hirdetés

Rapoo MT750L vezeték nélküli egér teszt

Megérős MX Master másolat

teszt
Rapoo MT750L vezeték nélküli egér teszt 1

Forrás: Banggood.com

SonkaMod
írta: SonkaMod
2022-06-10

Már egy ideje szemeztem ezzel az egérrel, tehát ideje volt beszerezni, és kipróbálni, hogy mégis milyen. Amit a termékről elöljáróban lehet tudni, az mind elég ígéretes, tehát nagy várakozással tekintettem a teszt elé. Az nem kérdés, hogy valamilyen szinten egy Logitech MX Master 3 klón, de az is elég nyilvánvaló, hogy nem szabad tőle annyit várni. A Rapoonak ez az egyik csúcsegere, tehát azért a 11 700 forintért, amennyiért be lehet szerezni, már méltán várhatunk egy kis extrát.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8

Népítélet

9.1

 • megbízhatóság:9.3
 • design és anyagminőség:8.7
 • felszereltség, funkciók:8.7
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:9.7
Véleményt írok

Az egér közepes méretű, és csak jobbkezes használatra alkalmas az kialakítása miatt. Közepes a mérete, az én kezemnek egy leheletnyit nagy, de 170 centi és 65 kilogramm vagyok, tehát azt hiszem ezt meg lehet neki bocsátani. Egyébként kényelmesen fekszik fel rá a tenyér, a tömege pedig nem túl kicsi, de nem is nagy, konyhai mérlegen kimérve 120 gramm. Az alján csúszást elősegítő felületek vannak, ami miatt tényleg szépen siklik még az alumínium Xiaomi egérpadon is. Apró méretű bekapcsológomb került az aljára, illetve a lézeres szenzor. Az elején van a micro USB bemenet, amin keresztül tölthetjük, hiszen ez egy beépített akkumulátoros egér. Rátérve a gombjaira jönnek elő a nyalánkságok egytől-egyig: a hagyományos jobb és bal klikk között van a görgő, ami gombként is funkcionál, valamint a csatornaválasztó gomb és a DPI kapcsoló. Oldalt még kettő darab konfigurálható gombot kapunk, valamint az MX Masterből jól ismert oldalirányú görgőt.

A klikkek szépen működnek, nem hangosak, de egyértelműen kattannak, az első görgő kicsit durva, de elmegy, viszont az oldalsó nehezen görgethető, ám erre amúgy sincsen sűrűn szükség. Mivel a kezem nem egy nagy lapát, így a baloldali konfigurálható gombokból a távolabbit kicsit nehéz volt elérnem, de megszokható. Alapvetően jó az ergonómia, de érződik azért, hogy nem egy 30 000 forintos egér, nyilván van ennél még feljebb. Az anyaghasználat jó, majdnem teljesen műanyag, de a zongoralakkos és matt részek szépen váltakoznak rajta, a tapintása pedig kellemes.

Az egér háromféleképpen tud együttműködni az eszközeinkkel, az első mód a 2,4 GHz-es rádiós csatorna, de lehet Bluetooth 3.0-n és a 4.0-n is csatlakoztatni. Ez baromi jó, hiszen egyszerre kapcsolódhatunk akár négy eszközhöz is (egy rádiós és három Bluetooth-os). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adóvevőt bedugtam az asztali gépembe, az egyik Bluetooth csatornán a laptopomhoz, míg a másikkal pedig az androidos telefonomhoz kapcsolódtam, és ezek között real time tudtam váltogatni, és még mindig maradt egy szabad csatornám. A módválasztó gombot megnyomva ugrik is a következő kapcsolatra, és ez jól is működik. Az egyetlen negatívum, hogy akkor is váltani kell a négy csatorna között, ha csak kettőt használunk, ami egy kis megszokást igényel, és az elején egy kicsit azért fel tudott idegesíteni.

Az egérnek van saját szoftvere, amit letöltve újabb funkciókhoz férhettek hozzá. Ez a program a hivatalos oldalról szerezhető be, és mindenféle gond nélkül feltelepíthető. Az Árukeresőn ezt rendesen elszidták, de vagy javítottak rajta, vagy a kínai variánssal megfelelően működik, mert szinte hibátlan. A szoftver angol és kínai nyelven tud, de egyből az előbbivel indul.

Beállíthatjuk mindegyik gombra, hogy mit csináljon, amit egy listából választhatunk ki, ami ugyan nagyon széles, de saját billentyűparancsokat nem adhatunk meg.

A rengeteg felkonfigurálható beállítás mellett egy csúszkával finomhangolhatjuk a szenzor felbontását, ami baromi jól működik. Ha levesszük minimumra, akkor a DPI állitóval az egéren továbbra is változtathatjuk a felbontást négy lépcsőben, de mindegyik elég „lassú” lesz, ami csak annyit jelent, hogy nagyon finoman állíthatjuk a felbontását, amit aztán használat közben bármikor átkapcsolhatunk egy gombnyomással, 600 és 3200 DPI között. Ami viszont feltűnt, hogy az összes beállítás csak akkor jelenik meg, ha a 2,4 GHz-es kapcsolaton vagyunk, Bluetooth-szal nincs annyi beállítási lehetőségünk. Illetve kipróbáltam egy olyan laptopon, aminek 3:2-höz a felbontása, és akkor kicsit összecsúszott a szoftver, de ez egy elég ritka képarány, nagyon nem csodálkoztam, hogy megborította, de az való és igaz, hogy ilyet akkor sem szabadna csinálnia egy ennyibe kerülő eszköz segédprogramjának.

Az akkumulátoros működés az egyik legjobb feature a készülékben. Nem kell alkáli elemekkel szórakozni, hiszen egy beépített 450 mAh kapacitású lítiumos aksi van benne, amit micro USB porton keresztül tölthetünk. Sajnos nem Type-C port van rajta, de ez azért talán megbocsájtható „hiba”, viszont a töltésvisszajelző nagyon gyenge, van olyan szög, amiből nem is látszik, mert túl mélyen ül a LED. Ez nem nagy dolog, de azért elég amatőr hiba.

Összegzés

Az egér mindent összevetve jól teszi a dolgát. Nem hibátlan, hiszen apróbb gikszerek voltak a szoftverében, illetve a minőségébe is bele lehet kötni, ha szőrősszívűek vagyunk, de alapjáraton jól működik. A többcsatornás kapcsolódás, a külön konfigurálható gombok és az oldalgörgők adtak annyit az akkumulátoros működéssel egyetemben, hogy abszolút pozitív szájízzel írtam meg róla a tesztet. Az itthoni ára sokszor nem sokkal magasabb, mint a kínai, így kértünk rá egy kuponkódot, tehát a BG525cb6  kóddal csak 11 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül (a hazai webshopokban 17 000 Ft-tól kezdődik), és ennyiért ugyan nem tökéletes, de mégis remek alternatívája a Logitech MX Master 3-nak.

Pro

 • Kényelmes, alapvetően jó anyaghasználat
 • Négy csatorna között váltogathatunk használat közben
 • A szoftverében széleskörűen állítgathatjuk a gombok funkcióit
 • Van sok gomb, és oldalgörgő is
 • Akkumulátoros működés

Kontra

 • Az oldalgörgő nehezen jár
 • A szoftver dizájn bizonyos képarányú megjelenítőkön szétesik
 • Egy leheletnyit túlárazott

hirdetés