hirdetés

Attack Shark X6 gamer egér teszt

Különleges és nem felesleges

teszt
Attack Shark X6 gamer egér teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-05-23

Nemrég írtunk egy kimerítő szakmai cikket a gamer egerekről, és már abban a listában is szerepelt az Attack Shark X6 egér, mint egy olcsó alternatívája a sokkal drágább modelleknek. A 26 000 DPI-ra, 1000 HZ mintavételezésre képes rágcsáló egy töltőállomásos modell, így elég egy hét meló után feldobnotok rá, reggelre harcra kész, és nemcsak vezetékes, de kétféle vezetéknélküli módban is képes üzemelni. Ráadásul a konkurensekhez képest nem is kerül sokba, 12 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihetitek haza a BG299d58  kuponnal, a szállítást pedig már tartalmazza az ár. Az áfát a Banggood fizeti a termék után.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az Attack Shark X6-ból háromféle szín létezik, fehér, fekete és piros,

hozzám a legelső érkezett. Az anyaghasználata rendben van, ugyan kemény műanyagot használnak – de bárki tehet rá grip tapet -, de ez alapvetően jó minőségű, a görgő pedig itt is szilikon borítást kapott, kellemes a görgetési érzet, viszont az erejét változtatni nem lehet. A bal és a jobb gomb kellemesen kattan – clicky típusú -, kis erővel, nem túl nagy úton jár, a Kailh szállítja és Black Mamba névre hallgatnak, a kódnevük GM8.0, bár helyenként Huano Pink Sheetet is írnak. Az előbbire tippelek, pont ugyanezeket kapja meg a Machenike M7 Pro is, amit egy másik kollégám használ nagy megelégedéssel. Nem mellékesen 80 millió! lenyomást bírnak ki, szóval, ha nem akartok gamingelni, csak dolgozni vele, akkor is évekig ki fog tartani. Az előre-hátra lapozásért felelős oldalsó gombok is állnak, mint a cövek, nem lötyögnek, de nekem egy kicsit érzéketlenek, nem elég határozottan kattannak be. Persze csak ezen a szinten, egy átlagos egeret még ez az érzet is messze felülmúl.

Felülre kerültek a DPI állító kapcsoló gombjai, ami azért fontos, mert ha a hason lenne, akkor meg kellene fordítani az Attak Shark X6-ot menet közben, ami valljuk be, játékok alatt eléggé kivitelezhetetlen.

A DPI-t 800-26 000 között lehet állítani, több lépcsőben,

ez a felbontás pedig simán hozza a nyugati konkurensek szintjét. Ami az adatkapcsolatot illeti, egy igen decens Type-C végű, harisnyázott kábelt kaptok, így az egér lehet vezetékes, de kapcsolódhattok BT módban akár 3 eszközhöz is, illetve adapter segítségével 2,4 Ghz-en is a gépetekhez. És most jön a magic, ugyanis nemcsak a kábelen keresztül tud tölteni, hanem egy töltőállomás segítségével is.

hirdetés

Attack Shark X6 gamer egér teszt – Mire jó a töltőállomás?

Mivel viszonylag kevés egér érkezik egy dokkolóval – ezt egyébként a Razer Basilisk terjesztette el vagy 10 éve -, ezért érdemes erről egy kicsit többet beszélni. A töltőállomás nem más, mint egy mágneses piedesztál, amire rá lehet tenni az egeret, pont úgy, mint egy okosórát. Általában nemcsak töltési funkciói vannak, hanem egy fajta eye candy cucc is. Egyrészt a legtöbb LED-es – itt is több lépcsőben lehet az RGB fényt állítani az ujjlenyomat jellel -, másrészt pedig az Attack Shark X6 esetében a dokkolón van egy USB port is. Ez azt jelenti, hogy a notebookotokon elhasznált USB csatit nem veszítitek el.

