hirdetés

Xiaomi 2C power bank teszt

Fölényes vagy fölösleges

teszt
Xiaomi 2C power bank teszt 1
írta: Atika
2019-06-17

Lassan eljutunk oda, hogy a power bankok mérete az összes egyéb műszaki berendezésünk akkumulátor kapacitását veri, pont ilyen a Xiaomi 2C is. 20.000 milliamperóra, duális kimenet, Quick Charge 3.0 szabvány támogatása, töltöttség visszajelzés, vagyis mindent tud, amit kell az érte kért 8.500 forintért cserébe.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Xiaomi 2C 20.000 mAh tesztje

Az első gondolatom az volt, hogy mi szükség van egy 20.000 milliamperórás telepre, hiszen ez olyan szintű kapacitás, amelyet már én is csak nagy nehézségek árán tudnék összerakni a Soshine E3S power bankomból, ami 18650-es telepeket használ, viszont a kapacitása szabadon variálható. Kell-e 20 Ah egy átlagos embernek? Nem valószínű, de 650 lóerős Corvette sportautó sem, mégis elég király dolog pumpálni benne a gázt.

Hogy tisztában legyünk azzal, mit jelent a 20.000 milliamperóra, néhány példát hoztam arra, milyen nagy is ez a kapacitás, legalábbis látszólag:

 • Redmi 4X akkumulátora: 4.000 mAh, ezt ötször tudjuk feltölteni, ez nagyjából 5*3 nap üzemidő
 • Blitzwolf BW-BTS1: 110 mAh, 181*8 óra üzemidő
 • Lenovo Tab 4 8 Plus: 4.850 mAh 4,1*10 óra képernyő idő

Vagyis nagyon sok. Tegyük fel, hogy valamilyen extrém felhasználás miatt eszközeink üzemideje drasztikusan leesik – például egy autós túra alatt folyamatosan megy a GPS a telefonunkban – még akkor is elmegy 8 órát, amit a Xiaomi 2C 20.000 mAh power bankkal az ötszörösére tolhatunk ki. Ebből azt a tanulságot kell levonnunk, hogy valójában nagyon kevés olyan helyzet van, amikor szükségünk van ekkora teljesítményre, viszont van ennek az eszköznek egy csomó más előnye is.

Az egyik az, hogy két porton keresztül tudunk Quick Charge 3.0 technológiával tölteni, ami azt jelenti, hogy a szokásos töltés nagyjából duplájával tudjuk megtápolni eszközeinket. Aki idáig eljutott a cikk olvasásában, annak lehet, hogy leesett már a csalás, ugyanis egy kicsit szándékosan félrevezettem mindenkit, pont úgy, ahogy azt a gyártók is tenni szokták. Ők ugyanis nem a teljesítményt írják le a műszaki paraméterek közé, hanem a kapacitást.

Xiaomi 2C power bank teszt 7

Ez azért nagyon fontos, mert ha a teljesítménnyel számolunk, akkor máris nem igazak azok a számok, amelyeket feljebb leírtam. Mivel a Lipo akkumulátorok középfeszültség értéke 3,7 V, ez nem egyezik meg azzal a fesszel, amivel a telefonokat töltjük, az ugyanis általában 5 V. 20 Ah*3,7 V=74 W, ha ezt elosztjuk 5,1 volttal, akkor 14.800 mAh-t kapunk, és persze az áram transzformálása sem megy veszteség nélkül. Ezt a Xiaomi 93%-ban adja meg – vagyis 9% hővé alakul -, és lefele is kerekít, így lesz a valós felhasználás mellett a 20.000 mAh-ból 13.000.

Ezek a számok benne vannak a sajtóanyagban, tehát a Xiaomi NAGYON KORREKT MÓDON nem sunnyogja el a valós adatokat, ellentétben sok másik gyártóval. A másik fontos dolog, hogy azt is feltüntetik, milyen védelmekkel látták el a terméket. Rövidzár, túlfeszültség, túláram, túltöltés, melegedés- és cellavédelem, és még sorolhatnám, lényegében mindent tud, amit kell.

A terheléses teszteket a szokás módon, az EB teszterrel végeztem el. A túláram védelem 3,2 A körül kapcsol le, vagyis 3 A-t még stabilan kitart, ha kell, a görbék is szépek és szinte alig melegszik. Természetesen a QC 3.0 magasabb feszültségeit kisebb áramerősséggel párosítja, de itt is leadja a portonkénti 18 W-os referencia feszültséget.

Összegzés

A Xiaomi 2C 20.000 mAh power bank legnagyobb előnye, hogy minden referencia értéket teljesít, emellett biztonságos, jó minőségű, támogatja a QC 3.0 szabványt mindkét portján és még a kapacitása is nagy. Egy dolgot tudok felhozni ellene, ez pedig a textúrázott fehér tokozás, ami hajlamos gyorsan koszolódni, és a tisztítása is nehézkes. Nekem személy szerint jobban bejött a fém ház, de abból meg nincs 20 Ah-s változat.

Szerencsére már teszteltük a Xiaomi ZMI power bankot, amely a PD technológiát is támogatja, ugyanennyi a kapacitása, és jön az új verzió is belőle, aminek az ára is kiváló, így elgondolkodnék azon, hogy melyiket vigyem haza 8.500 forintért cserébe. Esetleg mind a kettőt.

Pro

 • Biztonságos
 • Hozza az ígért adatokat
 • Támogatja a QC 3.0-t

Kontra

 • A felülete nagyon könnyen koszolódik

hirdetés