hirdetés

Xiaomi Mi 8 Lite okostelefon teszt

Végre egy kis változatosság

teszt
Xiaomi Mi 8 Lite okostelefon teszt 1
írta: Ambient
2019-05-31

A Xiaomi Mi 8 Lite az aktuális zászlóshajó kistestvére, de ez nem jelenti azt, hogy egy fapadosításon átment unalmas klón lett. Ellenkezőleg, a Mi 8 Lite kilóg a mostani Xiaomi telefonok kissé unalmassá vált világából. A GearVitától érkezett tesztkészülék fekete színben pompázik, de léteznek ennél jóval izgalmasabb, gradiens színkombinációk is, amikkel biztosan kitűnhetünk a tömegből. A 64M8liteYR és 128M8liteYR kuponkódokkal 62.000 és 72.000 forintért vehetjük meg a 64 és 128 GB-os verziókat, tehát az árazás is igen kellemes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

5.2

 • megbízhatóság:5
 • design és anyagminőség:5
 • felszereltség, funkciók:5.5
 • ergonómia:5
 • ár/érték arány:5.5
Véleményt írok
Xiaomi Mi 8 Lite okostelefon teszt 2

Elölről hasonlít a Mi 8-ra, csak vékonyabb a notch. Cserébe a nyújtott képarányú kijelző jó nagy (6,26 col), és keskenyek a kávák. Ezért egy kézzel is még egész jól használható, és keskenysége miatt nagyon jó kézbe fogni. Egyáltalán nem tűnik batárnak, pengeszerű érzést ad a kézben. Az összeszerelés a megszokott módon példás. Kimaradt az arcalapú feloldás, ezért a notch-ra csak az előlapi kamera, a hangszóró és a fényérzékelő került, felettük egy fehér színű értesítési LED-et is bezsúfoltak.

Sajnos 3,5 mm-es jack sem került rá, amit én nagyon bánok, cserébe természetesen Type-C csatlakozót kapott. A SIM tálcába két SIM vagy az egyik helyére memóriakártya megy. A Full HD kijelző képe szép és éles, a fényerő jó, és a betekintési szögek is nagyok, tehát semmi panaszunk nem lehet. Talán annyi, hogy a notch körül egy árnyalatnyival sötétebb a kép, de ezt mi is csak idővel szúrtuk ki.

Mi 8 Lite: belül is szép?

Snapdragon 660 hajtja, ami a mostanában menő erős középkategóriás megoldás, RAM-ból 4 vagy 6 GB van, verziótól függően. Ez szinte mindenre bőven elég, ha nem vagy hardcore játékos, akkor nem fogod tudni megakasztani. Ha igen, akkor már inkább a Black Shark vagy a Pocophone F1 lesz a neked való készülék. A háttértár akár 128 GB is lehet, így a micro SD nem indokolt, de ha kellene, tudunk bővíteni.

A MIUI biztosítja a gyors és extrákkal teletűzdelt rendszert és az iPhone szintű felhasználói élményt. A tesztidőszak alatt megérkezett az Android 8 alapú 10-es verzió is, így abszolút naprakész. Hozzánk Global verzió érkezett, így van magyar nyelv is, és egyetlen kéretlen vagy kínai alkalmazást sem tartalmaz, viszont az összes fontos Google és Microsoft terméket igen, így abszolút európai használatra van felkészítve.

Szintetikus teszteken elég jól teljesített, és a játékokkal sem volt gond. A tesztjátékok között Iron Blade, Real Racing 3 és Asphalt 9 voltak, maximális grafikán néha egy-egy frame megakadt, de egyébként szépen futott minden, jó volt a játékélmény. Melegedési gondok sincsenek, terhelés alatt enyhén melegedett csak fel a ház.

A hangszóró monó és a telefon alján található. Meglepően hangosan és tisztán szól, még egy kis dinamika is van a hangjában, telefonhoz képest dicséretes. Magas hangerőn keményebb zenékben azért torzított. A beszédhangszóró és a mikrofon jól teszi a dolgát.

