hirdetés

Xiaomi Pocophone F1 telefon teszt

Flagship, flag nélkül

teszt
Xiaomi Pocophone F1 telefon teszt 1
írta: molcsa
2019-05-31

A nép hangosan követelte a Xiaomi Pocophone F1 telefont, hiszen ki ne szeretne 100.000 forint körül egy zászlóshajót a zsebében tudni? Az biztos, hogy valahol spórolnia kellett a cégnek, de ezt nem a hardveren tette: Snapdragon 845, 6 GB RAM, 64/128 GB hattértár, friss ropogós szoftver, veszik is, mint a cukrot. A 105.000 forintos ára sem fáj annyira, főleg ha Magyarországról érkezik többletköltségek nélkül, magyar nyelvű vevőszolgálattal és garanciával.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 9
  • design és anyagminőség: 7
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 8
  • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

8.9

  • megbízhatóság:9.5
  • design és anyagminőség:7.5
  • felszereltség, funkciók:8.5
  • ergonómia:9
  • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Feltételezem, hogy az olvasók között viszonylag keveseknek van egyszerre Redmi Note 6 Pro és Xiaomi Pocophone F1 a tulajdonában, így nem tudják a kijelzőt összehasonlítani, de dögöljek meg, még az is megegyezik. Azonos kinézet, még a notch is ugyanolyan, de az új üdvöske természetesen Type-C portot kapott. Itt is duális kamerák kaptak helyet elöl és hátul, nem maradhatott el az ujjlenyomat-olvasó és az értesítési LED sem. A hangszóró mono, pont le tudjuk fogni játék közben, ha rosszul tartjuk a mobilt. A cég szerencséje, hogy nem merték lehagyni a háromfeles jacket, különben repült volna a mínusz fél csillag, mert ezt az egyik legnagyobb suttyóságnak tartottam volna.

 

Xiaomi Pocophone F1 tesztje

Aki esetleg nem lenne képben a Xiaomi Pocophone F1 eredettörténetével kapcsolatban, ez egy indai márka, amit a Xiaomi felkarolt. Nagy piac az, nyomulni kell rajta, anno a Redmi 6 Prot is oda szánták, és ott olyan nagyon nem érdekel senkit, hogy milyen a teló, csak olcsó legyen és erős.

A hardver durva, nem nagyon van olyan pontja amibe beleköthetnék. A 6 GB RAM nyilván elég, ha eddig a 4 is az volt, 64/128 GB-os háttértáron akár nagyfelbontású filmeket is tárolhatunk, de ha esetleg nem lenne elég, akkor micro SD kártyát is képes fogadni. “Mellékesen” 712 MB/s-el olvasható az eMMC, ami egy átlagos telefon sebességének legalább háromszorosa, szóval lassúnak éppen nem nevezném.

Xiaomi Pocophone F1 telefon teszt 17

A processzor és a GPU brutális, nagyjából most ez a csúcs, nem sok minden van, ami a Snapdragon 845 és az Adreno 630-nál durvább lenne. A tesztek eredményei persze csak viszonyítási pontnak jók – Antutu pont 267.000, GFX Bench T-Rex 140FPS -, az élmény a lényeg. Szent feladatomnak tekintettem, hogy egy játékkal megakasszam a működést, és huszadikra SIKERÜLT is, kérem szépen, az Iron Blade még ezen a hardveren is tud döcögni maximum grafikai beállítások mellett. Igaz, ehhez egy akkora démon kellett, ami a fél képernyőt eltakarta, meg az a 10 csicskása, akik körülötte szaladgáltak, és mindenféle effektet hánytak a képernyőre, tűzcsóva és villámok formájában.

A kijelző konteomat gyengíti, hogy a felbontása eltér a Redmi Note 6 Pro sajátjától, az 1080*2246 pixeles IPS panel 6,18 inch méretű, 18,7:9-es arányú. A színek és a betekintési szög is jó, kellemes az érintésérzet, de azért a többi flagship AMOLED megjelenítője szebb. Viszont a folyadék hűtéssel lehet menőzni, ez most nagy újdonság a notch mellett, ami szintén ott figyel a felső sávon.

A szoftvert állítólag optimalizálták a Xiaomi Pocophone F1 mobilra, de szerintem ez kamu, hiszen mit kell egy MIUI 9.6-on hegeszteni, leszámítva azt, hogy átírjuk Miui for Poco-ra? Semmit, jó volt ez már régebben is, de azt nem értem, hogy miért nem 10-essel érkezik. Az Android természetesen 8.1-es és krémesen finom a működés. A menürendszert átrajzolták, mások az ikonok, meg kapott néhány hasznos dolgot, mint az FM rádió, teljes képernyős gesztusvezérlés és hasonlók.

