hirdetés

Redmi 7 vs. Mi Play

Alsó közepes iszapbirkózás

teszt
Redmi 7 vs. Mi Play 1
írta: Don Kartács
2019-06-18

Összeeresztettük a két új Xiaomi telefont, mivel meglehetősen közeli számok szerepelnek árcéduláikon. Semmiben nem kiemelkedőek, de igazából nem is különösebben gyengék, 60.000 Ft alatt maradnak, mindkettő kifejezetten élhető készülék, és baromi jól néznek ki. Ráadásul itthonról, magyar garanciával is elérhetőek, de akár külföldről is behúzhatjuk őket.

Redmi 7

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.6

Népítélet

9.9

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:9.5
 • ár/érték arány:10

Xiaomi Mi Play

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 7

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

A nyurgasága viszont fura a Hetes szériának, a 19:9-es képarány miatt túlzottan nagy lett az eddig inkább kisebb modellekkel jeleskedő sorozat, ez inkább a Mi Playnek kedvez. Mindkettő Xiaomi minőség összerakottsági szempontból, de azért az is érződik rajtuk, hogy itt „budget” készülékeket akartak a piacra dobni. Nincs gyorstöltés és NFC, a Redmi 7 még csak nem is duális WiFi-s, mindkettő micro USB-n táplálható, szóval lenne még hová fejlődni.

Redmi 7 vs. Mi Play: hardver és szoftver

Két alapvetően eltérő irányt testesítenek meg a készülékek, a Redmi 7 az új Snapdragon architektúrát, a 632-est kapta meg, mondhatjuk, hogy friss-ropogós a cucc, ráadásul ahogy kell, el is veri teljesítményben a korábbi Redmi és Note széria tagjait. Valamiért a gyártó a memória mennyiségének korlátozásában látta a megfelelő eszközt arra, hogy a fogyasztókat a drágább készülékek felé terelje, így a csúcsverzió a 3/64 GB-os variáns lett, de szerintem a 3/32-es jobb választás.

Cserébe viszonylag gördülékeny, gamer feladatokra nem igazán alkalmas telefont kapunk, amin már a legújabb Android Pie-ra épülő MIUI 10 kezelőfelület fut. Ehhez képest a Mi Play érzetre olyan, mintha maradék alkatrészekből szedegették volna össze a szettet, a központi mag egy Helio P35-ös MTK processzor, cserébe viszont 4 GB RAM-ot kapott, szóval meglehetősen nehéz a két mobil közül kiválasztani a jobbikat, legalábbis a hardver alapján. A több memória ellenére inkább a Mi Play-t éreztem lassúnak, sokszor akadozott, ha egy picit is erőforrás-intenzívebb alkalmazáshoz nyúltam.

Mivel a Mi Play tavalyi modell, de nem volt belőle global ROM-os verzió, sokáig nem is hozta a Xiaomi Európába, amikor pedig igen, akkor már az Android 8.1-es operációs rendszer nem tartozott a legfrissebbek közé. Persze ez lényegtelen, hiszen ezen is 10-es MIUI fut, így a két készülék között nem ez lesz a perdöntő.

Redmi 7 vs. Mi Play 7

Redmi 7 vs. Mi Play: használat közben

Érdekes módon a Redmi 7 kapcsán nem igazán merültek fel használat közbeni hiányosságok. Mivel rendelkezik infra porttal, amit én az elpusztult távirányítóim helyett használok, kifejezetten örültem, hogy tudtam róla például a TV-met kapcsolgatni, ugyanez a Mi Play-jel nem ment volna.

A Redmi 7 kijelzőjének nagyon jó az érintésérzékenysége, az elmúlt pár szériához képest drasztikus a javulás, és mivel az idő legnagyobb részében ezt nyomkodtam, talán ez az egyik legfontosabb előrelépés a telefon kapcsán. Ellenben a panel fényereje lehetne több, de ez a Mi Play-nél is hibádzik, napfényben olyan voltam, mint a tanácstalan John Travolta mém, mindig kerestem a helyet, ahol árnyék vetül a kijelzőre.