Az alját ezeknek jellemzően valamilyen tapadós anyaggal vonják be, így fel lehet fixen ragasztani az asztalra. Én ezt nem tettem meg, ugyanis akkor sokkal nehezebb lenne takarítani az asztallapot, aminek annyira sok értelme nincsen, de ti ettől még kipróbálhatjátok. Ha másik színt választotok és nem fehéret, akkor értelemszerűen a dokkoló is ugyanolyan színű lesz.

Forrás: RendeljKínait

A töltési megoldás egy két pines, mágneses csatlakozóval valósul meg.

Szerintem egy kicsit nehéz feltenni rá az egeret, nem annyira intuitív, hogy csak úgy feldobod, aztán odacuppan és kész. Kicsit helyezgetni kell, de azért ha megszokjátok, előbb-utóbb kiadja. Megtaláltam a konkrét töltési sebességet is, azt állítják, hogy 2-3 óra alatt telenyomja az Attack Shark X6 akkumulátorát, ami annak tükrében, hogy akár 200 órát is elmegy róla, eléggé durva. De hogy jött ki ez a 200 óra, úgy, hogy más források meg 65-öt állítanak? Az üzemidő elsősorban a mintavételezéstől függ, 125 hertzen sokkal hosszabb az üzemidő, mint 1000-en, ezért ekkora a szórás. Ez egyébként a szoftverben állítható.

hirdetés

Attack Shark X6 gamer egér teszt 16

Forrás: RendeljKínait

Attack Shark X6 gamer egér teszt – Gyakorlatban is jó

A monstre cikkünkben kifejtettük, hogy a gamer egerek egyes részegységei miért fontosak. Amit kiemelnék, az a PixArt PAW3395-ös szenzor, ami egy high-end alkatrész. A másik a polling rate, vagyis, hogy egy másodpercen belül hány mintavételezés történik, ennek a maximuma 1000 Hz, vagyis 1 ms. Ez már egy elég alacsony érték, elég jó gaminghez, az viszont a tagadhatatlan, hogy a top gyártók már 4/8 KHz-nél járnak. Tudtommal az Attack Shark X6-hoz nem is lehet 4K-s adaptert kérni, de aki nem hardcore játékos, annak ez mindegy. És akkor tegyük össze a mintavételezést és a DPI-t egy kicsit, hogy érthető legyen, miért jó az, hogy ezek állíthatók.

Ha megemelitek a mintavételezést, akkor adott területen áthaladva sokkal több mintát vesz a PixArt szenzor, mint egyébként. Ennek a két szélsőértéke 125-1000 Hz, vagyis négyszer! több mintája lesz az egérnek arra, hogy a kurzort mozgassa. Ez a gyakorlatban úgy köszön vissza, hogy

sokkal finomabb magasabb frekvencián a mozgás, mint alacsonyabbon.

Ezért, ha emelitek a DPI-t, akkor annak előnyeit úgy lehet jól kihasználni, ha a polling ratet is emelitek. A 800/1200/1600/3200/5600/26 000 DPI-os lépésekből 125 Hz esetén a 1600-3200 DPI-t, 1000 esetén az 5600-at használtam munkához. Nyilván utóbbi csökkenti az üzemidőt, akinek ez a fontos, maradjon az első verziónál.

A szenzor 650 IPS gyorsulást bír lekövetni,

ami annyit jelent, hogy az egér ennyi inch-nyi mozgást tud feldolgozni másodpercenként, ami nagyon sok. Próbáljátok ki, tudtok-e 1,6 métert oldalra mozogni az egérpadotokon a rágcsálóval. Nekem nem sikerült, szóval ez a legtöbb ember igényét kielégíti. Az eddig felsorolt értékek mind beállíthatók az Attack Shark szoftveréből, amit itt érhettek el. Ami még érdekes, hogy az Attack Shark oldalán az AJAZZ termékei is megtalálhatók, csak nem ugyanaz gyártja a két márka cuccait?

