hirdetés

  link másolása

  A követési szám (Tracking number) a csomag egyedi azonosítója, amivel nyomon követhetjük az útját, láthatjuk, hogy körülbelül mikor kézbesítik, elakadt-e stb. A legegyszerűbb, ingyenes szállítási módok mellé általában felárért kell kérni, de a legtöbb szállítási módhoz rögtön adnak. A webshop rendszerében a rendelésünknél láthatjuk, de sokszor e-mailben is elküldik:

  Oldalunkon, a menüsávon található teherautó ikonnal elérhető Csomagkövetővel egyszerűen lekérdezhetők az adatok a követési szám beírásával (lásd bal oldali kép).

  Mi a követési szám? Hogyan működik? Hol kövessem a csomagomat? 2

  Számos külső oldal is rendelkezésre áll a követésre:– sima postás és MPL csomagot ITT
  – NL post küldeményt ITT
  – DHL-t ITT tudunk követni.
  – univerzális követőoldal, ami szinte mindent megtalál: 17track
  – EU Express csomagok legrészletesebben ITT követhetők

  Sokszor új követési számot kap a csomag a magyar határon, amit nem mondanak el nekünk, így nem tudunk érdeklődni a Postánál. Erre megoldás a parcellsapp oldala, mivel mutatja az új követési számot is.

  Ha lassú postával rendelünk, általában nem rögtön találjuk meg a csomagot a követési számmal, vagy nem rögtön frissül a követési információ. Akár két hét is lehet a késés, tehát nem kell kétségbe esni, ha pár nap után még nem látunk semmit.

  Magyar Posta nyomkövetési üzenetek magyarázata

  Mi a követési szám? Hogyan működik? Hol kövessem a csomagomat? 3

  Célországba elküldve: feladták a csomagot külföldön.
  Célországban feldolgozva: megérkezett Magyarországra, és felvették a Magyar Posta rendszerébe.
  Küldemény kiválasztása hatósági eljárásra…: A csomagot vámeljárás alá vonják. Ez történhet automatikusan vagy a címzett megkeresésével (adatszolgáltatás végett) is.
  Adatbekérés a címzettől: kiküldték a vámkezelős levelet, SMS-t, várják, hogy elküldjük a vámkezeléshez szükséges dokumentumokat.
  Címzettől beérkezett dokumentumok feldolgozása: megkapták a beküldött dokumentumainkat, feldolgozzák őket.
  Hatósági eljárás kezdeményezése: elvégzik a vámkezelést.
  Küldés a kézbesítő postára: a csomagközpontból az illetékes postára továbbították a csomagot, innen fogja a postás házhoz vinni (jobb esetben).
  Kézbesítés regisztrálva: sikeresen kézbesítették a csomagot.

  Ha DPD-vel (EU Express) rendelt csomagot akarunk követni, van egy trükk, hogy részletesebb infókat kapjunk. Annyit kell tennünk, hogy a GB-s követési szám elé odaírjuk a 1550 számsort. Ez a DPD magyar kirendeltségének azonosítója. Ha így kérdezzük le a csomag állapotát a DPD oldalán, sokkal részletesebb és naprakészebb információt kapunk. Konkrét példa: tegyük fel, hogy kaptunk egy 111111111111 követési számot a GB-től a DPD-s csomagunkra, ezt 1550111111111111-re módosítva kapjuk meg a részletes információt.

  A Magyar Postánál a követési számok formátuma a következő:
  – két betű (postacsomag esetén: CA-CZ, könyvelt levélpostai küldemény esetén: RA-RZ, EMS gyorsposta: EA-EZ)
  – ezt követi 9 számjegy
  – majd a végén ismét két betű, ami a feladó országot azonosítja

  hirdetés