hirdetés

Xiaomi ZMI 10 QB820 20.000 mAh power bank teszt

Mindenki elbújhat mögötte

teszt
Xiaomi ZMI 10 QB820 20.000 mAh power bank teszt 1
Atika
írta: Atika
2019-06-18

Ismeritek a viccet, hogy hány fekvőtámaszt tud megcsinálni Chuck Norris? (Aki nem ismeri: az összeset.) Valahogy így tudnám röviden jellemezni a Xiaomi ZMI 10 QB820 20.000 mAh power bankot is, ez túlzás nélkül a legeslegdurvább hordozható aksi, amihez valaha közöm volt. A ZMI a Xiaomi alvállalata, ami a töltési megoldások és kábelek világában alkot nagyokat. A címben szereplő remekművükről is röviden csak annyit tudok mondani, hogy mindent IS tud. Az ára is tükrözi nehézsúlyúságát, 16.000 forintért osztogatják, de a cikk végére ti is meg fogjátok látni, hogy ez egyáltalán nem túlzó.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mit jelent a PD?

Ez a Power Delivery technológiát takarja, ami egy új, univerzális gyorstöltési szabvány. A lényege, hogy Type-C csatlakozón akár 100 W teljesítményt is képes továbbítani, tehát laptopot, TV-t, monitort és egyéb, most saját tápegységgel rendelkező eszközt képes megtápolni univerzális módon. Még gyerekcipőben jár a dolog, de a jövőben ezek a tápegységek válthatják ki a hagyományos darabokat, és a pl. a telefonokban is ez lehet a bevett gyorstöltési módszer. A ZMI esetében természetesen nem beszélhetünk 100 W-ról, de 40-et lazán kiad, ami pl. egy (PD kompatibilis) MacBooknak simán elég, hogy feltölthessük.

A ZMI 10 QB820 tesztje

Két normál USB és egy Type-C portot találunk rajta, már ez is átlagon felüli dolog. Az meg még inkább, hogy mindhárom támogatja a QC 3.0 gyorstöltési technológiát, a Type-C ráadásul mindkét irányba. Ez azt jelenti, hogy egy alkalmas töltővel jóval gyorsabban feltölthető maga az aksi is. Itt még nincs vége a listának, remélem bírjátok még, mert most jön a hab a tortán: a Type-C port PD kompatibilis, tehát tölthetünk vele pl. Macbookot is!

Tölteni és lemeríteni is maximum 45 W-tal lehet, utóbbit akár mindhárom USB portját egyszerre használva, ami nagyon durván magas érték. Ehhez azonban vagy három darab QC 3.0 eszközt kell rádugni, vagy ki kell aknázni a PD lehetőségeit, amit én sajnos megfelelő felszerelés hiányában nem tudtam megtenni.

Így én “csak” QC 3.0-val, 18 W-tal tudtam tölteni a BW-S töltőfejjel, amit így maximumon hajtottam. Korábban nem gondoltam, hogy lesz eszköz, aminek kevés lesz a BlitzWolf ereje. Így 5,5 óra volt a töltés, ami pontosan megegyezik a leírásban szereplő értékkel, így elhihetjük a gyártó által számolt 8,7 órát 5V/2A mellett, és 3,8 órát egy 45 W-os PD töltővel, ami nem kevés időmegtakarítás. Ezért aki ki akarja hozni belőle a maximumot, dugja rá a Macbookja töltőjére, mivel a piacon egyelőre nem igen találni másik 45 W-os PD töltőt. Ha beérjük 30 W-tal is, akkor jó vétel a BlitzWolf BW-S10 vagy szemezgethetünk a GearBest kínálatából is.

A QC támogatást telefonnal és USB-s terheléssel is ellenőriztem, rendben működik. Sajnos a mérőeszköz csak 12V-ig tud felmenni, így 20 V-on nem tudtam mérni. 5 V-on 3 A-t is sikerült belőle kiszedni, ami jó magas érték, a maximum teljesítmény 25 W volt. Ez elég messze van még a megadott 40-től, Macbookon kívül tényleg nem sok mindennel tudjuk ennyire leterhelni, van benne tartalék bőven. Három eszközt rádugva sikerült elérnem az elméleti 45 W-os maximumot, és a töltőnek meg sem kottyant. A grafikonon is szépen látszik, hogy tökéletesen stabil a kimenet, és nem is melegedett fel közben túlzottan. Bár az van ráírva, hogy a normál USB portokból maximum 18 W húzható ki (egyesével), méréseim alapján ugyanúgy kiadta a 25 W-ot 12 V-on, mint a Type-C.

Az alábbi grafikonokon a kék görbe a feszültség (bal oldali skála), a piros az áramerősség (jobb oldali skála):

Két különböző feszültségen is végeztem merítéses tesztet, mindkétszer 62,5 Wh lett az aksi kapacitása. A gyártó 72-t írt rá, tehát valamivel kevesebbet (-13%) tud a valóságban, mAh-ra átszámolva személetesebb: 20.000 helyett 17.360-at tud. Ezt vehetnénk sértésnek, de ennyi pozitívum mellett annyira nem felháborító, ennél nagyobbakat is kamuztak már. Ráadásul én elég nagy terheléssel mértem, 5V és 1A mellett valószínűleg kicsivel többet tudna (mint ahogy láttuk a Xiaomi Power Bank 2esetében), mivel így kisebb a veszteség. De ember legyen a talpán, aki kivárja, mire úgy lemerül.

