hirdetés

Xiaomi Mi 9T okostelefon teszt

Menőség: level up

teszt
Xiaomi Mi 9T okostelefon teszt 1
molcsa
írta: molcsa
2019-07-13

A Xiaomi Mi 9T a Redmi K20 európai alteregója, a gyártó Mi 9 és a Mi 9 SE közé pozicionált mindentudó, egyedi üdvöskéje, talán az utóbbi idők legjobban várt Xiaomi modellje. Azt kell mondjam, hogy joggal, mivel tényleg egy szinte kikezdhetetlen telefon, valóban versenyképes árazással. Ezt a piac is látja, ugyanis már több mint 1 millió darabot adtak el belőle.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

9

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:8
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok
Xiaomi Mi 9T okostelefon teszt 13

A fő különlegessége, hogy a 20 MP-es szelfikamera nem a kijelző fölött van, hanem beépítették a készülékház tetejébe, és egy motor tolja ki és húzza be, amikor szükség van rá. Ez szintén a Mi Mix 3-ban alkalmazott kicsúsztatásos módszerhez hasonló feltűnést generáló, de praktikus megoldás, szerintem nagyon menő. A kameramodul oldalára és tetejére színes LED is került, ami egyben értesítési fényként is funkcionál. A kameramozgáshoz többféle hanghatást is beállíthatunk, így még jobban felhívhatjuk rá az emberek figyelmét, hogy itt valami nem szokványos dolog történik éppen. Aki a megbízhatóság miatt aggódik, a gyártó szerint 300.000 nyitást és csukást lazán kibír, ami 100 szelfi/nappal számolva 8 évig elég. Ennyi idő alatt biztosan elhasználódnak a telefon egyéb komponensei is, úgyhogy nem a kamerán fog múlni, hogy lecseréljük-e.

A kamera megoldása miatt a SIM tálcát a készülék aljára kellett száműzni, ide két darab nano SIM-et tehetünk, amik akár egyszerre is 4G képesek, micro SD kártyát viszont nem fogad. A SIM tálca miatt nincs sztereó(nak álcázott) hangszóró sem, csak a jobb oldalon találunk hangkeltőt. Ez jó hangosan, viszont nem túl szépen szól. Mélyekből semmi nincs, a magasak élesek, magas hangerőnél bántja a fület. A Type-C csatlakozó ellenére 3.5 mm-es jack dugót is találunk a készüléken, ami nagyon sokunk számára örömhír, és egy erős érv a Mi 9T mellett. Infraport viszont nem került rá, tehát nem tudjuk vele távirányítani a légkondit vagy a TV-t. Ennél azért nagyobb baj lenne az NFC hiánya, de az szerencsére van, így simán tudunk mobillal fizetni.

A kijelző kiváló, nagy fényerő, gyöngyörű színek és éles kép jellemzi a 6,39 colos, FHD+ felbontású AMOLED panelt. Egyáltalán nincs notch, és a kávák is szinte elhanyagolhatók, úgyhogy egy közel teljes előlapnyi kijelzőt kapunk, ami (megint csak a Mi Mix 3-hoz hasonlóan) hatalmasat dob a felhasználói élményen. Ebből fakadóan a képernyőarány nyújtott (19,5:9), ami elsőre furcsa volt, de hamar megszokható, és az alkalmazások is egész jól lekezelik. Az AMOLED-nek hála van Always on display funkció, ami azt jelenti, hogy lezárt képernyő mellett is mutatja az időt és az értesítéseket, ezzel pedig szinte semmi energiát nem használ, mivel az AMOLED nem fogyaszt a fekete szín megjelenítéséhez.

