hirdetés

BlitzWolf BW-KB0 mechanikus billentyűzet teszt

Elég lehet 61 gomb is?

teszt
BlitzWolf BW-KB0 mechanikus billentyűzet teszt 1

Forrás: Banggood

írta: Don Kartács
2023-03-16

A BlitzWolf a BW-KB szériával beugrott a mechanikus billentyűzetek piacára, alapvetően kis méretű, Type-C-s megoldásokat kínálnak. A KB0 a 61 gombos, angol kiosztású, RGB LED világítással szerelt variánsuk, amit játékos billentyűzetnek – nem teljesen az – neveznek. 14 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte EU raktárból a BGXIFD364 kóddal, ingyenes szállítás mellett, és háromféle – barna, piros és kék – switch-csel is kérhető. Lássuk, hogy mit villantott a valóságban!

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ezt a hosszú bevezetőt nem az öncélú ömlengés miatt írtam le, hanem azért, hogy lássátok, mire találták ki a mechanikus billentyűzeteket,

és hogy mit kell majd hoznia a BlitzWolfnak is a következő években. Nyilván, hogy ez majd teljesül-e, azt nem tudom, de a leütött karakterek mennyiségére vetítve a magasabb ár bőven megtérül a hagyományos membrános megoldásokhoz képest, nem beszélve arról, mennyivel jobb a mecha klaviatúrákat használni. A nálunk megfordult BW-KB0 egy 61 gombos, angol kiosztású, piros switch-es, vezeték nélküli billentyűzet. Tudom, ez a mondat éhgyomorra jött, szálazzuk egy kicsit szét az egészet, de aki angolul is olvasgatna, annak itt egy remek leírás.

A 61 angol ABC-s gomb miatt nincsen fizikai numerikus pad,

és speciális gombok – Page Up/Down, Home, End stb. – sem, de ezeket természetesen FN gombokkal elő lehet csalni. A mindenféle extra funkció és programozható kapcsoló is lemaradt. Akkor mitől gamer? Egyrészt a háttérvilágítása miatt, másrészt, minden gomb funkciója szoftveresen állítható, ehhez a szoftvert a Banggood oldalán elérhető terméklapon találjátok. Az angol kiosztás túl sok mindent nem jelent, maximum annyit, hogy abban az ABC-ben 26, a magyarban meg 44 betű van, de a „dzs”, az „ly”, a „ty” és hasonló betűket egyébként is több karakterrel írjátok le, a trükkösek mindig a magánhangzók. A 61 gomb egyben azt is jelenti, hogy hosszú a SHIFT, emiatt nem fér ki az „í”, helyette az Alt Gr+J kombót kell benyomni. Nekem, aki két kézzel – de sajna nem tíz ujjal – gépel, ezt bepüfölni reflex mozdulat, de sokaknak kényelmetlen lesz. Megszokható, nem zavaró, viszont a 61 gomb miatt csak 290 mm széles a billentyűzet, vagyis éppen csak elfér rajta két átlagos férfi tenyér.

Forrás: Banggood

A vezeték nélküliség abban merül ki, hogy egyrészt van benne egy beépített, 1900 mAh-s akkumulátor és egy BT 5.0 kapcsolatot támogató modul, másrészt a feltöltésre szolgáló USB Type-C porton keresztül hagyományos vezetékes megoldásként is használható. Ez egyben azt is jelenti, hogy például notebook táskába téve hordozható megoldásként is megállja a helyét, nagyjából 15 órát bír ki egy töltéssel. Sőt, telefonhoz és tablethez is társítható, előbbihez nem sok értelme van, utóbbival viszont egy mini munkaállomás alakítható ki. A KB0 hot-swappable switch-eket kapott, így meghibásodás esetén könnyedén lehet cserélni ezeket, ehhez adnak eszközöket a dobozban.

BlitzWolf BW-KB0 – Ilyen volt használni

Nem mondom, hogy nem szenvedtem meg vele az első pár órában, sokszor le kellett tekintenem a felületére, hogy tudjam mi hol van, de mivel a BW-KB2 és a Dareu EK868 is tesztelésre várt, sejtettem, hogy ezzel szívni fogok. Alapvetően nem a gépelés okozza a gondot a 61 gombos megoldásoknál, hanem a spéci gombok hiánya, vagy például a nulla karakter beütése, amihez állandóan kódlapot kell váltanom, és a gépemen van háromféle is, magyar, angol és kínai.

