hirdetés

  link másolása

  2021. július 1-jével életbelépett az új EU- áfatörvény, aminek értelmében megszűnt a 22 euró alatti csomagok áfamentessége, és új szabályok kerültek bevezetésre az áfafizetésre. A bejegyzés ennek megfelelően frissítve lett.

  DHL esetén is lehetőség van egyszerűsített vámkezelésre 150 euró csomagérték alatt. Ha ilyen csomagunk érkezik, a DHL e-mailt vagy SMS-t küld egy linkkel (vagy ha van DHL fiókunk, akkor ott jelzik), amin lehetőségünk van online, bankkártyával befizetni az importköltségeket (és a vámügyintézési díjat, ha van). Ők lefolytatják a vámkezelést, majd kiszállítják a csomagot. Ha nem akarunk online fizetni, lehetőség van a futárnál is kifizetni a díjakat bankkártyával és készpénnzel is (a díjak ebben az esetben is ugyanazok).

  Ha olyan csomagunk érkezik a DHL-en keresztül, amire már vásárláskor kifizettük az áfát (IOSS), akkor nem küldenek linket, és nem is kell semmit fizetni (ügyintézési díjat sem).

  A DHL-nek fizetendő vámügyintézési díj az alábbiak szerint alakul:

  • 5 euró áfatartalom (kb. 18,5 euró csomagérték) alatt nincs díj
  • 5 euró áfatartalom felett 5990 Ft a díj

  Az ügyintézési idő 1-2 munkanap.

  150 euró érték felett normál (nem egyszerűsített) vámkezelésre van mód, ennek menete:

  A futárszolgálatok, így a DHL is a feladóktól egy ún. commercial invoice (ejtsd: kommersöl invojsz) nevű papírt is kérnek, amire sima posta esetében nincs szükség. Ez a papír egy tételes terméklista és értékbizonylat a csomag tartalmáról. Ezt a kínaiak sokszor nem pontosan töltik ki, az árakat alacsonyabbnak írják, de a lényeg stimmel rajta. Így néz ki egy valódi commercial invoice (részlet)

  A DHL-nél úgy működik a normál vámkezelés, hogy amikor megérkezik Magyarországra a termék, beszkennelik a commercial invoice-ot, és kapsz egy e-mailt, amiben megkérnek, hogy szíveskedj nyilatkozni XYZ fuvarlevélszámú (így hívják náluk a követési számot) csomag tartalmáról és értékéről. Ha nincs rajta a csomagon az e-mail címed, akkor felhívnak telefonon, hogy add meg. A csatolmányban te is megkapod a szkennelt képet, így előre tudod ellenőrizni, hogy a kínaiak mit írtak rá.

  Így néz ki, ha csatolmányban kapod meg a DHL-től

  Ezek után ugyanolyan fizetési igazolásokat kérnek, mint a Magyar Posta, általában egy PayPal tranzakciós screenshot és/vagy egy webshop visszaigazoló e-mail megteszi. A vámügyintézési eljárás 1-2 munkanap alatt lezajlik, és kézbesítik is a csomagot.

  hirdetés