hirdetés

Xiaomi Power Bank 2 (10.000 mAh) teszt

Egy jó hagyományt ne szakíts meg!

teszt
Xiaomi Power Bank 2 (10.000 mAh) teszt 1
írta: Atika
2019-06-18

Szerintem nincs ember, aki ne ismerné a Xiaomi hordozható aksijait, néhány éve robbantak be kiemelkedő ár-érték arányukkal és megbízhatóságukkal. Azóta sok változat megjelent, és még ma is igen kelendő darabok. Azonban a konkurencia sem rest, ezért itt volt az ideje egy újabb ráncfelvarrásnak. Így született meg az új 10.000 mAh-s Power Bank 2.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

9.6

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Tesztüzem

Mint az már lassan megszokott, több új típust is piacra dobtak: van Type-C csatlakozós Pro változat, 20.000 mAh-s, dupla USB-s nagytesó és a “klasszikus” micro USB-s 10.000 mAh-s kivitel. Tesztalanyunk ez utóbbi, ami fekete és fehér színekben kapható.

Az elődhöz képest újdonság a QC 2.0 támogatás, ami a Qualcomm elterjedt gyorstöltési szabadalma. A hagyományos USB-s töltéshez képest nagyobb teljesítmény átvitelét támogatja, ami értelemszerűen gyorsabb töltést eredményez. A QC 2.0-s töltők a megszokott 5 V mellett 9 és 12 V feszültségen is képesek működni, így ugyanaz a töltő sokféle, különböző töltési feszültséget igénylő eszközzel is használható. A technológia további előnye a hagyományos töltéssel szemben, hogy a töltő kommunikál a kompatibilis töltött eszközzel, így mindig próbálja az optimális feszültség-áram kombót biztosítani számára.

A Xiaomi implementációjában 9 vagy 12 V-on 18 W bemeneti és 15 W kimeneti teljesítmény érhető el, 5 V használatával pedig 2,0 A bemeneti és 2,4 A kimeneti áramerősség a határ.

Lemerülve érkezett, ezért első lépés a feltöltés volt. Kb 80%-os töltöttségi szintig 1,3-2 A között állítgatta magának az áramot, ezután sokkal kisebb, folyamatosan csökkenő áramerősséget kért. Ez teljesen rendben van, így kell optimálisan tölteni a benne lévő Li-Ion cellákat, ez alapján a szabályzó áramkör jól végzi a dolgát. A teljes töltéshez 6,5 órára volt szüksége, de a töltöttség 80%-át már 4,5 óra alatt elérte.

Xiaomi Power Bank 2 (10.000 mAh) teszt 3

Az mind szép és jó, hogy papíron 10.000 mAh és 38,5 Wh, de nem kell mindent elhinni, amit ráírnak egy termékre, ezért magam is mértem egy párat, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem vertek át. Ehhez egy USB-s terhelést használtam, konkrétan ilyet.

Most egy kicsit nyers rész jön, de a mérések értelmezéséhez elöljáróban tudni kell, hogy a Wh-ban megadott energia a mérvadó, mert ez a feszültségtől függetlenül állandó érték lesz, míg a mAh-ban megadott kapacitás függ a használt feszültségtől. Én 5 V-on mértem, a 10.000 mAh pedig 3,85 V-ra van megadva, így értelemszerűen nem kaphatok ilyen értéket, mert más feszültségen használtam az aksit. 5 V-on az elméleti kapacitás 6900 mAh, ennyit kellene kapnom a mérések során, hogy gyári értéken legyek. Magyarul, ha 6900 mAh jön ki a mérés végén, akkor valóban jogosan írták rá az aksira, hogy 10.000 mAh-s. (A leadott energia viszont minden esetben 38,5 Wh kell, hogy legyen).

Első lépésben megterheltem 5 V-on a gyárilag előírt legnagyobb árammal (2,4 A) egészen lemerülésig. A grafikon alapján elégedettek lehetünk, a kimeneti áram halál pontosan 2,4 amper volt végig, és a feszültségben sem történt számottevő esés, ahogy merült az aksi. A szabályzó áramkört újfent dicséret illeti, stabil kimeneti teljesítményt biztosított még alacsony töltöttség mellett is. Okos módon ki is kapcsolt még a kritikus szintre merülés előtt, így védve az akkucellákat a károsodástól. A mérés alapján 6525 mAh töltést és 32,67 Wh energiát tudott átadni lemerülésig, mindezt 2 óra 42 perc alatt. Ez viszonylag közel van a gyári értékekhez.