A biztonságos feloldásról a hátlapi ujjlenyomat olvasó gondoskodik, ami villámgyorsan és pontosan teszi a dolgát. A GPS is nagyon gyors, a mágnesszenzor pontos. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy még a belvárosi szűk utcákban, az épületek között sem dobta el a jelet, amikor arra autóztam.

A WiFi ac képes, ismeri az 5 GHz-et, és természetesen van Bluetooth is. Ezen felül van B20 támogatás, így vidéken is mindenhol lehet 4G-zni. Az NFC viszont kimaradt, amit én kifejezetten sajnálok, mert gyakran fizetek mobillal. Infrát sem raktak rá, így nem tudtam vele TV-t távirányítani, de szerintem ez nem akkora hátrány.

AI által támogatott dupla kamerát kapott a Lite is, de sajnos nem a Mi 8 egységét. Teljesítményét erős közepesre értékelem, mivel tud gyenge eredményt is produkálni, de vannak kifejezetten szép felvételei is. Ez a fénytől függ, a rossz megvilágítást pixeles, elmosott részletekkel rendelkező képekkel hálálja meg. Az agresszív zajszűrés sajnos itt is megvan, ez az egy dolog volt, ami a Mi 8-nál sem annyira tetszett, ezért belenagyítani nem érdemes a képekbe.

Viszont remek a makró, az AI ügyesen felismeri a témákat. Gyors és pontos a fókusz, a fénymérést is ügyesen végzi. Éjszaka viszonylag gyengén teljesít, de itt is voltak azért jobb pillanatai. Szerencsére van LED vaku, ami segít a helyzeten. A videók minősége sem egetrengető, hozzáteszem, hogy elég rossz időjárást fogtam ki a tesztidőszak alatt. A képstabilizátor látványosan dolgozik, kis mozgásokat ügyesen elsimít, viszont pl. séta közben már nem tud tökéletes munkát végezni, és berángatja itt-ott a videót.

A 3.300 mAh-s aksi átlagos méret, és szerintem optimális is. Én másfél naponta töltöttem, kijelzőidőben 10-12 órát mértem. Meglepő módon tudja a QC 3.0 gyorstöltést is, ami ritka ebben az árkategóriában. A gyári töltő viszont nem, így be kell szereznünk egy QC töltőt, hogy ki tudjuk használni, például egy BlitzWolfot.

Összegzés

Én kifejezetten szerettem a telefont, egy dizájnbeli oázis a mostani Xiaomi telefonok sivatagában. Minőségre a szokásos magas szintet hozza kívül-belül, a kijelző remek, a hardver bőven elég erős, a szükséges szolgáltatásokat mind tudja. Az NFC és a jack hiánya zavart, bár tudom, hogy utóbbi miatt kár rinyálnom, el kéne fogadni, hogy ez van. A kamera erős közepes, megfelelő fényviszonyok között szépen dolgozik, de tud gyenge eredményt is produkálni, ha úgy állnak a csillagok. Az üzemidő 1-1,5 nap, ami megfelelő, és a QC 3.0 gyorstöltés miatt gyorsan tele lesz az aksi.

Ügyesen beárazta a Xiaomi a Mi 8 Lite-ot, a kisebbik verzióért 62.000, a nagy háttértárért és még több RAM-ért 72.000 Ft-ot kell fizetnünk a 64M8liteYR és 128M8liteYR kuponkódokkal. Az EU Priority Line szállítással pedig plusz áfa sem fogja terhelni a csomagot. Ez kellemes ár egy erős középkategóriás, itt-ott kompromisszumos, de a tömegből kitűnő okostelefonért.

Pro

 • Szép, feltűnő dizájn
 • Gyorstöltés
 • Jó hardver, jó szoftver

Kontra

 • Nincs NFC
 • Közepes üzemidő
 • Közepes kamera

hirdetés