hirdetés

Xiaomi Mi AC2100 Router tesztje

WiFi és boldogság

teszt
Xiaomi Mi AC2100 Router tesztje 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-01-04

A Xiaomi nem szeret finomkodni, ha egy új termékkategóriában tűnik fel, inkább rárúgja az ajtót a konkurensekre és kicsapja az asztalra a mindent vivő kütyüjét. A régebbi Mi 3G és Mi 4A routerekre is igaz a megállapítás, de az igazi bomba a Xiaomi AC2100, főleg az alig 18 ezresért, amit elkérnek érte. Az EU Priority áfa-és vámmentes szállítás itt is játszik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

8.2

 • megbízhatóság:8.2
 • design és anyagminőség:8.8
 • felszereltség, funkciók:7.8
 • ergonómia:8.2
 • ár/érték arány:8.2
Véleményt írok

A Xiaomi Mi AC2100 technikája

Az útválasztó nevében a 2100 a laborkörülmények között mért ÖSSZESÍTETT ELMÉLETI sávszélességet jelenti, amit ráadásul még felkerekítettek egy kicsit, mert a pontos érték 2033 Mb/s. Valójában ez úgy jön össze, hogy 5 GHz-en 4×4 csatornából 1733 Mb/s adat esik ki, 2.4 GHz-en pedig a 2×2 csatornából megszokott 300 Mb/s. Ez egy meglehetősen elfogadható teljesítmény egy 15 000 Ft körüli eszköztől, de hiába a sebesség, ha nincs alatta vas. A Xiaomi pedig nem vette félvállról a hardvert, mert egy 880 MHz-en működő, kétmagos MediaTek 7621A procit illesztett a foglalatba, amit 128 MB RAM-mal és ugyancsak 128 MB ROM-mal is megtámasztott.

Ez a „setting” elméletileg 128 egyidejűleg csatlakozó eszköz kiszolgálását is lehetővé teszi, aminek ha a fele igaz, az már a kávézók és kisebb irodák sztárjává teszi az AC2100-at. Az külön csodálatos, hogy beépített jelerősítővel érkezik a router, mert az iPA + iLNA technológia növeli a jelátviteli teljesítményt és javítja a jel vételi érzékenységét. Magyarul kevésbé lesznek útban a falak és még egy 2 szintes házban is elfogadható lesz a jelerősség. Ehhez nagyban hozzátesz a MU-MIMO többcsatornás metódus és a Beamforming irányított rádiójeles csomagtovábbítás, szóval wireless oldalon elég potens az AC2100. A vezetékes vonalon összesen 4 Gigabites csatlakozónk van, 1 WAN és 3 LAN port formájában, de USB csatit valahogy elfelejtettek rátenni, amit csak „szándékolt szabotázsként” tudok értelmezni.

Műszaki paraméterek

 • Processzor: MT7621A MIPS Dual Core 880MHz
 • ROM: 128MB
 • RAM: 128MB
 • Csatornák: Dual, 2.4GHz és 5GHz
 • ETHERNET sebesség: 1000Mbps
 • Wireless csatorna: 2.4GHz csatornák: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13; 5GHz csatornák: 36, 40, 44, 48, 149, 153, 157, 161, 165
 • Protokoll szabványok: IEEE 802.11a/b/g/n/ac, IEEE 802.3/3u/3ab
 • WiFi biztonság: WPA-PSK/WPA2-PSK encryption, wireless access control (black and white list), SSID hiding, intelligent network, firewall
 • Eszközvezérlés: Web, Android, iOS

 

 A Xiaomi Mi AC2100 telepítése

Az AC2100 telepítése nagyon egyszerű, dacára annak, hogy a router kínai nyelvű. A leggyorsabb módszer, ha letöltjük a MIWIFI nevű appot, ami történetesen angol nyelven kommunikál és nagyjából 2 beállításon kívül ugyanazt tudja, mint a böngészőbe beírt default IP (192.168.31.1) cím vagy a miwifi.com weboldal. Az appba a Mi accounttal lehet bejelentkezni, illetve ha nincs ilyened, akkor itt regisztrálhatsz egyet.

Belépés után okosan megkérdezi, hogy teljesen új eszközt kívánsz-e beállítani, vagy ha már volt Xiaomi routered, az ottani beállításaidat átmentheted ide is, tisztára mint valami ökoszisztéma. Nekem új routerként kellett, úgyhogy miután elemezte a hálózatot, szépen feldobta, hogy itt bizony egy PPPoE protokollról van szó és már kérte is a nevet és a jelszót. Ezután csak a hálózatot kell átnevezni, amit mindenkinek erősen ajánlok, majd egy jelszót hozzárendelni és kész is vagyunk. Extra megoldás, hogy a router jelszava ugyanaz lesz, mint a wifié, emiatt nem kell félni az „admin/password” jellegű jelszókezelési rémálomtól.

