hirdetés

Elephone Ecam X webkamera teszt

Nem jó, de tragikus

teszt
Elephone Ecam X webkamera teszt 1
írta: hajas
2020-09-17

Az idei évben rengeteg embernek kellett home officeban dolgoznia a koronavírus-járvány miatt. Ehhez azonban megfelelő felszerelés is kell, sokan kértétek tőlünk, hogy javasoljunk kütyüket. Így került hozzánk az Elephone Ecam X névre hallgató webkamera. HD felbontású kép és alacsony ár jellemzi, de vajon tényleg jó vétel? Banggoodon 10 000 forintért kapható, és mivel vámhatár alatti az ára, így nem kell számolnotok extra költségekkel.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 4
  • design és anyagminőség: 8
  • felszereltség, funkciók: 5
  • ergonómia: 4
  • ár/érték arány: 4

5

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Félretéve a dolgot, a dobozban maga az Ecam X névre hallgató webkamera, illetve egy rövid leírás található. A kamera anyagösszetétele egészen rendben van, matt fekete műanyagburkot kapott, a lencsét pedig egy fénylős, ujjlenyomat gyűjtős plasztiklap védi. Fölül találjátok a mikrofont, a kütyü hátuljából pedig egy 120 centiméter hosszú USB és 3,5 milliméteres jack duókábel lóg ki. A kamera feje tetszőleges szögben állítható, a talpa pedig szinte bármilyen monitorra könnyen felfekszik. Azok sincsenek bajban, akik még katódsugárcsöves megjelenítővel rendelkeznek, hiszen a talpban van egy menet, aminek segítségével egy tripod állványra tudják csavarni a képrögzítőt.

Elephone Ecam X – nincs igazán képben

Az Ecam X telepítése gyerekjáték, sima plug&play az egész, a Windows rögtön felismerte és már használhattam is. Sajnos a kamera képe nem túl rózsás, ennél jóval többet vártam. Az 5 megapixeles szenzor Full HD-ban, 30 FPS-sel rögzíti amit lát, és szerencsére autófókuszos, így nektek nem kell a kalibrálással foglalkoznotok. Egy gond van az AF-fel, hogy gyengébb fényviszonyok között hajlamos elveszíteni a fókuszt, ilyenkor folyamatosan ugrál a kép, kell neki jó pár másodperc, mire újra beáll a kép. Ha szerencsés az ember, akkor sokáig így is marad, ez elég zavaró tud lenni.

A kép szemcsés, a színek fakók, a laptopom beépített kamerája is jobb képminőséget produkál. Nem élek barlangban, egész világos a lakás, több helyiségben is lőttem vele képet, de bent egyszerűen nem akart jó képet csinálni. Kíváncsiságból kivittem a teraszra, ahol még világosabb van, ott elfogadható minőségű pikcsöröket készített. Nem hiszem, hogy van bárki, aki emiatt az erkélyen ücsörögne míting közben.

A beépített mikrofon sem nyűgözött le. A hangfelvételen egész jól visszahallottam magam, bár kicsit doboz hangom volt. De a gyártó azon állítása, hogy a kütyü zajszűrős, eléggé sántít. Szerencsémre pont hangrögzítés közben hajtott el a ház előtt a kukásautó. Nyitva volt az ablak, és hát hogy is mondjam,

a kukásautó legalább olyan hangos volt, mint én, pedig normál hangerőn beszéltem.

Összegzés

Nem merem jó szívvel ajánlani Elephone Ecam X-et senkinek. A rögzített kép szemcsés, fakók a színek, a videókonferencián azt hinnék a kollégák, hogy betegek vagyunk. A mikrofon még csak-csak elmegy, viszont az állítólagos zajszűrő körülbelül a nullával egyenlő.

Egyedül a kamera anyaghasználatára tudok némi pozitívumot mondani, bár a lencsét védő műanyagburkolat könnyen karcolódik és gyűjti az ujjlenyomatokat. A Banggood 10 000 forintért kínálja a kütyüt, ami szerintem túlzás ilyen tudásért.

Pro

  • Jó anyaghasználat

Kontra

  • A zajszűrő szerintem kamu
  • Pocsék képminőség

hirdetés