén és hétköznap is elvégeztem, vastagon nyert a TransferWise a szombat-vasárnapi időszakban, ellenben hétköznap tarolt a Revolut, ami meglepő. Azt azért érdemes észben tartani, hogy abból indultam ki, hogy a pénz Magyarországra érkezik vagy innen távozik, de ha te egy külföldön élő magyar vagy aki euróban kapja a fizetését, de Amerikában finanszírozza dollár alapon a gyermeke továbbtanulását, akkor jó eséllyel más számok jönnek majd ki, ezt mindenképpen vegyétek figyelembe.

Végezetül pedig beszélek egy kicsit a kedvezményekről, amelyek jelentősen módosíthatják a végeredményt, mert például a devizaváltási költség ingyenes lesz. A lenti lehetőségekkel tuningolhattok még egy picit a felhasználáson:

  • TransferWise: meghívókóddal 150 000 Ft-ig nincs devizaváltási költség
  • TransferGo: meghívókóddal – eAm4Yr – 10 font bónusz jár 50 font utalás esetén
  • PaySend: meghívókóddal – 1e4da5 – az első átutalásnál nincs devizaváltási költség, illetve az azonnali utalások díja is csak 1,5 EUR
  • WorldRemit: új regisztrálóknak az alábbi kóddal – 3FREE – az első 3 tranzakció ingyenes

A többi devizaküldő szolgáltatás esetében magyarországi lakcímmel nem lehet regisztrálni vagy nem lehet hazai devizát küldeni.

hirdetés