hirdetés

Xiaomi/Wacom Bamboo Slate digitalizáló tábla teszt

Van itt finesz

teszt
Xiaomi/Wacom Bamboo Slate digitalizáló tábla teszt 1
írta: Don Kartács
2019-07-07

A Xiaomi/Wacom Bamboo Slate digitalizáló táblát eddig egy tipikus rétegterméknek gondoltam. Aztán megláttam, hogy 40 oldal vastagságon keresztül is képes jegyzetet digitalizálni, amit online módban megjelenít okos eszközeinken, majd videóvá alakítja az egészet. Ekkor döbbentem rá, hogy egy ilyen cucc mindenkinek kell. Még akkor is, ha 45.000 Ft-ba kerül áfa- és vámmentes szállítás mellett, de olyan zseniális, hogy az oldal történelme során kevés ilyennel találkoztam.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Elméletileg van egy „grande” csomag is – Bamboo Folio néven -, amiben van egy szétnyitható tartó, ennek jobb oldalába kerül a tábla, bal oldalába pedig egy tablet, amin online követhetjük a rajzolási folyamatot. Sajnos ezt nem volt alkalmam kipróbálni, pedig igencsak rákívántam.

A minőségről viszonylag nehezemre esik az írás, mert nem nagyon tudom mihez hasonlítani a táblát. A hátlapja szövettel burkolt, az eleje pedig műanyag, alatta kapacitív anyag helyezkedik el, ami érzékeli a toll mozgását. Baloldalt van az egy szem vezérlőgomb, fölötte pedig egy LED, amivel az aktuális állapotot követhetjük nyomon. Alul bújik meg a töltésért felelős micro USB port, bal felül pedig egy kis vájatot találhatunk, ide akaszthatjuk be a spéci tollat. A4-es mivolta miatt a külső terjedelem nagyobb, mint A4, 330x254x7 mm, de még így is éppen befér egy 14 colos notebookot fogadó táskába.

Xiaomi/Wacom Bamboo Slate digitalizáló tábla teszt 11

Bamboo Slate: megvolt a kritikus agytömeg

Nézzük, hogy miért élvezet rajta laikusoknak is dolgozni. Az első és legfontosabb dolog, hogy kiváló jegyzetelésre, Gábor – akitől kölcsönkaptuk a Bamboo Slate-et – is erre használja az egyetemen. Egyetlen gombnyomással elmenti a tartalmat, ráadásul akkor is érzékeli a toll mozgását, ha egy komplett füzet – 8-9 mm vastag – van a felületen. Vagyis nem kell egyetlen papírral bohóckodnunk vagy a letépkednünk őket a spirálról.

A másik, hogy az Inkspace applikációban – amin keresztül a tábla Bluetooth segítségével csatlakozik okoseszközünkhöz -, bekapcsolhatjátok az online módot, ilyenkor valós időben követhetitek a megjelenítőn az általatok rajzolt képet. Innentől kezdve csak a képzelet szabhat határt a felhasználhatóságnak, de például ha kivetítőre kapcsoljátok a táblát, akkor akár prezentálhattok is róla. Szerencsére Apple eszközökkel, Androidot és Windows 10-et futtató rendszerekkel is kompatibilis a Bamboo Slate.

A másik zseniális tulajdonsága, hogy mindenféle kimenetet képes létrehozni a lementett rajzokból, vagyis:

 • képet: JPG és PNG
 • szöveget: DOCX és TXT
 • vektoros ábrát: PDF, SVG, WILL
 • videót: MP4

Értelmezzük akkor ezeket egy picit. A kép adja magát, a szöveg már annyira nem egyértelmű. Elméletileg képes rekognita módban is működni, azonban csak az angol szavakat ismeri fel, ráadásul a folyóírástól az összes ilyen szoftver képes megzavarodni. A vektoros ábrából leginkább a PDF-et használtam, de az SVG formátum segítségével minőségromlás nélkül tudnánk az állományainkat átméretezni, ez leginkább grafikusoknak lehet fontos.

Viszont ami nekem a non plus ultra volt, az a videós kimenet. A Bamboo Slate szoftvere minden egyes vonalat megjegyez a rajzolás sorrendjében, majd egy MP4 fájllá alakítja azt, amit akár Youtube-ra is feltölthettek. Egy dologra figyeljetek, hogy az orientáció helyes legyen, ezt szintén az Inkspace-ben tudjátok beállítani. Az elkészült anyagokat elméletileg csoportosíthatjátok is a # jellel és az utána írt angol szóval, pl. a #dog az összes kutyás képünket berendezi egy címke alá. Ez nekem a gyakorlatban sosem működött, helyette a mappa alapú szortírozást használtam. A szoftverben nemcsak lementeni, de vágni, törölni, színezgetni is tudjuk az anyagokat.

Van viszont néhány fura dolog, ami fölött nem tudtam napirendre térni. Egyik a telefonom és a tábla közötti kapcsolat, ami helyenként hektikusan működött. Rá lehet jönni a logikájára, de lehetne egyértelműbb is a kapcsolódási folyamat. Ugyanez igaz a fájlok lementésére, például nem képes meghívni a MIUI alap fájlkezelőjét, ezért fel kellett raknom a Total Commandert, hogy le tudjak menteni egy képet.

Elméletileg van még egy szoftver az Inkspace mellett, a Bamboo paper, ami egy webtárhely alapú szolgáltatás, de eléggé össze-vissza működik, és akkor még finoman fogalmaztam. Egyrészt zavaros a menürendszere, és azt leszámítva, hogy ott is ugyanazokat az anyagokat érjük el, mint az Inkspace-ben, olyan túl sok extra szolgáltatást nem találtam benne. Emellett tetű lassú és az alkalmazásintegrációja is hagy némi kívánnivalót maga után. Emailhez például sosem tudtam semmit becsatolni és Facebookra sem ment a posztolás. Szerencsére a Bamboo papert egyáltalán nem kell használnotok, ha nem akarjátok.

Az üzemidőről még nem esett szó, ami nem véletlen, ugyanis a szokásos tesztidőszak alatt szinte lehetetlen lemeríteni. Gábor hetente négyszer 5-6 órát jegyzetel rajta és nagyjából 8-10 naponként tölti. Nem tévedek nagyot, hogy ha azt mondom, hogy napi 6 óra használat mellett is elleszünk vele egy hétig, tehát aki munkára akarja használni, az sem fog benne csalódni.

Összegzés

Sosem gondoltam volna, hogy egy alapvetően munkához használt terméket ennyire megkedvelek, pedig a rajzolás sem áll a szívemhez különösebben közel. Persze a Bamboo Slate-et nemcsak erre lehet használni, sőt, szerintem sokkal inkább alkalmas jegyzetelésre, illetve annak a digitalizálására. Az Androidos Inkspace app sem rossz, de azért szoftveres oldalon van néhány furcsaság, amit meg kell majd szoknotok.

Ettől függetlenül a terméket kifejezetten ajánlom, a Wacom nem szokott rossz dolgokat készíteni, még akkor sem, ha ez a termékük 45.000 Ft-ba kerül, ezért a pénzért azonban a Banggood csak az A5-ös méretű táblát adja.

Pro

 • Online digitalizálja az anyagainkat
 • LIve-ban követhető a rajzolási folyamat
 • Hosszú üzemidő
 • Nagyon sok oldalon keresztül is működik

Kontra

 • A Bamboo paper nem az igazi
 • Nem olcsó, cserébe jó

hirdetés