Az akkumulátor 4.000 mAh-s, ami a Redmi Note széria jellemzője, és ezeknél a készülékeknél 2-3 napos üzemidőt is ki tudunk hozni belőle. Meglepetésemre az erősebb hardver ellenére a Mi 9T-nél is 2,5 nap simán megvolt, ami nagyon szép üzemidő, elmondható, hogy takarékos a vas és a kijelző is. Vezeték nélküli töltést ugyan nem tud, de kábelen QC 3.0 gyorstöltés kompatibilis, amit a gyári töltővel is élvezhetünk. Így akár egy és negyed óra alatt feltöltehető lemerült állapotból a készülék, tehát valóban gyors.

A Mi 9T-ben a Qualcomm friss és ropogós új SoC-ja, a Snapdragon 730 dolgozik, ami egy felső-középkategóriás chip, tehát bőven elég minden feladat ellátására. Az Android 9 alapú MIUI 10-zel remek partnert alkotnak a hibátlan felhasználói élmény biztosításában, minden nagyon pörgős és gyors. Még néhány új funkciót is felfedeztem az amúgy is remekül kitalált rendszerben, például a sötét témát és a vészhelyzeti segélyhívó funkciót, amivel egy előre beállított embert raiszthatunk a bajban a bekapcsológomb meghatározott nyomogatásával.

A készülék minden elérhető verziójában 6 GB RAM van, csak a háttértár változó (64 vagy 128 GB). Ha 4K-ban tervezünk sokat videózni, érdemes a nagyobbat venni, hiszen tartsuk észben, hogy micro SD kártyát nem tudunk használni. Ennyi RAM-mal tökéletesen megy a multitasking is, nem zárogatja be lépten-nyomon a háttérben lévő alkalmazásokat. Antutuban közel 215.000 pontra teljesített, tehát nincs ligában a rekorddöntögető mobilokkal, de szerintem erre nincs is semmi szükség. A mindennapi feladatokat, beleértve a gaminget is tökéletesen végrehajtja. Az Iron Blade-nél nem ismerünk hardverigényesebb játékot, és ez is tökéletesen futott, úgyhogy semmi akadályát nem látom, hogy komolyan űzzük a játékipart a Mi 9T-vel.

Xiaomi Mi 9T okostelefon teszt 16

Ahhoz, hogy notch nélkül, ilyen kis kávákkal tudjon operálni a telefon, a szokásos szenzorokat okos módon el kellett rejteni, amihez a Xiaomi már bevált megoldásokat húzott elő ismét. Azt ugye már tudjuk, hogy a kamera a készülékházban van, és az értesítési LED-et is magába foglalja, a beszédhangszóró pedig nagyon vékonyan, de a kijelző fölött bújik meg. A közelségérzékelő ultrahangos, a fényérzékelő az ujjlenyomat olvasóval együtt pedig a kijelzőbe van integrálva, csakúgy, mint a Mi 9 és a Mi 8 Pro esetében. A marketinganyag alapján fejlődött az ujjlenyomat olvasó, nagyobb, gyorsabb és pontosabb lett. Én érdemi különbséget nem vettem észre, továbbra is jól működik, de a hagyományos szenzorok még mindig jobbak sebességben és pontosságban is. Szerencsére van arcalapú feloldás is, ha valaki nem szeretné a kijelzőt taperolni a feloldáshoz.

Felmerül a kérdés, hogy hogyan old fel arcra, ha nincs kint a kamera? Nos, a válasz meglepően egyszerű: ha felhúzod a kijelzőt – amivel jelzed a feloldási szándékodat -, akkor kitolja a kamerát, majd a feloldás végeztével gyorsan vissza is húzza. Tökéletesen működik, egyedül éjjel, sötétben lehet kifogni rajta, mivel nem infrás a rendszer, csak a szelfi kamerát használja.

A Wifi ac képes és ismeri az 5 GHz-et, a Bluetooth 5.0-s, támogatja a veszteségmentes hangátvitelt, és természetesen B20 is van, hogy az országban mindenhol legyen stabil 4G vétel. A GPS ezúttal ugyan nem a Xiaomi duális rendszere, ami nagyobb pontosságot eredményez szűk, fedett helyeken is, csupán „mezei” megoldásokkal dolgozik, de a jel vételére és megtartására nem panaszkodhatok, a belvárosban sem vesztett el autóból.