Ezután már bátrabban ajánlom a miwifi.com/192.168.31.1 oldalakat, mert a Chrome böngésző egy kattintásra lefordítja a kínai jeleket, és innentől aztán tényleg gyerekjáték a kezelés. Az egyik legnagyobb előnye ennek a rendszernek, hogy a router OpenWrt alapú, emiatt nagyon könnyű hozzá egyedi, bővitett funkciójú firmware-t írni, ami – ismerve a lelkes közösséget – rövidesen meg is történik.

 

A Xiaomi Mi AC2100 beállításai

Ha tovább szeretnétek finomítani a beállításokon, a mobilapp nagyon jó partneretek lesz ebben. A főoldalon mutatja a csatlakozott eszközöket és az általuk használt csatornát. Egyenként állítható a név, a használható sávszélesség, a hálózat időintervallumra és webcímre is korlátozható, és még értesítéseket is beállíthattok, ha a kiválasztott eszköz csatlakozik.

Az app még tovább konfigurálható az eszközön lévő LED lámpák kikapcsolásától kezdve a VPN beállításán át a tűzfal finomításán keresztül – ACL szabályokkal -egészen a WiFi optimizálásáig, szóval el lehet játszadozni pár napig, ha pedig minden beállítás stabil, egy tisztességes backup után pedig véglegesíthetitek a helyzetet. Egyetlen hiba maradt csak, valamiért benne hagyták a tárhelykezelés lehetőségeit (Samba, Photo Backup, Storage), ami USB port híján csak egy igen fájó feltépett seb marad.

Ha mélyebben szeretnétek változtatni a rendszeren, mindenképpen a webes felületen kell dolgozni, tudjátok, Chrome és Translate mellett. Itt összevonható a 2.4 és az 5 GHz-es csatorna, ha azt szeretnénk, hogy a rendszer váltogasson közöttük automatikusan, de ennek csak akkor van értelme, ha modernebb eszközök vannak a lakásban. A mélyebb IP, VPN, DDOS, Port Forwarding, LAN és QoS beállítások is ide kerültek, de ezek egy átlag felhasználónak semmit nem kell, hogy jelentsenek.

Ami viszont mindenkinek számít, az a sebesség, abban pedig elég jó a router, illetve szerintem itt már inkább a szolgáltatói infrastruktúra szórása a jelentősebb tényező. A méréseim – DIGI 1000 vonalon – eredménye a csatornák összevonása és a MU-MIMO/Beamforming beállítása után elkezdtek ugrálni, de ez csalóka, mert a sávszél okos elosztása és a fókuszált adatcsomagok sokkal jobb eredményt adnak, mint ha nélkülük mértem volna azonos számú csatlakozott eszköz mellett.

Amikor azonban elindítottam egy varacskosabb 4K 2160p 60 FPS Youtube videót, ami átlagban 40 Mb/s-ot eszik a sávszélből, olyat láttam, amit még szinte sosem, a piros pötty nem érte utol a fehér vonalat, a videó folyékonyan haladt és mindezt WiFi-n. Aztán ezen felbátorodva minden itthoni eszközön elindítottam a videót, igaz, a laptopok és a TV csak 2K-t tudnak, de ez azért mégiscsak 7 darab eszköz volt a hálón, és mindegyiken röccenés nélkül futott a videó.

A lakás minden pontján értékelhető a sebesség, ezért inkább lementem egy emeletet, de még ott, pár fallal, meg egy betonfödémmel arrébb is simán jött az adat 10-20 Mb/s-mal. Engem meggyőzött.

Összegzés

Eredetileg a kínai gamer piacra szánták az eszközt, ahol zömmel mobilon játszanak az emberek és leginkább multiznak, ennek megfelelően alakították ki az összetevőket. Bitangerős és nagyon fejlett WiFi, bika hardware, és szögegyszerű appos kezelés, hogy bárki használhassa. Ezek alapján egy mindent vivő eszköz lett a Xiaomi AC2100, de nagyon hiányzik belőle az USB bemenet, hogy tökéletes is legyen. Azért 18 000 Ft-ot így is vastagon megér.

Pro

 • Gyors
 • Egyszerűen kezelhető
 • Jó hardver az árhoz képest
 • Open-WRT alapok
 • Jól néz ki, és nem is túl nagy

Kontra

 • Nincs USB bemenet
 • Lehetne jobb az anyaghasználat

hirdetés