Térjünk át az Attack Shark X6 szoftverére, ami nem egy nagy durranás, és ahogy néztem, csak Windows-hoz fejlesztették le, Mac-hez például nem. Mit lehet benne csinálni? Ezt:

 • a 7 gombot programozni
 • makrózni, profilokat létrehozni
 • a töltöttséget nyomon követni
 • a DPI-t állítani
 • a LED színét variálni
 • a mintavételezés gyakoriságán változtatni
 • a felemelés távolságát beállítani

A fentiekkel kapcsolatban két gondolat: az egéren egy nagyon apró, pöttyszerű LED van csak, ezért ezt LED-es egérnek nem nevezném, szóval, akinek ez fontos, a nem ezt a modellt keresi. A másik, hogy azért ennél sokkal komolyabb szoftverek is vannak a piacon, egy Razer vagy egy Logitech megeszi reggelire, de hát ez a hiányosság az árban is megjelenik. Makrózni persze lehet, de túl sok gombotok erre nincsen, illetve profilt sem lehet gombkombinációval váltani, csak szoftveresen, ahogyan azt a képeken is láthatjátok. Több fórumban is olvastam, hogy a debounce time – az az időmennyiség, ami alatt az egér kapcsolója regisztrál egy clicket – beállításának hiányát sok gamer kifogásolta, és valóban, ez (is) hiányzik a szoftverből.

Összességben ez engem nem zavar, mert nem vagyok egy hardcore gamer, és szerintem az olvasók 99%-a sem az, de a maradék 1%-nak nyilván szúrni fogja a szemét.

Forrás: Banggood

A fentieket leszámítva az Attack Shark X6 gamer egér szépen tette a dolgát a játékokban.

Kicsi a tömege, nagyjából 50 gramm, így nagyon pontoson lehet vele operálni, de azért illik felkapcsolni 1000 Hz-re a mintavételezést az FPS játékokhoz. RTS-hez is így használtam, itt a makrózhatóság és a kevés gomb azért már elég nagy korlát, és el sem tudom képzelni, mi lehet egy MMORPG-nél, ahol kismillió varázslat, mana- és gyógyítóital, tekercs és hasonlók vannak, amit használni kellene. Vagyis, megvannak az X6-nak a maga korlátjai, de hardveresen egy nagyon decens periféria, így nem tudok rá igazán haragudni, de azért mindenre nem jó.

Összegzés

Az Attack Shark X6 az asztalom permanens lakója lesz, de ennek az oka az, hogy egy koca játékos vagyok, vagyis az esetek 90%-ában munkára fogom használni. És itt válik el az árpától az ocsú: egy true gamer biztosan hiányolja majd a magasabb mintavételezést, a sokkal jobb makrózhatóságot és a több gombot, a gyorsabb és egyszerűbb profilváltást, és hát a LED őrülteknek sem ez lesz a kedvenc egerük. Ők majd vesznek Razert 50 000-ért vagy valami durva Asus ROG cuccot. Ha viszont az átlaghoz tartoztok, akkor ezzel az egérrel nagyon jól jártok, mert hosszú az üzemideje, jó a minősége, menő ahogy tölt, összesen 3 eszközhöz tud csatlakozni BT-n és még egyhez 2,4 Ghz-en keresztül, ehhez jön még hozzá a vezetékes mód, ráadásul a benne lévő technikáért elég keveset kell fizetnetek.

12 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihetitek haza a BG299d58  kuponnal, ami egy igazi sweet spottá teszi a gamer egerek között az Attack Shark X6-ot. A szállítás költségét az ár tartalmazza, a Banggood pedig fizeti utána a többletköltségeket.

Pro

 • Remek minőség
 • Olcsó
 • Jópofa töltőállomás
 • Magas DPI
 • Nagyon hosszú üzemidő

Kontra

 • A szoftver elég egyszerű, bizonyos funkciók hiányoznak
 • Lassan éled fel alvó módból, ami idegesítő
 • Nincs tapadássegítő, érzetjavító anyagokkal bevonva a felülete

hirdetés