A fenti galériában lévő képek csökkentett felbontásúak, a teljes méretű képek itt érhetők el.

A Mi 9T a Mi 9-hez hasonló tripla kamerás rendszert kapott, egy 48 MP-es főkamera mellett 8 MP-es telefotó és 13 MP-es széleslátó lencsékkel dolgozik. Így kétszeres optikai zoomot érhetünk el, ha a telefotóra váltunk, és nagyban kitolhatjuk a befogást a széleslátóval, ha nem tudunk messzebb menni a témától. Valószínűleg a fizikailag nagyméretű szenzorok miatt, mindhárom kamera képe önmagában is nagyon megállja a helyét, még a telefotó lencse képe is nagyon jó. Régebben a duplakamerás megoldásoknál a zoom kamera jellemzően nem adott szebb képet, mintha a másik kamera képébe digitálisan belezoomoltunk volna, itt viszont már tényleg van haszna a dolognak. A 20 MP-es szelfikamera is széles látószögű, így az egész társaság könnyebben belefér a képbe, és a minősége is király. Természetesen van mesterséges intelligenciás témafelismerés (AI), vaku, HDR és éjjeli mód is, amivel kevés fényben jóval részletgazdagabb képeket lőhetünk.

Nagyon vicces és érdekes funkció, hogy az előlapi és hátlapi kamerákkal is elérhetünk különböző alakformálási módokat. Ezeket állóképre és rövid videóra is képes rátenni a rendszer, úgyhogy az AI itt is dolgozik rendesen. Itt ilyenekre kell gondolni, mint váll szélesítése, derék karcsúsítása, lábak megnyújtása, smink kiemelése, szem becsillantása, orr és fej alakjának módosítása stb. Próbálgattam én is, barátnőm is, de egyikünknél sem történt látványos változás, biztos túl szépek vagyunk alapból… Van egy gomb, amivel kitörölhető minden ilyen formázás, ilyenkor észrevettem minimális különbséget, de nem kell óriási átformálásokra gondolni. A szem becsillanása és a smink kiemelése volt az egyetlen, amire azt mondom, hogy látványos. Valószínűleg embere válogatja, hogy kinél mennyit változtat, úgyhogy nem akarom leírni a funkciót a nevetekben, nekem mindenesetre nem sok mindent csinált.

Xiaomi Mi 9T okostelefon teszt 29

A képek minősége nappal vetekszik a Mi 9-ével, ami nagyon nagy szó, nem gondoltam, hogy ilyen jó lesz a Mi 9T. Jó a dinamika, élénkek a színek, részletgazdagok a képek, úgyhogy teljesen felsőkategóriás a minőség. A 48 MP-es főkamera fotói most is megdöbbentően részletesek, érdemes megnézni a fenti galambot, amit ráadásul mozgás közben lőttem. A különböző kamerák átfogása jobbra látható, szerintem ez is nagyon impresszív. Makróban is nagyon jó a telefon, egészen közelre is ügyesen fókuszál, szépen mossa a hátteret. Éjjel viszont már elmarad a Mi 9 szintjétől, ilyenkor nem nehéz szörnyű képeket készíteni, de ha ügyesen exponálunk, és használjuk az éjszakai módot, akkor azért rámondok egy „elég jó” szintet.

Videózni 4K 30 FPS-sel lehet maximum, tehát itt sem érjük el a nagytestvért, és valamiért nekem lagolt is a felvétel, szerintem a szoftveres képstabilizátor tolt túl valamit. Ez a kamera appban egyébként kikapcsolható, de szerintem érdemes használni, mert láthatóan csökkenti a kézremegést.