Xiaomi ZMI 10 QB820 20.000 mAh power bank teszt 19

A Type-C és a normál USB portok szépen el vannak választva, hiába terheltem maximumon a normál USB-ket, a TC ugyanúgy kiadta a maximális teljesítményét, mint üresjáratban. Túlmelegedési problémákba nem ütköztem, a védelmi áramkörök (kimeneti és bemeneti túlfeszültség és túláram, rövidzár, túlmelegedés, túltöltés stb.) is nagyon szépen teszik a dolgukat, így nem tudunk kárt tenni az aksiban és a töltött eszközökben sem. Ismét csak 5 csillagot tudok adni.

A fentiek röviden:

 • Lazán kiadja a nagyon magasnak számító 45 W-os maximum teljesítményt, szinte csak Macbookkal lehet kiaknázni a benne rejlő hatalmas erőt. A gyári értékekhez képest még többre is képes.
 • A Quick Charge 3.0 minden USB portján remekül működik.
 • A töltési idő QC 3.0 töltővel 5,5 óra, (45 W-os) PD töltővel csak 4 óra, hagyományos 5V/2A-es töltővel közel 9 óra.
 • A kimenetek stabilak, a védelmi áramkörök jól működnek, vigyáznak az aksira és a rádugott eszközökre is, melegedési problémákkal sem találkoztam.
 • A kapacitása valamivel kevesebb a gyári értéknél: 20.000 helyett 17.360 mAh-t mértem, tehát 13% az eltérés valós használatnál. A gyári értéket ideális körülmények között lövik be, én pedig eléggé terheltem méréskor, ez megmagyarázhatja a vártnál nagyobb eltérést. Azért így sem panaszkodhatunk, ennyiből jó sok telefont fel tudunk tölteni.

Egy másik exkluzív tulajdonsága, hogy USB 2.0 hubként is működik. Rádugjuk a gépünkre vagy telefonunkra a Type-C csatlakozó használatával, duplán megnyomjuk a bekapcsoló gombját, kigyullad a kék visszajelző LED, és össze is kötöttük a két normál USB portba dugott eszközzel. Ez szintén Macbookosoknak különösen hasznos, ugyanis ott csak egy Type-C port van. Így meg van oldva, hogy egeret, pendrive-ot vagy akár külső merevlemezt csatlakoztassunk. Egyetlen fájó pont az USB 2.0 sebesség, de azt hiszem ez azért megbocsájtható ennyi extra szolgáltatás mellett.

Egy kis trükkel a nagyon kis áramot igénylő eszközöket (Mi Band 2, iPod shuffle stb.) is lehet vele tölteni. A csel nagyon egyszerű: tegyük USB hub módba. Ha nincs rádugva semmi, magától kikapcsol 2 perc után energiatakarékossági okokból, eszköz csatlakoztatásakor pedig automatikusan be is kapcsol, így a gombot sem feltétlenül kell nyomogatni.

Összegzés

Nem túlzás azt mondani, hogy a ZMI 10 QB820 power bank az egyik legforradalmibb eszköz a hordozható aksik között. A legdurvábban menő tulajdonsága, hogy 40 W-os PD kimenetével képes tölteni még az új Macbookokat is. Egyszerre három eszközt is dughatunk rá, mindhármat megeteti QC 3.0 gyorstöltéssel, összesen akár 45 W-tal. A kétirányú gyorstöltés segítségével az aksi is villámgyorsan feltölthető egy PD vagy QC 3.0 képes adapterrel, akár a Macbook gyári töltőjével is. Ezen kívül USB 2.0 hubként is működik: rádugjuk a gépünkre vagy telefonunkra, és két USB-s perifériát, pendrive-ot vagy külső merevlemezt adhatunk a rendszerhez.

A védelmi áramkörök folyamatosan őrt állnak a töltött eszközök és az aksi felett, hogy ne legyen baj. Természetesen a hagyományos (nem gyorstöltéses) kütyüket is biztonsággal tudja tölteni, sőt, még az egészen kis áramot igénylő eszközökkel is elbánik, amilyen pl. a Mi Band 2. A kimenetei stabilak, óriási – még a gyárinál is nagyobb – teljesítményt képes leadni,  és melegedési problémákkal sem találkoztam. Nyilván az átlagembernek overkill ez az eszköz, de akinek van új Macbookja, szüksége van az USB hub funkcióra, vagy egy jövőbe mutató, tényleg különleges és izmos aksit keres magának, a ZMI-re számíthat. Nettó 16.000 forintos ára nem kevés, de úgy gondolom, hogy egy ilyen szintű kütyüért nem is túlzó. Aki pedig valami megszokottabbat keres olcsóbban, nézzen szét a gyártó további remek aksijai között.

Pro

 • Hozza a gyári adatokat
 • USB hub funkció
 • PD és QC 3.0 kompatibilis

Kontra

hirdetés