Az akkumulátor a jól megszokott 4.000 mAh-s darab, amit 18 W-tal tudunk tölteni QC 3.0 szabvány szerint. Tényleg rendesen szívja az áramot, ez a gyakorlatban fél óra árampumpálás után 35%-nyi feltöltöttséget jelent. Az üzemidő meglehetősen jó a brutális processzor ellenére is. A trükk az, hogy az alacsony csíkszélesség miatt rendkívül hatékony, ráadásul ha nem kell nagy teljesítmény, néhány magot “le is kapcsol”. Ez a gyakorlatban 3 nap üzemidőt jelent, vagy egy nagyon hosszú túrát GPS és mobilnet használat mellett.

A szenzor és vezetéknélküli halmaz szinte tökéletes, iránytű, GPS, duális ac WiFi, BT 5.0, giroszkóp, pedométer is helyett kapott, illetve egy duális nano SIM foglalat. Ebben a szegmensben viszont elvártam volna az NFC-t, de az nincsen. A WiFi jel vétele viszont nem volt a legjobb, a konyhában 2 fal mögött az Iron Blade többször leakadt, eddig ezt a többi Xiaomi modell nem csinálta, de ez lehet alkalmazáshiba is.

A kamera a Mi 8SE-től érkezik, 12+5 Megapixeles duális egységgel randalírozhatunk. A képek szépek, a színvisszaadás remek, de sok fény hatására a képek kicsit kiégnek, illetve a világosabb színek kifakulnak, ezt például az égen érhetjük tetten. Az viszont látványos, hogy ha középről fényképezünk felületeket, a széle is éles marad. A szokásos Xiaomi képmanipuláló módok- AI, HDR, bokeh, kockakép, filterek és hasonlók – is rendelkezésre állnak. A teljes felbontású képeket innen tölthetitek le.

A videók is korrektek, de a 4K felbontásnál nincs képstabilizálás, ami zavaró billegésekhez vezet. Ellenben Full HD mellett van, jól is dolgozik, ráadásul 120 és 240 FPS-ben is rögzíthetünk anyagokat. A fókusz nem rángat, a színek jók és a telefon mikrofonja is egészséges mennyiségű zajt tüntet el. Közelítés-távolítás hatására viszont néha furán színt vált, ami a gyíkos videón jól látszik.

Xiaomi Pocophone F1 telefon teszt 22

A Xiaomi Pocophone F1 árazása

Magyarországon 105-115.000 Ft között érhető el a Xiaomi Pocophone F1. A Xiaomi Mi 8 143-170.000 forintért ad hasonló hardvert, de AMOLED kijelzővel, jobb kamerával és QC 4.0-s gyorstöltéssel. A Mi Mix 2S még durvább árcédulával nyomul, 160-220.000 fronyót kérnek érte, cserébe sokkal szebb kerámiaházban, és wireless töltéssel érkezik. Így most 3 zászlóshajója is van a cégnek, és akkor a Oneplus 6-ot, mint közvetlen konkurenst nem is említettem.

Ha pikírt akarok lenni, azt mondanám, hogy a Xiaomi Pocophone F1 egy Redmi Note 6 Pro testbe elrejtett, Mi 8 SE kamerával kiegészített telefon, csúcshardverrel felütve, és szerintem ez nem is áll messze az igazságtól, de ez teljesen vállalható kompromisszum.

Összegzés

Jó telefon lett a Xiaomi Pocophone F1, az üzemidőn pedig kifejezetten meglepődtem. A hardver brutális, gyors a rendszer és a szoftver is friss, sőt a MIUI 10-re is kapunk ígéretet. Még a háttértáron sem spóroltak, viszont néhány apróság azért kimaradt. Nincs NFC, vezetéknélküli töltés és a kamera is egy fokkal gyengébb, mint a Mi 8 és Mi Mix 2 páros esetében.

Ennek ellenére egy remek képzavart lehet elsütni a mobillal kapcsolatban: ez egy “budget flagship”, így nyilván nem ő viszi majd a márka zászlaját, de minket ez ne zavarjon, ha közben 30-60.000 forinttal lett olcsóbb. A Xiaomishopban a kisebbik modell 105.000 Ft, többletköltségek nélkül, magyar garival és ügyfélszolgálattal, de aki akarja, az persze Kínából is beszerezheti a terméket.

Pro

Kontra

hirdetés