1080p 60 FPS-nél nem volt lag, viszont remegett rendesen a kép, itt valószínűleg nem dolgozott rendesen a stabilizátor. Szerintem ez csak valami szoftveres optimalizálatlanság lesz, és jövőbeli frissítésekkel javítják majd. A 960 FPS-es lassított felvétel megvan most is, amivel nagyon látványos anyagokat rögzíthetünk (sajnos csak 720p-ben), és az AI akár egy szerinte megfelelő zenét is tesz alá nekünk, ha kérjük.

Összegzés

A Xiaomi Mi 9T egy nagyon jól sikerült telefon. Nem csúcskategóriás, de bőven elég erős a hardvere, csodás a kijelző a minimális kávákkal és notch nélkül, az infrán kívül minden technológiát ismer, ami manapság fontos (NFC, gyorstöltés, Type-C stb.), és még jack csatlakozó is van rajta. A készüléktestből előbújó szelfikamera és a kijelzőbe integrált ujjelnyomat olvasó nagyon menő és egyedi, úgyhogy még csak azt sem foghatom rá, hogy unalmas mobil lenne. A kamerája ráadásul nappal pariban van az etalon Mi 9-cel, videóban és éjjeli felvételekben marad csak el tőle. Az üzemidő 2-3 nap is lehet a 4.000 mAh-s aksival, ami szintén felé billetni a mérleg nyelvét.

A kisebb háttértárral szerelt változat 125.000 forintért, a 128-as pedig 135.000 forintért érhető el a Xiaomishopnál magyar garival, gyors szállítással. Kínából pedig még olcsóbban hozzájuthatunk, a Geekbuyingnál például 95.000 Ft a 3DC6LCXH kuponkóddal, EU Priority Line áfamentes szállítással. 30.000 forinttal drágább tehát a Mi 9 SE-nél, és 10.000 forinttal olcsóbb a Mi 9-nél. Mindhárom készüléknek megvannak a maga érvei, hogy mellette tegyük le a voksunkat:

 • A Mi 9 SE kicsit gyengébb teljesítményű, de hasonló tudást és szolgáltatásokat kínál, kompaktabb méretű, vékonyabb és van benne infra. Viszont van notch, amiből következik, hogy nincs menő szelfikamerája, és nincs jack csatlakozó sem, valamint az aksija is jóval kisebb.
 • A Mi 9 csúcskategóriás hardvert, kecsesebb készülékházat, jobb kamerát, vezeték nélküli töltést és infraportot ad a plusz pénzért, viszont le kell mondanunk a jack dugóról, kapunk notch-ot és rövidebb az üzemidő is.
 • A Mi Mix 3-hoz is sok dologban hasonlít, bár ez elsősorban külső adottságaikban mutatkozik meg. Ugyanolyan robusztus, masszív készülékházuk és egyedi szelfikamera megoldásuk van, nagyon hasonló a kijelző is. Viszont a Mix árban jóval feljebb is van.

Ügyesen bepozicionálta tehát a Xiaomi a Mi 9T-t, mert tudásban, funkciókban, egyediségben és árban is jól kitölti a Mi 9 és a Mi 9 SE közti szűk rést. Nem lehet általános győztest hirdetni hármuk közül, mindenkinek az egyéni igényei és a pénztárcája dönti el, hogy melyiket választja. Egy biztos, egyikkel sem fog mellélőni. A pletykák szerint nemsokára érkezik a Redmi K20 Pro is Európába Snapdragon 855 SoC-val, 60 FPS 4K videóval és gyorsabb töltéssel a Mi 9T-hez képest, ezzel tehát még jobban megbonyolódik majd a piaci helyzet.

Pro

 • Kiváló, notch nélküli kijelző
 • Erős hardver
 • Egyedi és menő szelfikamerás megoldás
 • Nagyon jó kamera
 • Hosszú üzemidő
 • 3.5 mm-es jack csatlakozó
 • NFC, Type-C, gyorstöltés, B20

Kontra

 • Viszonylag nagy és nehéz készülékház
 • Infraport hiánya
 • Vezeték nélküli töltés hiánya

hirdetés