hirdetés

Xiaomi vezeték nélküli billentyűzet és egér szett teszt

Az élhetőség minimuma

teszt
Xiaomi vezeték nélküli billentyűzet és egér szett teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-06-23

A Xiaomi márka régóta hívószó a kínaizók körében, mert alapvetően minőségi termékeket gyártanak, és ez a mostani billentyűzet és egér kombónál sincsen másként. Tökéletesen élhető mindkettő és viszonylag olcsó is, ráadásul a billentyűzet rendkívül csendes is. A BG5b4410  kuponnal 8800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihető kínai raktárból, további költségek nélkül.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 9
  • felszereltség, funkciók: 8
  • ergonómia: 9
  • ár/érték arány: 8

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mindkét eszköz elemes, sajnos.

Ez egyben azt is jelenti, hogy állandóan AAA elemeket kell vásárolgatnotok, ami nem annyira szimpatikus, az viszont igen, hogy a csomagban van 2 darab, 1 megy az egérbe, egy pedig a klaviatúrába. Ahogyan az már a címből is kiderült, ez egy vezeték nélküli szett, egyetlen 2,4 GHz-es USB adaptert kell a számítógépetek portjába dugni és lekezeli mindkét eszközt. Kár, hogy nem BT alapú, akkor az USB bemenetet is meg lehetne spórolni. Most pedig jöjjön a két eszköz tesztje, külön-külön.

 

hirdetés

Xiaomi billentyűzet – Nagyon csendes

A szett billentyűzete nem más, mint egy teljesértékű, 104 gombos tasztatúra, vagyis a teljes magyar ABC kifér rá, kivéve a hosszú í-t. Akkor mégis hogy írtam be? Egyszerűen, az ALT+J kombinációval, vagyis aki ezt nem bánja, az kap egy kifejezetten kellemes munkaeszközt. Miért mondom ezt? Egyrészt ezt a tesztet – meg az előző, Alldocube iPlay 50 Minit – is ezen írtam, másrészt a kiosztása és a feliratai is angol billentyűzetet mintáznak. Nincsenek kínai krikszkrakszok és hasonlók, tökéletesen használható.

A nyomásérzet kitűnő, viszonylag rövid utakon járnak a billentyűk, de nagyon halkak,

és van egy kis homorú görbület a felületükön, ami segíti a megnyomást. A távolság két leütendő billentyű között majdnem ideális, a megszokás után nagyon kevés elütést produkáltam rajta. A felső sor a szokásos FN funkciógombokból áll, ahol állíthatjátok a hangerőt, de a médialejátszókat is vezérelhetitek. Sajnos programozni nem lehet őket, pedig az lenne az igazán csodálatos. A billentyűzet felülete enyhén döntött, nekem így kiadta az ergonómia, igaz állítóláb nincsen, így a dőlésszög fix.

Forrás: Banggood

hirdetés

Két hiányosságot tudok említeni, az egyik, hogy nincsen háttérvilágítása,

de ez a monitorlámpák elterjedése óta nem igazán lényeges, mert azok megoldják ezt a problémát. A Xiaomi gyárt is ilyet, azt is éppen tesztelem, itt találjátok meg a terméket. Természetesen visszajelző LED-ek vannak rajta, a különböző „lock” billentyűkhöz tartoznak, illetve egy mutatja, ha kifogyóban van az elem. A termék másik hibája, hogy semmilyen szinten nem paraméterezhető vagy makrózható, amiért kár. És persze nem is mechanikus, de ezt nyilván ebben a szegmensben nem lehet neki felróni. Kipróbáltam, hogy anti-ghosting témában mit tud, és az eredmény: asdf lett. Viccet félretéve, 4 karakterig megfelelő sorrendben, veszteség nélkül jeleníti meg a leütéseket, de ez azért nem a világ összes gombnyomása, látszik, hogy nem egy drága darabhoz volt szerencsém.

 

Xiaomi egér – Letisztult, de nem sokat tud

Számomra az egér kevésbé neuralgikus pont, mint a billentyűzet, hiszen ritkábban nyúlok hozzá, mégis valamiért ott várom el a nagyobb extrákat. A készletben lévő azért nem egy MX Master, maradjunk annyiban, de nem rossz, kicsit jellegtelen kinézet és az én kezemhez túl lapos forma jellemzi. A klikkje közepesen, de nem zavaróan hangos, a billentyűzetet a maga kategóriájában csendesebbnek ítélem meg. Összesen három gomb van rajta, ami miatt nekem a „nem kéne” kategóriába kerül, ugyanis a jobb és a bal kattintás mellett csak a görgőt használhatjátok, az oldalán nincs előre-hátra lapozás, ami számomra meglehetősen bosszantó, ez végig zavart is a használat során.

A görgője nagyon finom, szinte már prémium érzetet kelt,

tök jól klattyannak a fokozatok, ahogy forgatjátok. A felbontása 1000 DPI, és ezt az egyetlen fix értéket tudja, nem állítható, és ez utóbbi tulajdonsága minden másra is elmondható. Annak idején ezt a WYSIWYG, ma már nem túl divatos mozaikszóval jellemezték: azt kapod, amit látsz, se kevesebbet, se többet. Ez egy őszinte egér, nem különösebben nagy tudással, de tisztességesen teszi a dolgát. Egy dologra érdemes még kitérni, a fogására.

Forrás: Banggood

Mivel személyfüggő, ki milyen kéztartással egerezik, akik a főleg a tenyerüket használják, azoknak jó lesz,

akik viszont begörbített, karvaly fogással, azoknak szerintem kényelmetlen. Én az utóbbiba tartozom, emiatt nekem túl hosszú az egér felülete, igaz az ujjaim így is tökéletesen elérik a gombokat, de nagyon ki kell nyújtanom a tenyeremet hozzá. Nem mondanám fárasztónak, inkább csak szokatlan, és azt éreztem, hogy visszakívánom a jó öreg Dareu rágcsálómat, pedig az egy 3000 Ft alatti darab, szóval biztosan nem a prémiumsága hiányzott.

Összegzés

Szolid szett, szolid áron, extrák nélkül. Sokat nem kell várnotok tőle, de nagy hibája nincsen a billentyűzetnek és az egérnek. Belépőmodellekhez képest a klaviatúra kifejezetten halk, és az egér is rendben van minőségre, de a paraméterezhetőség hiánya sokaknak fájni fog. Persze nem kell ebben az ársávban sokat várni, főleg nem 8800 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért, amit a BG5b4410  kuponnal érhettek el. Ennyit pedig érnek ezek a termékek, de azért kivételes ár/érték bajnoknak nem nevezném a perifériákat.

Pro

  • Billentyűzet: vezeték nélküli, jó anyaghasználat, nagyon csendes, jó gépelési érzet
  • Egér: vezeték nélküli, minőségi anyagok, remek görgő

Kontra

  • Billentyűzet: nincs háttérvilágítás, nem makrózható
  • Egér: DPI nem álltható, nincs előre/hátra gomb, nem makrózható

hirdetés