Szerintem a 3/64-es kiszerelésnek semmi értelme nincsen, egyszerűen azért, mert 10.000 Ft-tal drágább, mint a 3/32-es. Egy 32 GB-os micro SD kártyát már 2.000 Ft körül lehet kapni, a filmeket, zenéket innen is ugyanúgy le tudjuk játszani, tök fölösleges a nagyobb verzió. Ezt az olcsósítást a Mi Play kapcsán nem tudjuk elvégezni, mert csak 4/64-es verzióban kapható, viszont nagyjából ugyanannyiba kerülnek.

Tipikusan használat közbeni tapasztalatokra szoktam alapozni a fénykép készítéssel és videózással kapcsolatban megfogalmazott gondolataimat. Alapvetően az eredmény attól függ, hogy mennyi fény áll a szenzorok rendelkezésre. Világosban meglepően jó képeket készítenek, valójában ilyen eredményt sem vártam. Ellenben éjszaka sötét kútba zuhan a minőség, szinte értékelhetetlenek az elkészült anyagok, ugyanez igaz a videókra is.

Az is problémás, hogy sem a Mi Play, sem a Redmi 7 nem rendelkezik szoftveres stabilizálással, így a kézremegés eléggé markánsan kijön a közelebbi témák videózásánál, és hiába van AI, meg 1080p 60 FPS – csak Redmi 7 -, ez nem sokat nyom a latba, ha olyan tartalmak születnek, mintha lovaskocsiról lőttük volna őket. A jó minőség persze nem is várható el alsó-középkategóriás mobiloktól, aki ilyet akar venni, annak a Mi 9 felé kell kacsintgatnia.

Ami a tipikusan idegesítő dolgok közé szokott tartozni, az a szenzorok hiánya és a gyatra üzemidő. Valójában ezek filléres tételek, nem ettől drága egy telefon, hanem a jobb kijelzőtől vagy a gyorsabb SoC-tól. Szóval, amikor az NFC chip, a gyorstöltés, a Type-C port, az infra szenzor és a kétsávos WiFi nem kerül bele a mobilba, az általában azért van, mert ezzel is pozicionálják az eszközöket. Ami viszont “dealbreaker”, az a B20-as sáv hiánya a Mi Play-nél, illetve a 3.000 mAh-s akkura jutó egynapos üzemidő. A Redmi 7-tel simán elkaristoltam 48 órát, emellett minden fontos LTE frekvenciát ismer, és ez végül is el is dönti a két modell összecsapását.

Összegzés

Kezdjük az árakkal: Redmi 7 3/32 44.000 Ft Kínából, de még itthon, magyarországi garival, gyors szállítással és ügyfélszolgálattal csak 45.000. Ugyanez a Mi Play esetében 37, illetve 55.000 Ft, így még árban is megveri a Hetes a Playt, ráadásul jobb processzort, nagyobb kijelzőt, B20-at és infra portot is magáénak tudhat.

 

A Mi Playt azoknak érdemes megvennie, akinek nélkülözhetetlen a duális WiFi, a Full HD kijelző, vagy mindenképpen kisebb méretű telefont akarnak, hiszen a Xiaomi Mi 5 méretében – ami 5,15 col – már egyetlen készüléket sem árul a cég, csak a Mi Play-t.

Pro

 • Redmi 7: olcsó, jól néz ki, teljesen élhető telefon, remek kijelzővel
 • Mi Play: remek kijelzőfelbontás, szép ház, kis méret

Kontra

 • Redmi 7: sok funkciót kihagytak, hogy a drágább mobilok felé tereljék a fogyasztókat
 • Mi Play: drága ahhoz képest, ami tud. Nem Snapdragon architektúra

hirdetés