Forrás: RendeljKínait

Sokat navigálok a nyilakkal is, amit itt az Fn+Alt/Ctrl stb. kapcsolókkal kell bevinni, és ez bizony nehezen szokható meg.

Mint ahogy a Del is, ami az Fn+m kombináció, a szövegkijelölést pedig le sem merem írni, hogyan csináltam. Egy kis türelemmel és pár óra küzdelemmel azért feloldhatók ezek az ellentétek, és a KB0 alaptulajdonságai vannak annyira jók, hogy nem érdemes róla egyből lemondani. Érdemes a bal Shift+Alt gomb kombót is megjegyezni, ez vált kódlapot Windows alatt, ha valamelyik karaktert nem találjátok, jó eséllyel ez lesz a megoldás.

hirdetés

A BW-KB0 makrózható is,

sőt minden gombjának a funkciója egyenként átprogramozható, de csak akkor, ha vezetékes kapcsolaton keresztül csatlakoztok a számítógépetekhez. Az átprogramozást csak próba szintjén tettem meg, mert így is kevés rajta a gomb, de aki nagy játékos, az egyes funkciókat előre felprogramozhat, ha akar. Aminek nagyon örültem, hogy a 20 különböző háttérvilágítás effekt között van statikus is, és az RGB skáláról a színt is kiválaszthattam, így lényegében egy konstans fehér színnel, egyfajta hagyományos háttérvilágításként is tudtam használni.

A gépelési érzet nagyon jó a piros switch-csel, könnyű lenyomni a billentyűket, nincs klikk,

de nekem itt nem is hiányzott, nem akartam a tipikus titkárnős-írógépes feelinget érezni. Akinek más karakterisztikára van szüksége, az pedig választhatja a barna vagy a kék kapcsolókkal szerelt variánst is. A switch-eket egyébként az OUTEMU gyártja, vagyis nem a Cherry, ez annak egy koppintása, de a gyakorlatban én túl sok különbséget nem vettem észre, vagy csak nem emlékszem, milyen volt, olyan régóta használok munkára kínai tasztatúrákat. Van anti–ghosting funkciója is a KB0-nak, vagyis több billentyű egyidejű lenyomásával sem vesznek el karakterek, igaz, arra nem jöttem rá, mennyit kezel le, nyolcat biztosan. A billentyűk kellő távolságra vannak egymástól, elütést alig tapasztaltam, miután megszoktam a pozíciókat, szóval nagyon elégedetten használtam a BlitzWolf termékét.

Összegzés

Jó billentyűzet lett a BW-KB0, egyetlen problémám van vele, az is személyes, hogy a kezeimnek kicsi. Esetleg azt lehetne még kiemelni, hogy a gombjait nem jelölik különálló színekkel, de mivel vakon gépelek, ez nekem lényegtelen. Kellemes volt vele a munka, jók ezek az OUTEMU switch-ek, nem túl hangos, van anti-ghosting, vezetékes és vezeték nélküli mód, makrózható, számtalan háttérvilágítás kombó is beállítható, nem tudok igazán belekötni.

14 300 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a BGXIFD364 kóddal, itthon ennyiért nem lehet semmilyen értelmes mechanikus billentyűzetet kapni, szóval mondhatom rá, hogy olcsó, főleg, hogy a szállítás is ingyenes és EU raktárból érkezik.

Pro

 • Kellemes anyagminőség
 • Van vezetékes és vezeték nélküli módja is
 • Makrózható
 • Állítható RGB háttérvilágítás
 • Kellemes rajta gépelni, nem túl hangos
 • Nem sok különbséget vettem észre a sokkal drágább Cherry MX kapcsolókhoz képest

Kontra

 • Csak 61 gombos, átlagos kezekre túl kicsi (de a hordozhatóság szempontjából ez előny is lehet)
 • A nulla és az í karakterek bevitelével megszenvedtem, de ez egy ekkora kiegészítővel normális

hirdetés