Xiaomi Power Bank 2 (10.000 mAh) teszt 5

Következő mérésem ugyanez volt, de 1 A terhelés mellett (a gyári értékek is erre vannak megadva). A kimenet tökéletesen stabil volt végig, így már 7014 mAh-t és 35,94 Wh-t mértem. Ezek az értékek sem egyeznek teljesen a gyáriakkal, de elég közel vannak hozzá, hogy alátámasszák, nem vertek át minket. Persze ebben benne van a mérési pontatlanság és egyéb hibatényezők is. Így már több, mint 7 óráig bírta egy töltéssel.

Szummázva: megállapítható, hogy valóban azt nyújtja, ami rá van írva, nincs trükközés, nincs apró betűs rész.

Xiaomi Power Bank 2 (10.000 mAh) teszt 6

A harmadik lépés egy terheléses teszt volt, hogy ellenőrizzem a beépített védelmet. Ugyanis van rövidzár, túláram, túlmelegedés és túlfeszültség elleni védelem is. A grafikonon is jól látszik, hogy 2,64 ampernél lekapcsolta magát, tehát a túláram védelem szépen teszi a dolgát. Rövidre zárva is rögtön kikapcsolt, ez is rendben van, de azért ne legyen ennek próbálgatása a hobbink.

Kipróbáltam továbbá a QC 2.0-nak való megfelelését is: jelentem, 5, 9 és 12 V-on is szépen működik. Töltés közben alig melegszik fel, 2,4 amperrel terhelve a vége felé azért langyos lett a ház, de a túlmelegedés elleni védelem is dolgozik, így nem lehet gond.

Állítólag egyszerre képes magát és a rádugott eszközt is tölteni. Kipróbáltam, tényleg megy neki, de azt nehezen hiszem el, hogy a celláknak ez jót tenne. Ráadásul kevés esetet tudok elképzelni, amikor ez indokolt lenne. Ha már van delej tölteni az aksit, akkor a rádugott készüléket is csak fel tudjuk hálózatról tölteni.

Az előddel ellentétben már képes a kis áramokat igénylő eszközök töltésére is (pl. Bluetooth headset). Ez hasznos dolog, az első generációs darabom a 0,15 ampert igénylő okos órámat még tudta tölteni, de a még kevesebbet kérő iPodomat egy idő után ledobta, mert azt hitte, nincs rákötve semmi.

A kisáramú merítést a bekapcsoló gomb dupla megnyomásával lehet engedélyezni, a sikert a 4 LED felváltva történő villogtatásával jelzi. Ezután 2 órán keresztül ebben a módban marad, így már a 0,04 amperrel is beérő iPodom is vígan töltődött. Ha idő előtt visszaváltanánk normál módba, csak egyszer meg kell nyomnunk a gombot.

Természetesen továbbra is lekapcsol, ha nincs rádugva semmi, ahogy az automatikus bekapcsolás is megmaradt, amint megérzi, hogy rádugtunk egy éhes eszközt.

A mérések alapján tényleg képes közel elméleti energiát leadni, de a legéletszerűbb példa mégis egy eszköz feltöltése. Ezért befogtam a 3000 mAh-s akkuval rendelkező telefonomat, és szorgalmasan merítgettem-töltögettem. Háromszor sikerült teljesen feltöltenem 7-9%-ról, mielőtt lemerült volna a töltő.

Összegzés

Nem kellett csalódnom a 10.000 mAh-s Xiaomi Power Bank új generációjában. Ami eddig jó volt, az továbbra is az, viszont praktikusabb lett a kialakítás, megjelent a QC 2.0 támogatás, ami jó hír, ezáltal nőtt a kimeneti teljesítmény is, és már nem csak az 5 V-ot igénylő eszközöket tölthetjük. A beépített védelmek továbbra is jól teszik a dolgukat, a kimeneten stabilan tartja az áram és feszültség értékeit a teljes működési idő alatt. Külön öröm a kisáramú töltés, végre az iPodomat is tudtam tölteni.

Igazi hátrányokat nehéz találnom, talán a kissé megnőtt tömeget tudnám említeni, esetleg azt, hogy az aksi feltöltési ideje nem lett rövidebb, vagy hogy csak egy darab USB portja van, de ezek azért bocsánatos dolgok, ráadásul utóbbira van házon belül is megoldás, ettől függetlenül 8.800 forintért remek vétel.

Pro

 • Hozza a gyári adatokat
 • QC 2.0 támogatás
 • Kisáramú eszközöket is tölt

Kontra

 • Kissé nehéz
 • Csak egy darab USB port

hirdetés