hirdetés

Dareu EK868 mechanikus billentyűzet teszt

Tökéletes utazós, de nem mindenkinek

teszt
Dareu EK868 mechanikus billentyűzet teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-03-27

Rövid időn belül ez a harmadik mechanikus billentyűzet tesztünk, így elég sok tapasztalat gyűlt össze ezen a téren, és szerencsére a pozitív meglepetések sorát a Dareu is erősíti az EK868-cal. A termék egyik specialitása, hogy vezetékkel és anélkül is képes működni, ráadásul egyszerre három eszközhöz is tud csatlakozni. A BG1a3510 kuponkóddal 12 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, ami mecha klaviatúra kategóriában nem egy nagy összeg. A szállítás kínai raktárból ingyenes, az áfát pedig fizeti utána a Banggood.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Amit viszont igen, hogy ez egy ultra kompakt, 68 gombos billentyűzet,

ami többek között abban nyilvánul meg, hogy nagyon lapos – 15 mm, hátul nincs kihajtható lába, viszont mágnesesen szabályozható a magasság –, és tuti befér majd a notebook mellé a táskába, de megkockáztatom, hogy egy tabletnél sem sokkal nagyobb a 310x111x33 mm-es EK868. A másik, konkurensekkel szembeni előnye, hogy nemcsak vezetéken keresztül, hanem anélkül is működik, hiszen BT modult és egy 2000 mAh-s akkut is építettek bele. Ez üzemidőben azt jelenti, hogy háttérvilágítással 6, nélküle akár 31 napot is össze lehet hozni, ami azért elég erős. A másik, hogy a hátoldalán van egy fizikai gomb, amivel kapcsolható a forrás, vagyis, hogy a 3 darab, Bluetooth kapcsolaton keresztül elérhető eszköz közül melyik legyen az aktív. Ezzel a módszerrel felfűzhettek például egy windowsos notebookot és egy androidos tabletet/telefont, plusz egy Macet is, és egy billentyűkombóval váltogathattok közöttük. Van továbbá egy Windows/Mac módváltó, így tényleg mindenféle operációs rendszerrel kompatibilis a Dareu EK868.

A gombok tekintetében az „í” betűvel kell egy kicsit küzdenetek – Alt Gr+j –, illetve nem lesz 0 gombotok, ha magyar kódlapot használtok. Erre az a megoldás, hogy felrakjátok az angol kódlapot is, és Alt+Shift gombbal átváltotok, majd benyomjátok a nullát és vissza. Macerás? Az, de megszokható, és egy kis gyakorlat után ez már automatikusan történik.

Amin viszont nem tudtam napirendre térni, az a dedikált „F” gombok hiánya.

Mikor használok ilyet? Például a weboldalak frissítése a Shift+F5, amit az Fn+szám kombinációval kell bevinni, pl. a Chrome böngésző elég sűrűn igényel némi masszírozást. A baj az, hogy a leírás sem túl erős abban, hogy mit hol is találtok, és azt hogyan lehet aktiválni, de például a weboldaluk sem partner ebben. Hiába jelölték fel a média kontroll funkciókat – mondjuk a hangerő vagy fényerő állítása – a megfelelő gombokra, nem a megszokott Fn billentyű a kulcs a működéshez. Nem is jöttem rá, hogy ezeket hogy lehet aktiválni, szóval ha valaki tudja, írja meg, de az mindenképpen egy ergonómiai hiba, hogy ez nem adja magát. Persze az is lehet, hogy nálam egy egyedi problémáról volt szó.

hirdetés

Ami nagyon tetszett, az a használat érzete, azt hiszem, ezzel a billentyűzettel értem révbe.

Egyrészt ez a kék kapcsoló megadja azt a kellemes érzést, hogy mikor lenyomjátok a gombot, akkor van egy finom ellenállás, a végállásban kattan egyet, ezzel nyugtázva, hogy megtörtént a lenyomás, majd szépen visszatér a felső állásba, viszonylag rövid, 3 mm-es úton. Cserébe nem túl csendes, de hát ez a valamit valamiért esete, nem ezen kell az ágyban gépelni, ha mellettetek alszik valaki, de egyszerűen „clicky” típusúból nincsen halk verzió, ez van és kész. Szóval a képlet úgy néz ki, hogy aminek nagyon kellemes a nyomásérzete, annak mindenképpen lesz hangja, aki erre nem vágyik, az válasszon a lineáris, csendes switch variánsok közül, hogy ezek melyek, azt a táblázatból tudjátok kilesni. Természetesen nemcsak kék, hanem barna – közepesen hangos, pici ellenállású – és piros – lineáris, csendes – kapcsolókkal is lehet rendelni, szóval tényleg mindenki kiválaszthatja a neki szimpatikusat.

Forrás: RendeljKínait

Beszélek egy kicsit arról is, amit a billentyűzet nem tud. A hivatalos oldalon sem találtam hozzá semmilyen szoftvert, amivel programozni lehetne, így például nem makrózható. Nagyon nehezen találtam meg a kapcsolók gyártóját, de ha lekaptok egy billentyűt, akkor a Kailh jele tűnik fel, ami egy viszonylag jó minőségű termékeket előállító vállalat. Persze egyszerűbb lett volna leírni a terméklapra, akkor nem kellene a usereknek barkochbázni, meg nyomozni utána. Van hozzá driver, amit az indonéz oldalról szedtem le, felraktam, de nem csinál semmit, érdekes. Van némi információhiány, amit jobb lenne, ha a vállalat feloldana, mert azt biztosan értékelnék a fogyasztók.

hirdetés

Összegzés

Remek darab a Dareu EK868, egy bizonyos típusú felhasználónak. Jellemzően azok fognak ilyen terméket vásárolni, akiknek fontos a hordozhatóság, a vezeték nélküliség, a több eszközhöz csatlakozás, a remek minőség és az alacsony ár. Azok pedig nem, akik gamerkedni akarnak, csili-vili klaviatúrát keresnek, makróznának, de szerintem a legnagyobb visszatartó erő a hangja lesz. Aki munkára keres billentyűzetet, annak pedig túlzottan nagy megkötés a magyar nyelv használatához a 68 gombos kialakítás. Ma viszont már teljesen általános, hogy valaki összerak egy hordozható munkaszettet, abba pedig illik a Dareu darabja.

Home office-ban a verandán vagy a kertben dolgozók, digitális nomádok, sokat utazók tökéletes választása a Dareu EK868, és a tudásához képest az ára sem vészes, a BG1a3510 kuponkóddal 12 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, ami ebben a kategóriában nem sok pénz, főleg, hogy a szállítás is ingyenes, a Banggood pedig fizeti utána az áfát.

Pro

 • Jó minőség
 • Ez a kék clicky kapcsoló szett remek gépelési érzetet biztosít
 • Van vezetékes és vezeték nélküli módja is, egyszerre akár 3 eszközhöz is csatlakoztatható
 • Háttérvilágítás
 • Pici, befér a laptop tatyóba a notebook mellé
 • A tudása az árával arányos

Kontra

 • Helyenként kevésnek éreztem a 68 gombot
 • Van hozzá driver, de minek?
 • Kicsit zavarosak az FN gombos funkciók, sok minden csak simán nem működött

hirdetés